27 d’agost del 2014

5 formes de descobrir Estocolm d'una manera divertida


Neta, maca, tranquil·la...Estocolm és una ciutat sense presses que ens ha captivat des del primer moment. El fet de veure aigua en qualsevol lloc quan vas passejant, t'aporta una sensació relaxant que fa que desconnectis molt fàcilment de la teva rutina. Sembla totalment integrada en el seu medi i és extremadament bonica a la primavera, quan els seus parcs són plens de tulipes i d'altres flors.

Com ja vam comentar en la nostra Guia per visitar Estocolm en 3 dies, un cap de setmana llarg és el mínim indispensable per conèixer els punts més interessants. Avui et volem presentar la ciutat d'una forma diferent. Et presentem 5 formes de descobrir Estocolm i la cultura sueca de forma divertida:


1. A través dels seus paisatges:

Ja des de l'avió, te n'adones que la natura és un element identificatiu de Suècia i Estocolm. Quan estàs arribant i l'avió comença a baixar, si mires per la finestreta et trobes amb un tapís verd infinit amb centenars d'illes plenes d'arbres. Una imatge que just arribar ja et deixa bocabadat.

Els grans parcs i zones verdes tenen una gran importància pels suecs. I tot i que que no puguem gaudir des d'Estocolm d'una aurora boreal (molt més fàcil de veure a la Lapònia), podem fer una incursió en la seva natura fent un creuer amb vaixell al voltant de la illa de Djurgarden. Sortint des de Kungsträdgarden, el Royal Canal Tour o l'Historical Canal Tour són una bona opció (50 minuts de durada).


Estocolmo, Stockholm
L'illa de Djurgarden


Un cop vista des de l'aigua, és hora de visitar l'illa a peu. Per arribar-hi has d'agafar el tramvia nº 7, que surt des de la Kulturhouse. Djurgarden presenta diferents atractius pel visitant però en aquest apartat volem destacar Skansen, que està considerat ni més ni menys que el museu a l'aire lliure més gran del món.

Es tracta d'un parc enorme on podem trobar les cases típiques de diferents indrets de tota Suècia, un lloc on es pot caminar per la història de cinc segles d'història sueca. El més divertit és que trobes actors vestits d'època que t'expliquen com era la vida antigament en aquestes cases. Avisem que el lloc dóna per passar-hi tot un matí o bé el dia sencer.


 


2. A través dels miradors:

Sempre ens ha agradat tenir una visió de la ciutat on anem des de les alçades. Des de dalt és des d'on un es fa una idea de la magnitud de la urbs i des d'on, amb només un cop d'ull, et pots fer una idea de la seva personalitat. Aquí van els tres millors miradors d'Estocolm:
  • La torre de l'Stadshuset, l'Ajuntament d'Estocolm. Per a nosaltres les millors vistes de la ciutat. És un punt privilegiat d'es d'on es divisa Gamla Stan, la ciutat antiga. Recomanem reservar hora per pujar a la torre abans de fer la visita a l'interior de l'Ajuntament (hi ha un límit de gent cada mitja hora), on es pot veure la sala on se celebra el banquet dels Nobel cada any. Hem de tenir en compte que s'ha d'estar en un mínim de forma per pujar les escales de cargol. La visita és sense guia i dura 20 minuts. L'Ajuntament es troba molt cèntric, just al costat de la Central Station.
  • L'ascensor Katarina, a l'Slussen (la "resclosa", en suec), molt a prop del centre, tocant el riu Söderström. Des de l'ascensor Katarina, de 38 metres per sobre del port, es pot veure una bona vista de Gamla Stan, el port i l'Ajuntament (més lluny). El que més ens va agradar són les façanes de les cases que donen al riu. Podem arribar-hi caminant to fent un passeig de 15 minuts des de Gamla Stan, visible des de lluny, s'hi pot accedir mitjançant una passarel·la.

Estocolmo
Vistes d'Estocolm des de l'ascensor Katarina

  • L'Sky view de l'Ericsson Globe: es tracta d'un pavelló poliesportiu que ostenta el rècord de ser, amb 130 metres d'alçada, l'edifici esfèric més alt del món. Podem pujar a un dels seus dos ascensors també esfèrics i estar 30 minuts veient les vistes de la ciutat des de dalt. Potser amb aquesta comparació se'ns en va una mica la castanya però, el blanc edifici d'arquitectura futurista i el lent moviment dels seus ascensors pujant i baixant, ens ha recordat a la nau de la pel·lícula "2001: una odissea en l'espai"... Si pots coincidir la visita amb un partit de hoquei gel millor que millor, de fet a nosaltres ens ha agradat més l'experiència de veure l'ambient que les vistes, ja que la ciutat queda bastant lluny. Per arribar fins aquí agafarem la línia verda de metro fins a la parada Globen.

Stockholm
L'Sky view de l'Ericsson Globe




3. A través del seu subsòl:

Estocolm té sota el seu sòl urbà una agradable sorpresa pel visitant. Per baixar a les estranyes de la terra i descobrir-la no cal ser un espeleòleg experimentat ni tampoc cap equipament especial, simplement és necessari comprar un bitllet de metro i baixar les escales de l’estació.

A la profunditat de les estacions de metro de la línia blava podem gaudir no només d’un dels metros més sorprenents del món, sinó també de la geologia i naturalesa subterrània transformada en art. Passejar pel metro d'Estocolm és com passejar per un museu, totes tenen les parets pintades de colors que evoquen indrets com el cel o l'infern, i en alguns llocs tenen pintures on s'explica històries de la pròpia ciutat. Tota una troballa en un indret on mai t'ho haguessis imaginat trobar.


Estocolmo
Estació de metro Solna Centrum


Solna Centrum, Kugsträdgarden i T-Centralen són les estacions més espectaculars: si vols, pots trobar més informació en aquest post de Cómete el mundo que a nosaltres ens va ajudar a preparar la visita. Et garantim que una visita al metro d'Estocolm no et deixarà indiferent. Mai se sap amb quina sorpresa et pots trobar... ;)





4. A través de la seva música:

Roxette, Europe, The Cardigans, Ace of Base... Suècia és un país amb gran tradició musical i és ben cert que molt pocs països han comptat amb tant èxit mundial com ho han fet grans bandes sueques. Però aquí va una pregunta de trivial: Quin ha estat el grup suec més famós en la història?

ABBA!!! Si has encertat una de tres: o ja tens una certa edat, o bé tens una bona cultura musical o bé has anat a veure Mamma mia, el musical -i pel·lícula- que en els darrers anys ha fet que tornéssim a cantar a la dutxa les seves cançons. Qui no se'n recorda de Dancing Queen, Chiquitita, The Winner Takes It All, Waterloo o la mateixa Mamma mia? Vinga, vinga, segur que sí.. ;)


Actuació d'ABBA al Festival d'Eurovisió de 1974, que van guanyar amb "Waterloo"


Els fans del grup estan de sort, a Estocolm hi tenen ABBA The Museum on podran fer un “remember time” i veure una exposició molt complerta de la història del grup, des dels primers discos fins a la indumentària més "fashion" que portaven en la seva època. Cal dir que ABBA ocupa el tercer lloc en la llista de grups que han vengut més discos en la història de la música, tot i estar retirats fa un munt d'anys. Com a darrera curiositat et direm també que el seu nom, "ABBA" és un acrònim format per les primeres lletres del noms de cadascun dels membres del grup: Agnetha, Björn, Benny, Anni-Frid. Qué originals eren als anys 70! 


Estocolmo
Els quatre components del grup suec ABBA


5. A través dels ulls d'un nen:

I finalment, no podem marxar d'Estocolm sense donar-li una mirada a través dels ulls d'un nen. Estocolm és la ciutat ideal per anar en família ja que hi ha un munt d'activitats per fer molt divertides. Aquí van les nostres propostes d'activitats per a nens (i no tan nens). Totes elles estan a tocar les unes de les altres, a la illa Djurgarden.
  • El zoo nòrdic de Skansen. I és que el recinte, a més del que ja hem esmentat anteriorment, té aquest zoo format únicament amb animals autòctons: rens, llops, bisons, ossos, mussols, llúdrigues, foques i d'altres bèsties escandinaves faran les delícies dels nens que, a més, podran tenir contacte directe amb animals de granja.

estocolmo
Ren al zoo d'Skansen

  • El Vasa Museet és un museu peculiar. Allà s'hi troba un vaixell que es va enfonsar al s.XVII en aigües d'Estocolm i que ha estat restaurat en la seva totalitat. El seu tamany imposa, i tant nens com grans tindran la sensació d'haver viatjat en el temps durant la seva visita.
  • Però de totes les propostes possibles en aquest apartat, n'hi ha una que destaca per sobre de les altres. Junibacken és el museu i la casa d'un personatge molt famós i entranyable... Has nascut als anys 60 o 70? Segur que et sona la Pippi Långstrump! Astrid Lindgren és la seva creadora d'aquest personatge tan famós que sortia en una sèrie de la tele. Per rememorar-ho, a Estocolm es pot visitar el museu d'aquest personatge on tots els nens poden jugar dins d'una rèplica de la casa de la Pippi o bé agafar el tren que recorre el món fantàstic de la nena.

    estocolmo
    Casa de la Pippi, en Junibacken 




    I tu? Amb quin d'aquests 5 punts de vista et quedes per descobrir Estocolm? ;)



    Informació pràctica

    L'entrada del Vasamuseet val 130 corones (14 €), la de Skansen 160 (17 €), l'Historical Tour en vaixell 170 (18 €) la del Junibacken 145 (16 €) i la de l'Skyview 145 (16 €). El bitllet senzill de metro costa 36 corones (4€) i un de de 72 hores 230 (25€). 1 corona sueca = 0,11 € (canvi a agost de 2014)

    Pots trobar més informació sobre la ciutat a les pàgines oficial de turisme: Visit Stockholm (en anglès) i Visit Sweden (també en castellà).


    T'ha agradat? Comparteix aquesta entrada!

    2 comentaris :

    Joan Rius Ximenis ha dit...

    Molt interessant, en prenc bona nota. Moltes gràcies.

    Quaderns de bitàcola ha dit...

    Hola Joan! Encantats que l'article et sigui d'utilitat. Salutacions!

     
    Continguts de Quaderns de bitàcola (Enric Vilagrosa i Celia López) | Tecnologia Blogger | Plantilla original de Wordpress Theme i Free Blogger Templates | Disseny adaptat per Quaderns de bitàcola
    cookie law