11 de desembre del 2014

La Primera Guerra Mundial al metro de París


Aquest any es commemora el centenari de l'inici de la Primera Guerra Mundial. Arreu dels països que van estar involucrats s'han celebrat actes per recordar-ho. Una de les formes més originals d'exposar i donar a conèixer el que va passar la vam trobar a París fa unes setmanes.

Al passadís de l'estació de metro de Montparnasse vam poder gaudir d'un gran mural commemoratiu del periodista i novel·lista gràfic Joe Sacco, un dels nostres autors preferits. L'obra, de 132 metres de llarg i 5 d'alt, retratava el primer dia d'un dels combats més sagnants de la Gran Guerra i estava basada en el llibre "La Gran Guerra. 1 de juliol de 1916: primer dia de la batalla del Somme" del mateix autor. IMPRESSIONANT!




Al mural s'hi representava aquest primer dia pas a pas, amb dibuixos fets en blanc i negre en què no es descuidava el més mínim detall. Els uniformes, les armes o les expressions dels soldats dibuixats eren una fidel reproducció d'aquell dia, que està reflectit de manera cronològica: al principi s'hi podien veure com els soldats es preparen per sortir al camp de batalla, com carregaven les armes i com al final de la composició alguns cavaven tombes i enterren els companys caiguts en combat.

Cada dia per Montparnasse passen 300.000 viatgers que durant el mes d'agost van tenir la sort de gaudir d'aquesta obra d'art efímera. Nosaltres vam ser uns d'aquests afortunats i hem fet aquest vídeo per compartir-lo amb tu. Impossible fotografiar el mural en una única imatge!




La batalla del Somme fou una de les batalles més grans de la Gran Guerra i una de les que provocà més baixes de tota la història, amb més d'un milió, entre morts, ferits i desapareguts. La batalla és recordada principalment pel seu primer dia, l'1 de juliol de 1916, en què els britànics van patir 57.740 baixes, de les quals 19.240 van ser mortals. Les forces aliades intentaren trencar les línies alemanyes al llarg d'un front de 40 km al nord i al sud del riu Somme i amb l'objectiu de desviar part de les forces alemanyes de la batalla de Verdum. El resultat final fou inconclusiu, ja que les forces aliades obtingueren uns guanys territorials ínfims després de més de quatre mesos de batalla. La Primera Guerra Mundial va mobilitzar 70 milions de soldats del cinc continents, dels que 10 milions van morir i 20 van ser ferits.

T'ha agradat? Comparteix aquesta entrada!

    2 comentaris :

    Estefania ha dit...

    Hola Enric/Celia!

    IMPRESSIONANT!!;-) per mi i no se si algun altre que us seguim que vaig a veure el blog per si comenteu algu de Tanzania i m'hi trobo el post d Paris!!!!! m'he mirat el video que heu fet d'aquest mural del metro de Paris sobre la Gran Guerra i ho trobo indescriptible!! la meticulositat i el detall amb que esta realitzat una feinada certament com be dieu impressionant!! m'ha encantat i la musica ambiental tambe!!

    Una forta abracada!

    Quaderns de bitàcola ha dit...

    Hola Estefania! Moltíssimes gràcies! Ens faràs sortir els colors...El mural de Joe Sacco és impressionant, una gran obra d'art! Una abraçada!

     
    Continguts de Quaderns de bitàcola (Enric Vilagrosa i Celia López) | Tecnologia Blogger | Plantilla original de Wordpress Theme i Free Blogger Templates | Disseny adaptat per Quaderns de bitàcola
    cookie law