30 de juliol del 2014

La Torre Bellesguard, l'obra desconeguda de Gaudí


Diu la llegenda que hi havia una vegada un rei que per donar solució als seus problemes respiratoris va decidir traslladar la seva residència fora de la ciutat. Per decidir el millor emplaçament va esquarterar una cabra i va escampar els seus trossos per la muntanya. Allà on la carn es va conservar més temps va marcar el lloc on millor aire es respirava i, per tant, el lloc adequat per construir-hi el nou castell. Allà va anar a viure i va traslladar la cort el rei. Li va posar el nom de Bellesguard, per les magnífiques vistes que s'hi veien.

Segles més tard, un famós bandoler i els seus sequaços van utilitzar els murs de l'antic castell per fugir i amagar-se després de les seves malifetes. Quan el van capturar li van fer justícia passant-lo per la forca. Un cop mort, per venjança, va córrer la mateixa sort que la cabra del rei i els seus trossos van ser també escampats per arreu, entre els quals el castell on s'havia refugiat.

Passats els anys, quan ja només van quedar restes de l'antic castell, la senyora propietària dels terrenys va decidir encarregar a un famós arquitecte la construcció d'una casa. No podia ser una casa qualsevol i el projecte va acabar sent una obra de bellesa singular...

Vista panoràmica de la Torre de Bellesguard


Si penses que tot el què t'hem explicat és un conte, vas ben equivocat. Et podem assegurar que en aquest cas la realitat supera la ficció i que la majoria dels fets exposats estan documentats. Avui us parlem de la Torre Bellesguard i la seva història. És una de les obres més desconegudes d'Antoni Gaudi i, tot i que sembli mentida, un lloc de Barcelona encara per descobrir.

Als peus de la serra de Collserola, la Casa Figueras (el seu altre nom) des de lluny semblaria un castell medieval si no fos pel seu pinacle, que la delata. Es tracta però d'una casa particular que va ser construïda entre 1900 i 1909 per Gaudí i acabada el 1917 pel seu col·laborador Domènec Sugranyés. Aquest indret únic ha estat molts anys tancat al públic i ara els seus propietaris han decidit donar a conèixer l'obra a tothom que vulgui visitar-la, una decisió que creiem molt encertada i que permet al visitant conèixer un Gaudí desconegut.


Punta del pinacle de la torre, amb la creu de quatre braços típica de Gaudí, la corona reial i la senyera catalana

Una mica d'història: Bellesguard, de Martí l'Humà a l'actualitat


En el recinte s'han trobat restes de ceràmica romana de l'any 50 dC i és també on Martí l'Humà, darrer rei del Casal de Barcelona, va tenir la seva darrera residència fins a la seva mort al 1410 -de fet, el nom de bell-esguard es creu que prové per la vista que tenia el rei des d'aquest indret-. Durant el segle XVII, es creu que les runes del castell medieval van servir en algun moment d'amagatall al bandoler Joan Sala i Ferrer, més conegut com a Serrallonga. Sobre la llegenda del seu esquarterament només et direm que en el mur d'entrada al recinte hi ha un petit forat que marca el lloc exacte on es va dipositar un dels seus trossos. A la imaginació de cadascú deixem ja si és realitat o no... Ara bé, si això és veritat, déu ni do com se les gastaven en aquella època.


Entrada principal murallada de la Torre Bellesguard, la part inferior del mur és d'origen medieval.


Uns segles més tard, Gaudí va rebre l'encàrrec de Maria Sagués (la vídua de Jaume Figueras) de construir una casa als terrenys de l'antic castell. Conscient de la història de l'indret, l’arquitecte construeix un edifici que homenatja Catalunya i el Casal de Barcelona. És per això que la casa te l'aparença externa d'un castell medieval, incloent-hi els seus merlets i la torre que remata la façana. Gaudí va aprofitar l'estructura del castell per construir una casa amb pedra i maó d'estil neogòtic -una barreja entre modernisme i gòtic- dins d'un paratge de natura, una simbiosi molt pròpia de l'artista que ens encanta. La vídua de Figueres es va arruïnar amb la construcció de l'obra, ja que en encarregar-la no va preveure que Gaudí voldria cada pedra amb una mida concreta, un color... en fi, que el perfeccionisme de l'artista requeria temps i diners per fer-ho al seu gust.

Durant la guerra civil espanyola la casa va servir d'orfenat i el seu mobiliari modernista original es va aprofitar com a llenya per escalfar les habitacions, desgraciadament es va perdre per sempre més. Als anys 40, la família Guilera va passar a ser la nova propietària de la Torre Bellesguard i a partir de 1945 s'hi instal·là una clínica de ginecologia i obstetrícia. Als anys 70, la família van decidir tornar a utilitzar-la com a residència particular.


Bellesguard: una obra gaudiniana singular


L'edifici és de planta quadrada i té els seus vèrtex apuntant cap als punts cardinals. En voler donar-li aparença de castell, Gaudí deixa de banda les línies corbes que predominen la seva obra i dóna el protagonisme a unes formes rectes i anguloses que són poc habituals en els seus edificis.

A Bellesguard l'arquitecte posa en pràctica solucions arquitectòniques innovadores que després replicarà. Així, les golfes amb els seus arcs de maó són una demostració de mestratge en la utilització d'aquest material, i poden considerar-se un assaig de les posteriors golfes de la Casa Batlló i la Pedrera.


Perspectiva de la Torre Bellesguard des de la part del darrera

L'edifici està integrat dins de la natura, rodejat de palmeres i plantes del jardí. Passejant pel recinte hem descobert força detalls de l'obra de Gaudí com balcons amb formes ondulants i que trenquen la rigidesa de l'edifici, finestres allargades amb forja treballada que mostren l'interès de l'artista per la il·luminació natural, mosaics de pedra que donen volum a la façana, canonades dissimulades que s'enfilen a l'edifici com si fossin heures... Modernisme en estat pur.

Cada element que composa l'edifici sembla que oculti un enigma. El simbolisme religiós es pot trobar en infinitat d'objectes: en la creu del pinacle, els tres balcons que representarien la Santíssima Trinitat, els 33 metres d'alçada de la torre podrien ser una al·lusió a l'edat de Crist i la inscripció "Ave Maria Puríssima, sens pecat fou concebuda" dóna la benvinguda a l'entrada. La història medieval catalana està representada sobretot en dels bancs de trencadís que s'ubiquen a banda i banda de la porta d'entrada, amb referències a Roger de Llúria i la desgràcia de Martí l'Humà. Finalment l'estrella de vuit puntes es repeteix a l'interior i l'exterior de Bellesguard com la clau secreta d’una simbologia misteriosa a la que encara no se li ha trobat un significat clar. No et direm més, si vols conèixer més a fons la història i els enigmes de Bellesguard, hauràs d'anar a veure-la.

Balcons de la façana principal

Porta d'entrada a la casa, on podem llegir la inscripció "Ave Maria Puríssima, sens pecat fou concebuda"

En la nostra visita vam tenir la sort de conèixer l'actual propietària, la nora del senyor Lluís Guilera (el doctor que va comprar la casa al 1944). Molt amablement, ens va convidar a entrar per veure'n l'entrada, tota plena de detalls modernistes que ens van captivar. Ens va explicar que ella i la seva filla són les que actualment viuen a la casa (cadascuna en un pis) i què significa per ella viure en un indret tan especial. Una curta conversa que ens va acostar a les sensacions que s'experimenten en habitar una obra mestra de l'arquitectura.


Làmpara modernista del rebedor de Torre Bellesguard

Font modernista al rebedor de la Torre Bellesguard


Informació pràctica


Torre Bellesguad
Carrer Bellesguard, núm. 16 - Barcelona
Tel. 93 250 40 93
www.bellesguardgaudi.com

Horaris i tipus de visites:

De l'1 d'abril al 31 d'octubre: de dilluns a dissabte, de 10h a 19h.
De l'1 de novembre al 31 de març: de dilluns a dissabte, de 10h a 15h.

Visita lliure amb guia d'àudio en los exteriores e interiores de la Torre Bellesguard. Espacios visitables: interior de la casa, golfes i terrassa, jardins i cavallerisses amb espai audiovisual. Preu de l'entrada amb audioguia: 9 €.

També hi ha visites guiades a les 11 h en anglès i a les 12 h en català (dimarts, dijous i dissabtes) i en castellà (dilluns, dimecres i divendres). La visita té una durada d'una hora. Preu de la visita guiada: 12 €.

Les Nits Gaudí:

A l'estiu Torre Bellesguard programa un cicle de bona música: les Gaudí Nights. Són vetllades musicals que es desenvolupen en un ambient distès als jardins de la Torre, un marc formidable per un concert. Els visitants són rebuts amb una copa de capa i es complementa amb una visita guiada panoràmica d'uns 20 minuts al recinte la Torre Bellesguard abans de l'inici del concert (no es visita l'interior de l'edifici).


Nosaltres vam assistir al concert Jacob Lenson, el dia 11 de juliol.
Un virtuós de la guitarra que en va fer passar una molt bona estona.

Depenent del dia es programa jazz, blues, guitarra o música Clàssica. Es pot accedir al recinte a partir de les 19:30 h i el concert comença a les 20:30 h, amb una durada que va d'entre l'hora i mitja i les dues hores. El preu de l'entrada + visita + copa de cava és de 19 €. Aquí pots consultar el programa Gaudi Nights de l'estiu 2014.

Com arribar:



En autobús: 58, 60, 75, 123, 196
En FGC: Pl. Catalunya - Av.Tibidabo (parada Av. Tibidabo)
En transport turístic: Ruta blava del Bus Turístic / Ruta Est Tibidabo del Barcelona City Tour


T'ha agradat? Comparteix aquesta entrada!

2 comentaris :

Estefania ha dit...

Disculpeu! amb una mica de retard pero ja m'he pogut llegir el post.... tenia interes perque vaig saber per un article publicat al diari fa mesos que aquest edifici, actualment residencia particular com comenteu, obriria part de les seves sales al public per poder contribuir al seu manteniment ja que avui dia un edifici d'aquestes caracteristiques necessita d'inversio per al mantemiment. He trobat el post molt i molt interessant!!!! (el cert es que tot el que tingui a veure amb l'historia medieval em fascina!!) he de fir-vos (no se si mai t'ho he comentat Enric) que despres de Biblioteconomia i abans de la llicenciatura vaig fer Historia a la UB pero la vaig deixar aparcada per fer Documentacio i posar-me amb les opos.... algun dia potser l'acabare.... Trobo una mica esgarrifos tant esquarterament!!! pero be en aquella epoca es veu era aixi... trobo molt ben conservat l'edifici i l'entorn tambe magnific!! una bona idea lo dels concerts... de segur que assistire a algun si encara ho fan pel proper estiu.... un post molt bo!! m'ha estranyat una mica no tingui cap comentari be suposo en aquesta epoca la gent te en ment vacances, platja, viatges... ells s'ho perden!!!!

Petons!

Quaderns de bitàcola ha dit...

Hola Estefania! Ens encanta que t'hagi agradat! Si la història és la teva passió segur que t'hi poses acabaràs la carrera! Una abraçada!

 
Continguts de Quaderns de bitàcola (Enric Vilagrosa i Celia López) | Tecnologia Blogger | Plantilla original de Wordpress Theme i Free Blogger Templates | Disseny adaptat per Quaderns de bitàcola
cookie law