25 de juny del 2015

Un matí als Encants Vells de Barcelona


Un dels clàssics de Barcelona és anar un dissabte al matí als Encants Vells, o més coneguts antigament com "Fira de Bellcaire". Ja feia anys que no hi anàvem i al tornar hem rememorat aquells caps de setmana en que mirar i remenar entre objectes curiosos, antics i diversos era una de les diversions més apassionants que es podien fer quan eres un jove adolescent. El ventall de coses era tan ampli que semblava que hi anéssim a trobar tresors. I ara també, hi ha coses que no canvien.


encants barcelona
Vistes a la Torre Agbar i el Museu del Disseny des del pis superior dels Encants de Barcelona

L'origen dels Encants es remunten a l'entorn de l'any 1200 i tenen l'origen en el costum de subhastar els béns dels difunts per pagar l'enterrament, les misses i els deutes. La història del mercat és un recull de vivències i anècdotes de tota mena: subhastes de pertinences de personatges il·lustres com Pau Claris, troballes diverses que s'han fet dins d'un matalàs o amagades sota un calaix, una època en que va ser mercat d'esclaus de segona mà, clients habituals famosos com Salvador Dalí.. Tampoc són poques les vicissituds viscudes pels firaires, alguns dels quals han viscut en barraques al mateix mercat o han vist com el foc unes vegades, o l'aigua en altres, els feien malbé el gènere que tenien per vendre. D'històries n'hi ha moltes per explicar!

Sembla que els primers encants es feien als porxos de Sant Jaume, l'església que a l'edat mitjana era on avui dia hi ha la plaça de Sant Jaume. Posteriorment es va ubicar a la plaça Nova (davant de la catedral), al carrer del Consolat de Mar, al solar on actualment hi ha el Mercat de Sant Antoni i a l'avinguda de Mistral. No va ser fins poc abans de l'Exposició Internacional del 1929 que es va instal·lar al camp del Sidral, un sector de l'actual plaça de les Glòries que antigament eren descampats on hi havien les vies del tren. Alguns del paradistes l’any 1931 van reubicar-se en un camp de futbol abandonat que hi havia al carrer de València amb Dos de Maig.


encants vells barcelona
Els Encants als Camps del Sidral  del 1928 al 1930 (foto de Brangulí, ANC)

Finalment el 25 de setembre de 2013, a uns 50 metres de distància de la seva ubicació anterior, s'inaugura la flamant estructura que dóna cobertura als nous Encants. L'edifici forma part del projecte de remodelació de l'anell de les Glòries i és a tocar d'altres construccions també interessants a nivell arquitectònic. La Torre Agbar, dissenyada per l'arquitecte Jean Nouvel és un dels edificis moderns més coneguts de l'skyline d Barcelona i que properament serà reconvertida en un hotel (de luxe? ja veurem!). Just al costat de la Torre trobem el "Hub" o el Museu del Disseny de Barcelona, un original edifici i espai de referència del disseny amb col·leccions de les seves diferents branques artístiques. Pròxims estan també el Teatre Nacional de Catalunya de Ricard Bofill i l'Auditori de Rafael Moneo.


encants barcelona
Reflexos en la coberta daurada dels Encants de Barcelona

El mercat té una superfície de 33.306 m2 distribuïda en diferents nivells, espai que permet de sobres encabir i modernitzar tots els establiments dels comerciants que ja existien. Com no podia ser d'altra manera en aquesta zona de Barcelona, el disseny té una part important en el projecte: la part més destacable i impactant és la seva gran coberta, de plafons daurats reflectants, dissenyada per Jean Nouvel -una solució artística que permet donar aixopluc els dies de pluja, i ombra quan el sol toca de valent-. La majoria de les parades eren les que ja existien abans als Encants, així que no ha estat un canvi traumàtic pels venedors, sinó al contrari, podríem dir que ha millorat la qualitat del lloc on treballen. Ara tenen un lloc on guardar la mercaderia, un sostre que els protegeix de les inclemències del temps, lavabos i seguretat. De fet, creiem que en aquest canvi han sortit guanyant.


BArcelona
Vista dels Encants Vells de barcelona a l'Avda. Meridiana amb

Les parades es distribueixen a diferents nivells. són petites botiguetes a l'estil quiosc de revistes, on els venedors tenen un lloc fix on poder també guardar sota clau (i amb persiana) els seus productes. És però al pati principal (a la planta carrer) on el mercat conserva la seva essència de sempre. Aquí es troben les paradetes a l'aire lliure, el rovell de l'ou del mercat. Al terra s'exposen tota mena d'artefactes: mobiliari antic o modern, peces de ferreteria, discos de vinil, llibres, etc. És aquí on s'escolten les veus dels venedors que tenen tot barat i on tothom curioseja, regateja, toca i remou... un caos dins d'un ordre que ens encanta.


encants barcelona
Pati central del Encants Vells

En qualsevol racó es pot trobar tota mena de gangues: calçotets per 1 €, llibres per 0,50 €, munts de roba on tothom remena, vaixelles incompletes esperant el seu proper amo, làmpares retro, monedes de països on no hem estat mai, matalassos per emportar-te sota el braç, nines amb cabells despentinats que semblen sortides d'una pel·lícula de por, postals amb escrits romàntics que algun dia van ser una declaració d'amor, àlbums de fotos que ens recorden al mateix que teníem quan érem petits... Els Encants Vells formen part de la nostra vida, i cada vegada que hi tornem no podem negar que tenim una sensació molt familiar.


muñecas encants
Nines en una paradeta dels Encants que semblen d'una pel.lícula de terror!

Una de les peculiaritats dels Encants és que és l'únic mercat d'Europa on es fan subhastes. Sí, sí, has llegit bé! Tots els dilluns, dimecres i dijous de 7:15 fins a les 9:00 en el pati central se subhasten lots exposats en les quaranta parades que fan aquesta activitat. I el més interessant és que és públic, és a dir, qualsevol pot anar i comprar un lot. I com funciona? A primera hora els compradors liciten per un lot exposat, que pot ser de qualsevol producte (mobles, estoc de fàbriques, roba, eines, etc...). A mesura que es fa fent la subhasta els lots es van detallant. A primera hora es venen els objectes més preuats, així que si estàs interessat en comprar alguna cosa o veure com es desenvolupa l'acció, el millor és ser matiner.


cartel encants
Entre els objectes hi ha troballa: en cartell de pel-lícula "Sonrisas y lágrimas"

Tens alguna cosa per vendre? Aquí també ho pots fer! Gairebé totes les botigues dels Encants Vells de Barcelona vénen objectes de segona mà, així que si ets dels que no saps què fer amb aquell telèfon antic, o tens una col·lecció de cromos dels 80 que et fa nosa, pots acostar-te al mercat i preguntar a diversos venedors quan te'n poden donar. Ara, no et pensis que et faràs ric (a no ser que tinguis un Picasso!), pensa que ells ho venen barat, així que el preu que et poden donar potser no serà gaire elevat. Moltes vegades també s'accepta l'intercanvi d'objectes com a alternativa, que tampoc està malament! :)


encants
Parada d'objectes diversos als Encants


Informació pràctica

On estan?
Avinguda Meridiana, 69. Ben a prop trobem el centre comercial de les Glòries, la Torre Agbar, el museu del Disseny, l'Auditori i el Teatre Nacional de Catalunya.

Com arribar-hi?
Metro: L1 Glòries
Bus: H2, V21, 7, 92 i 192
TRAM: Línia T4 T5 i T6 Glòries



On aparcar? Si vens en cotxe de fora de la ciutat comtal trobaràs un bon pàrquing a l'aeroport de Barcelona.

On menjar?
A la planta superior dels Encants hi ha diversos bars, ideals per fer l'aperitiu. Pròxim està també el Centre Comercial de les Glòries on hi han diversos restaurants i establiments de menjar ràpid.

Horari d'apertura:
Dilluns, dimecres, divendres, dissabtes de 9:00h a 20:00h.
Consultar el calendari per veure els festius i altres dates especials.
Subhasta: Dilluns, dimecres i divendres de 8:00h a 9:30h.

Més informació:

Web dels Encants de Barcelona.
Facebook i twitter dels Encants de Barcelona.

Llibre: "Els Encants i la Fira de Bellcaire- Imatge i història de Barcelona”. Editorial Hores. Elaborat per membres del Taller d'Història del Clot i Camp de l'Arpa, i editat per l'Ajuntament de Barcelona.






T'ha agradat? Comparteix aquesta entrada!

 
Continguts de Quaderns de bitàcola (Enric Vilagrosa i Celia López) | Tecnologia Blogger | Plantilla original de Wordpress Theme i Free Blogger Templates | Disseny adaptat per Quaderns de bitàcola
cookie law