2 de juliol del 2017

Seül: de palau reial en palau reial per la capital de Corea del Sud


Fins a cinc recintes reials hi ha només a Seül i són visita imprescindible per a tot aquell que vulgui conèixer la història i arquitectura tradicional coreana. Tots ells van ser construïts durant la Dinastia Joseon, la més important i longeva de totes les que van regnar al país (1392-1910) i tot i que tinguin les seves similituds, cadascun guarda sempre una petita sorpresa que el fa diferent als altres. No ens facis triar sobre quin és el millor de tots, et convidem a que ho facis tu mateix ;)

Gyeongbokgung, el principal palau de la Dinastia Joseon

Acabat al 1395, aquest és el primer palau construït durant el període Joseon. Durant la seva història però ha patit un seguit d’infortunis que fan que en quedi ben poc de les seves estructures originals. El primer palau va ser destruït pel foc durant la Guerra de Imjin (1592-1598), i es va mantenir en un estat de deteriorament per aproximadament 270 anys. No va ser fins al 1867, que els monarques del moment van reconstruir-lo per tornar-li la seva majestuositat de temps passats. Més tard, durant l'ocupació japonesa (1910-1945), la major part del palau va ser destruït de nou. El 1990 es va establir un pla detallat per a restaurar-per complet, el qual segueix en curs fins a l'actualitat.

L’imponent Geunjeongjeon, pavelló utilitzat per la coronació dels reis i pels esdeveniments més importants, així com el Gyeonghoeru, un edifici de dos plantes que s’utilitzava pels grans banquets i que s’envolta per les aigües d’un petit estany, són els dos espais que més ens han captivat. Però per sobre de tot ens ha atret l’atenció l’espectacular canvi de guàrdia en la que participen desenes de soldats vestits d’època.







Adreça: 
Sajik-ro 161, Jongno-gu, Seül (Estació Gyeongbokgung de la línia 3 de metro, sortida 5)

Horari: 
De març a maig i de setembre a octubre de 09:00 a 18:00 h. De juny a agost de 09:00 a 18:30 h. De novembre a febrer 09:00 a 17:00 h. Tanca els dimarts.

Preu de l’entrada: 
Adults 3.000 wons, joves i nens entre 7 i 18 anys 1.500 wons. Els menors de 6, els majors de 65 i tot aquell que vagi vestit amb hanbok tenen entrada gratuïta. Darrer dimecres de mes entrada gratis per a tothom.

Canvi de guàrdia:
A les 10:00, 13:00 i 15:00 h.


Changdeokgung, l’equilibri entre natura i l’arquitectura tradicional coreana

Changdeokgung té la fama de ser el recinte reial millor conservat de la capital, i així ho avala el seu reconeixement com a Patrimoni de la Humanitat per la Unesco. Changdeokgung va tenir una gran influència durant molts segles en el desenvolupament de l'arquitectura coreana, el disseny de jardins, el paisatgisme i d’altres arts relacionades.

Construït al 1405, inicialment va ser ideat com a un palau secundari per al rei Taejong –el tercer de la dinastia Joseon− però el seu entorn natural va acabar fent que molts dels seus descendents hi passessin llargues temporades. Al final del segle XVI, amb la destrucció de Gyeongbokgung, va passar a ser el palau principal i així va exercir fins entrat el segle XX.

El seu recinte principal és un clar patró de l’organització palatina coreana en el que els edificis es distribueixen, segons la seva funció audiència, residencial o administrativa entorn els seus tres patis corresponents. De totes formes, el que fa diferent a Changdeokgung és el seu “Jardí secret” amb els seus més de 56.000 exemplars d’arbres i arbustos –molts d’ells centenaris– que es mimetitzen amb diverses construccions d’esbarjo i descans de l’antiga família reial.







Adreça: 
Yulgok-ro 99, Jongno-gu, Seül (Estació Anguk de la línia 3 de metro, sortida 3)

Horari: 
De febrer a maig i de setembre a octubre de 09:00 a 18:00 h. De juny a agost de 09:00 a 18:30 h. De novembre a gener 09:00 a 17:30 h. Tanca els dilluns.

Preu de l’entrada: 
Adults 3.000 wons, joves i nens entre 7 i 18 anys 1.500 wons. Els menors de 6, els majors de 65 i tot aquell que vagi vestit amb hanbok tenen entrada gratuïta. Darrer dimecres de mes entrada gratis per a tothom. La visita al Jardí secret és guiada i per fer-la cal adquirir una entrada a part: adults 5.000 wons, joves i nens entre 7 i 18 anys 2.500 wons.


Changgyeonggung, un palau que va ser zoo

Acabat al 1418 aquest palau va ser construït pel Rei Sejong com a residència pel seu pare, posteriorment va ser utilitzat sobretot per reines i concubines. Degut a aquest ús residencial, les dimensions dels pavellons residencials en aquest cas són més grans que els destinats a funcions administratives o de govern. Aquí és també on han esdevingut més històries d’amor, d’odi i d’intrigues reials de la família Joseon.

Durant l'ocupació japonesa Changgyeonggung va ser convertit en zoològic i parc botànic. No va ser fins als anys 80 que, desprès d'un llarg període de restauració, va recuperar el seu antic esplendor.







Adreça:
Changgyeonggung-ro 185, Jongno-gu, Seül. (Estació Hyehwa de la línia 4 de metro, sortida 4)

Horari:
De febrer a maig i de setembre a octubre de 09:00 a 18:00 h. De juny a agost de 09:00 a 18:30 h. De novembre a gener 09:00 a 17:30 h. Tanca els dilluns.

Preu de l’entrada:
Adults 1.000 wons, joves i nens entre 7 i 18 anys 500 wons. Els menors de 6, els majors de 65 i tot aquell que vagi vestit amb hanbok tenen entrada gratuïta. Darrer dimecres de mes entrada gratis per a tothom.


Deoksugung, contrast de tradició i modernitat

El que diferencia aquest de la resta de recintes reials és la seva varietat d'estils arquitectònics i materials emprats per a la construcció del seus palaus. Uns són de fusta sense tractar, d'altres de fusta pintada i d'altres de pedra. Uns d'estil oriental i d'altres d'estil occidental, imitant els grans palaus europeus. No és pas d'estranyar, Deoksugung va ser ocupat ininterrompudament per diferents membres de la reialesa des del segle XVI a ben entrat el segle XX. Aquest recinte reial s’ubica en el centre neuràlgic de la ciutat –just davant de la Plaça de Seül i l’Ajuntament− i, a més del de la varietat arquitectònica dels diferents edificis que el composen, ens ha atret també especialment el contrast que s’hi pot observar amb els gratacels que l’envolten.

A Deoksugung, a l’igual que a Gyeongbokgung, s’hi pot observar l’espectacular canvi de guàrdia. Aquest té lloc davant de la seva entrada principal.







Adreça: 
Sejong-daero 99, Jung-gu, Seül (Estació City Hall de les línies 1 i 2 de metro, sortida 1)

Horari: 
De 9:00 a 21:00 h. Tanca els dilluns.

Preu de l’entrada: 
Adults 1.000 wons, joves i nens entre 7 i 18 anys 500 wons. Els menors de 6, els majors de 65 i tot aquell que vagi vestit amb hanbok tenen entrada gratuïta. Darrer dimecres de mes entrada gratis per a tothom.

Canvi de guàrdia:
A les 11:00, 14:00 i 15:30 h.


Jongmyo, el santuari sagrat de la reialesa coreana

Jongmyo és una visita completament diferent a les anteriors: si els palaus reials estaven construïts per gaudir-los en vida, Jogmyo era el lloc pels morts. Aquest és el santuari dedicat a la memòria dels reis i reines morts de la dinastia Joseon de Corea (1392-1897).

Jongmyo és el santuari reial confucià més antic que ha arribat fins als nostres dies, amb una configuració idèntica a la que ja disposava al segle XVI. Sense grans ornamentacions, Jongmyo pot semblar més simple en comparació a l'esplendor dels palaus reals, però aquesta simplicitat va ser intencionada, buscant una atmosfera de dignitat i solemnitat sense excessos, més adients a un santuari religiós. Tot i així, el seu edifici principal és un gran exemple de l’arquitectura coreana i està considerat, amb 109 metres, l’edifici de fusta més llarg del món.

El recinte està inscrit a la llista del Patrimoni de la Humanitat de la Unesco i encara avui, el primer diumenge de maig, s'hi continuen celebrant cerimònies ancestrals amb música i dances tradicionals en record als difunts.








Adreça: 
Jong-no 157, Jongno-gu, Seül (estació Jongno 3-ga de les línies 1, 3 i 5 de metro, sortida 11)

Horari:
De març a octubre de 09:00 a 18:00 h (caps de setmana fins les 19:00 h). De novembre a febrer de 09:00 a 17:30. Tanca els dimarts.

Preu de l’entrada:
Adults 1.000 wons, joves i nens entre 7 i 18 anys 500 wons. Els menors de 6, els majors de 65 i tot aquell que vagi vestit amb hanbok tenen entrada gratuïta. Darrer dimecres de mes entrada gratis per a tothom.


Informació pràctica pel viatger:


Horaris i canvis de guàrdia: Per planificar les visites, alerta amb el dia de tancament de cada palau o recinte. Igualment si volem veure algun canvi de guàrdia, considera fer coincidir els seus horaris amb la teva visita.

Entrades: Existeix una entrada única que serveix per visitar tots els palaus molt econòmica que val molt la pena. El seu preu és de 10.000 wons (7,80€) i es pot utilitzar durant un mes.

Nota: Els palaus són recintes enormes on un pot passar-se hores visitant-lo; per això és molt útil dur una guia de viatge on epliqui què té cada recinte per poder planificar la nostra visita. També van molt bé els mapes que venen a l'entrada de cada palau, per només 500 wons (40 ctms) per situar-nos dins d'ell.


*Canvi a l'abril de 2017: 1€=1.200 wons sudcoreans.


T'ha agradat? Comparteix aquesta entrada!

    2 comentaris :

    Estefanía ha dit...

    Hola Enric i Celia!

    Aviat si ho escric bé Gyeongbokgung, Changdeokgung, Changgyeonggung, Deoksugung???? em surt tot sutbratllat en vermell!!!! pronunciar aquestes paraules deu ser tot un repte ja m'explicareu...
    Realment uns edificis preciosos molt semblant als del país nipó per les fotos...

    Em quedo amb les fotos 7, 12, 13 17 i la darrera però en general totes maquíssimes especialment les que surt l'Ivet!!!

    Una abraçada!

    Quaderns de bitàcola ha dit...

    Hola Estefania! Ho has escrit perfectament, he he! I és cert que recordar-te o preguntar per un d'aquests palaus és mooolt complicat. Nosaltres tampoc podem evitar la comparació amb Japó, però hem de dir que són dos països ben diferents. Una abraçada de part de la Ivet! :)

     
    Continguts de Quaderns de bitàcola (Enric Vilagrosa i Celia López) | Tecnologia Blogger | Plantilla original de Wordpress Theme i Free Blogger Templates | Disseny adaptat per Quaderns de bitàcola
    cookie law