2 de març del 2015

Van Gogh, el naixement d'un artista a Mons

Van Gogh és un d'aquests pintors que té una biografia tant o més apassionant que la seva obra. Perfecta encarnació de l'artista incomprès i turmentat, només va arribar a vendre un únic quadre en vida. Tota una ironia que confirma la mala sort d'un dels grans genis de la pintura moderna.

Si la llum i el color destaquen en els seus quadres més reconeguts, la vida de Van Gogh va estar plena de clarobscurs. Cul inquiet i de fort temperament, va dedicar-se a feines diverses abans de decidir-se per la pintura. De fet la seva passió per aquesta va ser tardana i es va concentrar en la darrera dècada de la seva vida, temps però suficient per deixar per la posteritat 900 quadres i 1600 dibuixos. Una carrera curta però prolífica que va començar justament a Wasmes, a la regió minera de Borinage, de la que Mons és capital. Allà hi va viure durant dos anys, un episodi no gaire conegut de la seva vida però que el va marcar profundament personal i professionalment.


Borinage, Mons
Aquest quadre i els de les fotos següents són de l'exposició "Van Gogh al Borinage: el naixement d'un artista" 

Van Gogh era fill de predicador i aquesta també va ser la seva professió durant la seva estada a la Borinage. Abans ho havia intentat de marxant d'art i de llibreter sense gaire fortuna, tampoc la va tenir precisament com a evangelitzador. El futur artista era en aquella època un fervent religiós, probablement buscant en la fe refugi pels seus fracassos laborals i amorosos. No va ser admès a la Facultat de Teologia protestant d'Amsterdam, tampoc a les escoles teològiques d'Anvers i Brussel·les. Va ser rebutjat per no saber ni llatí ni grec i per les seves dificultats per parlar en públic, tot i que realment el motiu era la seva manca de subordinació. Cada vegada li era més difícil adaptar-se a cert ordre i sotmetre's a algú que el dirigís. Finalment, més per pena que per convicció, li van donar una oportunitat d'anar de missioner a la Borinage.


Borinage, Mons , Belgica

Allà va conèixer una altra realitat ben diferent a la de la seva família, que era més aviat burgesa. L'artista va estar durant aquest dos anys veient una misèria social pròpia de l'edat mitjana. Aquesta situació el va impactar tant que el va provocar en ell una profunda reflexió. Fou una època transcendental per Van Gogh, que es dedicà per complet a ajudar als miners i guiar-los pel bon camí, però no va tenir gaire èxit en la seva tasca d'evangelització. Ell els hi donava tot, es comportava com ells. Però els miners el veien com un estrany, era un incomprès. Finalment, ja amb 27 anys Van Gogh torna esgotat a casa dels seus pares i decideix dedicar-se a la pintura.


Borinage, exposicion mons


Als pobles de Cuesmes i Wasmes el visitant pot seguir les passes de l'artista, passejar pels mateixos carrers que va trepitjar, veure uns paisatges que no han variat gaire des de que ell va estar aquí. A Cuesmes és possible visitar una de les cases que va habitar i a Wasmes està la mina on Van Gogh va arribar a treballar en tasques de suport als miners. L'artista holandès és també el protagonista d'alguns dels actes centrals de Mons, Capital Europea de la Cultura 2015 i capital de la regió de Borinage.


mons



El naixement d'un artista 

"Van Gogh al Borinage: el naixement d'un artista" rememora els orígens de l'obra de l'artista amb una exposició mai abans vista. La selecció d’obres, arribades de museus d’arreu del món, mostra els seus primers passos a través de quadres, cartes i dibuixos inèdits, així com la influència posterior que la seva estada de dos anys a la zona li va provocar. La pobresa que Van Gogh va veure a la Borinage el va colpir tant que mai va pintar gent benestant, sinó gent corrent, com obrers, camperols o cambrers, que representen la humanitat que el pintor volia expressar amb els seus quadres.


Mons
Afegeix la llegenda

Mons

Tot i que l'artista va destruir en la maduresa molts dels seus primers dibuixos, s'han aconseguit recopilar alguns que mai abans havien estat exposats al públic. A la mostra hi veiem les seves primeres pinzellades i esbossos fruit del seu entrenament com a pintor, unes obres que ja denoten molt del que en un futur seria el seu marcat estil pictòric. Justament aquest és el gran valor d'aquesta exposició que hem tingut l’oportunitat de visitar i que estem segurs que apassionarà als amants de la obra d'aquest polèmic pintor.



Mons


Les obres ocupen els carrers i places de Mons

T’has imaginat mai entrar a l’interior i formar part d’un quadre famós? Més o menys és aquesta és la sensació que el visitant podrà experimentar entre el 17 i el 26 de juliol a la Grand-Place. 8000 gira-sols envairan la plaça formant un laberint en el que el visitant s’hi podrà perdre. Una performance que rendirà un original homenatge a algunes de les obres més famoses del pintor.

També una instal·lació urbana ocuparà fins el 27 de setembre un espai del "Jardin du Mayeur" inspirant-se i donant dimensió a “The Cottage” i els “Menjadors de patates”, obres en les que el pintor retrata escenes quotidianes de la seva època. Finalment els més petits -i no tant petits- tenen l’oportunitat d’entrar a formar part i donar color a “El dormitori de Van Gogh a Arles” en la divertida acció "Tidy your room" emmarcada en l’exposició "Van Gogh al Borinage: el naixement d'un artista".


Mons


Una visió cinematogràfica de la seva vida

No és cap tòpic dir que la vida de Van Gogh va ser de pel·lícula. No és d’estranyar doncs que la seva trajectòria s’hagi plasmat en diversos films amb més o menys èxit. La més recordada de totes és "Lust for Life" dirigida per Vicente Minelli i en la que Kirk Douglas encarna magistralment a l’artista –en castellà el títol va ser "El loco del pelo rojo"–. El rodatge es va realitzar a Wasmes, Hornu i Sant Ghislain, en els mateixos llocs en els que havia estat el pintor 75 anys abans. La mostra fotogràfica “Hollywood at the foot of the slag heap” permetrà reviure aquests deu dies de filmació que va portar Hollywood fins a Valònia.

A més de la projecció de "Lust for Life" en el festival de cinema “Film d'amour", entre el març i el maig i en el marc de “Focus Van Gogh” s’aniran projectant al cinema Plaça-Art totes les pel·lícules inspirades en la vida del pintor (amb l'excepció de “Vincent et Theo” de Robert Altman, l'única còpia de la qual està massa danyada).


Mons
Dins de “El dormitori de Van Gogh a Arles” en la divertida acció "Tidy your room"


Totes aquestes propostes i moltes més les pots trobar a la pàgina web de Turisme de Bèlgica: Brussel·les-Valònia. Després de conèixer aquesta àmplia oferta d'esdeveniments, ens donen unes ganes impressionants de tornar a Mons? I tu, t’animes?

T'ha agradat? Comparteix aquesta entrada!

    4 comentaris :

    Luis Fernández del Campo ha dit...

    Interesante exposición, no sabía que Van Gogh también había pasado por Mons en su recorrido vital y pictórico. Dan ganas de ir a Mons, y meterse dentro de sus cuadros.

    Quaderns de bitàcola ha dit...

    Hola Luis! Antes de hacer este viaje a Mons nosoros también desconocíamos la relación de Van Gogh con esta ciudad, pero resulta que fue de máxima importancia para su carrera de artista. Cosas que se descubren viajando...Por cierto, muy recomendable tanto la exposición como la ciudad. Saludos!

    Estefania ha dit...

    Hola Enric/Celia!

    Una magnifica exposicio aquesta que heu visitat de Van Gogh!! m'agrada molt l'art i visito tots els museus de les ciutats a les que he viatjat potser per algunes persones es avorrit pero a mi em fascina!! se'm passen les hores sense adonar-me'n....l'obra de Van Gogh esta plena de color i de vida!!! com be comenteu quin contrast amb la seva vida turmentada veient els seus quadres ningu s'ho imaginaria.... una llastima que no el valoressin en vida!!! Mons esta ple d sorpreses per lo que aneu explicant.... una sort que l'hagueu pogut descobrir!!;-)

    Abracades!!

    PD. No me'n surto amb lo de la foto a veure aquesta setmana.....

    Quaderns de bitàcola ha dit...

    Hola Estefania! Realment l'exposició és una de les millors que s'han fet de Van Gogh, i pels amants del seu art hauria de ser un imprescindible! Quan dius que vas a Mons? Je je!

     
    Continguts de Quaderns de bitàcola (Enric Vilagrosa i Celia López) | Tecnologia Blogger | Plantilla original de Wordpress Theme i Free Blogger Templates | Disseny adaptat per Quaderns de bitàcola
    cookie law