6 d’abril del 2017

Viatjar a Iran per lliure amb un bebè: guia de consells pràctics


El blau, el negre i el marró són els tres colors que ens venen al cap quan pensem en Iran. La gama cromàtica és més diversa i els matisos que s'hi poden arribar a trobar són infinits però són aquests tres tonalitats les que millor defineixen i descriuen el país. El blau dels mosaics de les cúpules que esquitxen ciutats i pobles. El negre del xador que cobreix de dalt a baix a gran part de les dones del país. I el marró, el marró de la sorra del desert i de la pols que envaeix el paisatge iranià... No són pocs els motius que fan d'Iran un gran destí pel viatger: allà hi pots conèixer el bressol d'una de les civilitzacions més antigues -la persa-, seguir les passes dels comerciants de l'antiga Ruta de la Seda, descobrir ciutats mítiques com Persèpolis o Isfahan, caminar entre algunes de les ciutadelles de tova més especulars del món, perdre't en un dels deserts més càlids del planeta -el de Lut-, admirar algunes de les mesquites més fabuloses que ha creat l'home.... D'atractius no li falten pas a aquest magnífic país!

Si estàs plantejant viatjar a Iran amb el teu petitó o petitona, aquesta guia et serà de gran utilitat. Tots els consells te'ls donem a partir de l'experiència que hem acumulat en els nostres dos viatges a país. No t'ho pensis gaire, Iran t'encantarà!



1. Motius per viatjar a l'Iran amb el teu bebè


1.1. Viatjar a Iran amb un bebè?

Sí, no ens hem begut l'enteniment. És possible, i no només això: és del TOT recomanable. Interessos polítics i mitjans de comunicació han donat en les darreres dècades una visió molt distorsionada del país. No, Iran no és un país perillós, al contrari: segurament és un país molt més segur que molts països, inclòs el nostre. No, la gent allà no és dolenta, dolentíssima, al contrari: allà hi trobaràs un poble extremadament hospitalari sempre disposat a donar-te un cop de mà de forma desinteressada.

1.2. Iran amb ulls de nen

Aquest és un viatge ideal per fer en família, amb atractius tan per grans com per petits. Només cal organitzar-se i gaudir de les experiències. Al teu petit/ta li encantarà:

Descobrir el desert:  Iran és un bon lloc per descobrir el un dels paisatges més insòlits i impressionants que pot veure un nen/na: el desert. Caminar per sobre una duna, sentir com els peus s'enfonsen al terra, tocar la sorra i notar una textura diferent pot ser una de les experiències més curioses que visqui en aquest viatge.


Trobar-se cara a cara amb un camell: no és el mateix veure'l a través d'un llibre o documental que veure'l en viu. Aquest és un animal que impressiona i que sorprèn a aquell nen que el veu per primer cop. A més a l'Iran ho farà en el seu hàbitat natural.


Conèixer el lloc d'on venen els Reis Mags: la llegenda diu que els Reis d'Orient justament són originaris de Kashan, una dita que contribuirà a donar-li encara més màgia al viatge. Existeix una experiència més memorable que aquesta per un nen petit?


Conèixer altres nens: tot i que els nens no parlin el mateix idioma, s'entenen de vegades molt millors que els adults. Quan s'ajunten diversos nens, la diversió està assegurada. Només cal deixar-los cinc minuts i ja s'hauran fet amics. A Iran és molt comú que la gent s'acosti a dir-li alguna cosa al teu nen/a, fins i tot que et convidin amb el pretext de donar-li alguna cosa de menjar al nen. Accepta la invitació, segur que serà una bona experiència.


El menjar: Iran té una gastronomia sense picants ni gustos forts. Els pares no patiran en aquest sentit i el teu petit/ta, tan si menja triturats com si menja ja de tot, gaudirà de bon grat tastant del menjar iranià.




2. Abans de sortir


2.1. Millor època per viatjar a Iran

La millor època per anar a Iran és des de l'octubre fins a l'abril, evitant així els mesos d'estiu, on les temperatures poden arribar a ser realment caloroses, arribant als 45ºC fàcilment. No recomanem viatjar a l'estiu a Iran amb un bebè, per les altes temperatures pot passar-ho molt malament. En la mesura del possible, cal evitar el calor sufocant i planificar el viatge al país quan les temperatures són més suaus. De fet, diuen que a la primavera, coincidint amb que els jardins de moltes ciutats estan florits, és la millor època per viatjar; tot i que cal dir que a la primavera (el mes de març) se celebra el Nowruz, l'Any Nou iranià, i que per aquelles dates tot el país es movilitza, així que potser és millor evitar viatjar a Iran just durant aquells dies.

Les dues vegades que hem estat a Iran hem viatjat a l'hivern, una vegada durant a la primera quinzena de desembre i l'altra la primera quinzena de gener, i no vam passar fred. De fet, fins i tot vam arribar a tenir temperatures de primavera en alguna ciutat (a Yazd estàvem a 22ºC) i a d'altres ciutats vam arribar a estar a uns 8ºC (Isfahan i Mashad), així que per si de cas vam agafar roba de bastant abric per la petita que finalment vam utilitzar ben poc. El que sí dúiem i també recomanem si viatgeu a l'hivern amb bebès és una manteta ben abriga (o dur un saquet) per passejar amb el cotxet i per si cal abrigar-lo/a en alguna altra ocasió.



2.2. Documentació

Tan els pares com el/la bebè necessiten visat per entrar a l'Iran. Si el teu viatge té una durada de menys de dos setmanes, pots obtenir el visat "on arrival" al mateix aeroport. Si el teu viatge té una durada superior o vols evitar una espera pel tràmit que pot ser superior a les dues hores, tens la possibilitat d'obtenir-lo abans de començar el viatge a través d'una agència de viatges especialitzada. En aquest cas és necessari tramitar-lo amb un mínim d'un mes d'antelació, que és el temps que triguen en tenir llest el visat.

Documentació necessària per fer el visat:
  • Passaport en vigència amb un mínim de 6 mesos (a partir del teu viatge).
  • 2 fotos de carnet.
  • Bitllets d'avió d'entrada i sortida al país.
  • Assegurança de viatge (compte amb algunes assegurances que no inclouen Iran dins de la seva cobertura sanitària).
  • Formulari degudament omplert.
  • Pagament del visat: en cas de fer-ho a través d'agència, el visat costa uns 110€ + despeses d'enviament (30 €, només es paga un enviament per tots).

2.3. Diferència horària

2,5 hores més respecte a Catalunya. No hi ha gaire diferència en tema d'horaris, a més, el fet que allà estiguin 2,5 hores avançats implica que a l'arribada serà fàcil que el nostre bebè s'adapti amb facilitat, ja que segurament s'adormirà una mica abans. Si viatges a l'hivern, com és el nostre cas, és ideal retirar-se d'hora i sopar aviat, ja que es fa de nit entre les 17.30-18:00. La part positiva és que us llevareu d'hora al matí i podeu aprofitar el dia per fer les visites (heu de comptar que molts llocs a l'hivern els tanquen a les 16:00 o abans).

2.4. Diners

A causa del bloqueig a l’Iran no es pot treure diners dels caixers, així que pensa que hauràs de dur tots els diners que necessitis per al teu viatge a sobre en metàl·lic (en euros o dòlars). Una vegada allà es pot canviar a la moneda iraniana (rials) sense problema. Sí que es pot pagar amb targeta en algunes agències, però el millor és dur diners de més per si de cas ho necessites.

2.5. Forma de vestir i costums

Iran és un país musulmà i la religió té un pes important en la societat. Per aquesta raó hi ha un codi de vestimenta estipulat, més estricte per les dones. Els homes han de vestir amb pantalons llargs i no està ben vist dur tirants. Les dones han de vestir amb l'hijab (mocador pel cap) i portar roba que cobreixi els braços i les cames (no poden dur màniga curta ni tirants). S'ha de tenir en compte que la peça de roba que cobreixi la part superior del cos arribi fins a mitja cama. En els llocs religiosos o pobles és habitual veure a les dones vestides amb un xador, una peça de tela llarga, de color negre, que cobreix tot el cos, des del cap fins als peus. Tot i que la turista no necessita vestir amb xador, sí que s'haurà de cobrir amb un quan entri en un recinte sagrat per qüestió de respecte (normalment a l'entrada li proporcionaran un de color blanc)

Aquesta indumentària (hijab i xador) no és necessària per les nenes: poden anar vestides tal i com anirien aquí, tot i que és recomanable que si fa sol duguin roba que els hi eviti cremades de sol.


Dades bàsiques dels nostres viatges a Iran

Viatge en família al desembre de 2016
Ruta: Teheran – Qom – Kashan - Isfahan - Varzaneh – Yazd – Mashad – Teheran
Durada: 12 dies a Iran (15 dies de viatge comptant vols a/t des de BCN i stop-over a Dubai de 12h)
Edat de la Ivet: 16 mesos
Pressupost total (2 adults + 1 bebè): 1100 € + 1200 € en vols (comptant 2 vols interiors)

Viatge en parella al gener de 2014
Ruta: Teheran – Kerman (desert de Lut, Mahan, Bam, Rayen) – Zein o Din – Meymand –Yazd (Meybod, Chak Chak, Kharanaq) – Shiraz (Naqsh-e Rustam, Persèpolis) – Isfahan – Natanz – Abyaneh – Kashan – Teheran.
Durada: 17 dies a Iran (18 dies de viatge comptant vols a/t des de BCN)
Pressupost total (2 adults): 1300 € + 600 € en vols (comptant 1 vol interior)



3. Principals atractius del país

Teheran: la capital del país no té monuments a ressaltar, però val la pena passar un dia per prendre el pols al país. Interessant per visitar: la mesquita de l'aiatol·là Khomeini, elcementiri Behesht-e Zahrade (aquí descansen 200.000 víctimes de la guerra amb Irak), la façana de l'antiga ambaixada dels EEUU, la Torre Azadi, el Gran Basar i el Palau de Golestan.


Qom: Segona ciutat sagrada d'Iran (després de Meixad). Un bon lloc per copsar el fervor religiós ben a prop de Teheran. Imprescindible la Mesquita del Divendres, on està la tomba de Fàtima, germana de l'Iman Reza.

Shiraz: Aquí hi ha les tombes d’Hafez i Sa'di, els poetes més famosos del país en uns jardins que valen la pena visitar en primavera. El que més ens ha agradat: Masjed-e Nasir-al Molk, la que diuen que és la mesquita més maca de tot Iran.

Persèpolis: A tan sols 70 km de Shiraz, existeix des de fa 2500 anys la ciutat que va ser el centre del gran imperi persa. Un imprescindible en tot viatge a Iran.


Naqsh-e Rostam: L'indret, a 6 km de Persèpolis, és com una “mini-Petra”. Un jaciment on es troben diverses tombes excavades en roca vertical en forma de creu. Una meravella arqueològica.

Kashan: Ciutat de cases senyorials tradicionals, la curiosa mesquita Agha Bozorg i un basar on es troba un antic caravanserai, ideal per passejar-hi. Des d’allà es pot visitar el desert del Maranjab, on a més de dunes, una part és de sal.

Varzaneh: entre Kashan i Isfahan, aquest poble té a peculiaritat de que les dones que hi habiten vesteixen amb xador blanc. Visites: Pont Vell, Torre del ocells i Mesquita. A les rodalies: desert de Varzaneh, llac de sal, Ciutadella abandonada de Ghoortan.

Isfahan: Aquesta ciutat és anomenada la “meitat del món” per la bellesa de les seves mesquites i palaus, i raó no en falta. La seva plaça principal, Naqsh-e Jahan, és la segona plaça peatonal més gran del món.


Yazd: La part antiga d'aquesta ciutat és el lloc ideal per veure arquitectura tradicional iraniana: les cases senyorials amb les seves torres de vent i el qanats, amb un exterior de tova. Interessant per visitar: les torres del silenci i el temple de foc, del zoroastrisme, una de les religions més antigues del món. Recomanació: veure una sessió de “zurkhane”, esport nacional iranià. Excursió recomanable d'un dia des de Yazd: Meybod (castell de Narin, dipòsit de gel i torre dels ocells), Chak-Chak (indret més sagrat del zoroastrisme) y Karanaq (ciutat de tova abandonada).


Meymand: situat just al mig del triangle que formen Shiraz, Yazd i Kerman, li diuen "el poble troglodita d'Iran". Els seus habitants viuen en unes coves excavades a la roca que tenen més de 10.000 anys.

Kerman: Punt de partida per visitar el Desert de Lut (el més calorós del planeta) i les mítiques ciutadelles fetes de tova de Bam i Rayen, famoses per ser lloc de pas de la Ruta de la Seda. Veure-les és com fer un viatge al passat.

Meixad: Al nord del país, és la ciutat més sagrada de tot Iran. I una de les ciutats santes de l'Islam. El lloc més important és la mesquita de l'Imam Reza. De tot arreu arriben pelegrins per visitar la seva tomba. El fervor religiós que es copsa a l'entrar a la mesquita posa la pell de gallina a qualsevol.


Propostes de ruta (segons la durada del viatge)

A partir de la nostra experiència, després d'haver estat dues vegades al país i coneixent tots els llocs que esmentem, et proposem 4 rutes diferents depenent dels dies que estiguis al país:

10 dies: 
Dia 1 - Vol lloc d’origen - Shiraz. Dia 2 -  Shiraz (adaptació bebé). Dia 3 - Shiraz - Naqsh-e Rustam - Persèpolis - Shiraz. Dia 4 - Shiraz - Yazd. Dia 5 - Yazd. Dia 6- Yazd - Isfahan. Dia 7 – Isfahan. Dia 8 - Isfahan - Kashan. Dia 9- Kashan – Teheran – Dia 10 - Teheran – vol lloc d'origen.

2 setmanes:
Dia 1 - Vol lloc d’origen - Shiraz. Dia 2 -  Shiraz (adaptació bebé). Dia 3 - Shiraz - Naqsh-e Rustam - Persèpolis - Shiraz. Dia 4 - Shiraz - Yazd. Dia 5 - Yazd– Meybod – Chak Chak – Kharanaq – Yazd. Dia 6 - Yazd. Dia 7- Yazd - Isfahan. Dia 8 – Isfahan. Dia 9 - Isfahan. Dia 10 - Isfahan - Natanz - Abyaneh - Kashan. Dia 11- Kashan. Dia 12- Maranjab desert i desert de sal. De camí, visita de la ciutat subterrània de Nushabad i la mesquita d'Aran. Dia 13 - Kashan - Qom. Dia 14- Qom – aeroport Teheran – vol lloc d'origen

3 setmanes: 
Dia 1 - Vol lloc d'origen - Teheran. Dia 2 – Teheran (aclimatació bebé). Dia 3 - Teheran – vol Kerman. Dia 4 - Kerman - Mahan - Desert de Lut - Kerman. Dia 5- Kerman - Rayen - Bam - Kerman. Dia 6 - Kerman. Dia 7 - Kerman - Zein o Din - Meymand - Yazd. Dia 8 - Yazd. Dia 9 - Yazd – Meybod – Chak Chak – Kharanaq – Yazd. Dia 10- Yazd. Dia 11 - Yazd - Shiraz. Dia 12 - Shiraz. Dia 13 - Shiraz - Naqsh-e Rustam - Persèpolis - Shiraz. Dia 14 – Shiraz - Isfahan. Dia 15 - Isfahan. Dia 16 - Isfahan. Dia 17 - Isfahan - Natanz - Abyaneh – Kashan. Dia 18 – Kashan. Dia 19 - Maranjab desert i desert de sal. De camí, visita de la ciutat subterrània de Nushabad i la mesquita d'Aran. Dia 20 – Kashan - Qom. Dia 21- Qom – aeroport Teheran – Lloc d'origen.

4 setmanes:
Dia 1 - Vol lloc d'origen – Teheran – Directe a Qom. Dia 2 - Qom (adaptació bebé). Dia 3 – Qom - Kashan. Dia 4 – Kashan. Dia 5 – Maranjab desert i desert de sal. De camí, visita de la ciutat subterrània de Nushabad i la mesquita d'Aran. Dia 6 – Kashan – Abyaneh - Natanz - Isfahan. Dia 7 - Isfahan. Dia 8 - Isfahan. Dia 9 – Isfahan – Varzaneh. Dia 10 – Varzaneh (desert). Dia 11 – Varzaneh (ciutadella abandonada de Ghoortan). Dia 12 – Varzaneh – Shiraz. Dia 13 – Shiraz. Dia 14 - Shiraz - Naqsh-e Rustam - Persèpolis - Shiraz. Dia 15 - Shiraz – Yazd. Dia 16 – Yazd. Dia 17 - Yazd – Meybod – Chak Chak – Kharanaq – Yazd. Dia 18 - Yazd. Dia 19- Yazd - Zein o Din - Meymand – Kerman. Dia 20 - Kerman. Dia 21 - Kerman - Mahan - Desert de Lut - Kerman. Dia 22- Kerman - Rayen - Bam - Kerman. Dia 23 - Kerman – Meixad (vol). Dia 24 – Meixad. Dia 25 – Kang (poble a prop de Meixad) i de camí parada als petroglifs. Dia 26 – Meixad – Teheran. Dia 27 – Teheran. Dia 28 – Teheran – Lloc d'origen.


4. Allotjament


4.1. Couchsurfing

Un tipus d'allotjament molt estès que va fer del nostre viatge una gran experiència. Fer couchsurfing és allotjar-te en cases particulars; però més que un simple allotjament consisteix en una filosofia del viatger i de l'amfitrió de compartir experiències i conèixer l'altra cultura. Es basa en un intercanvi desinteressat, totalment altruista de qui t'acull. A l'Iran no s'ha de pagar res per allotjar-te d'aquesta manera, però en el cas que ells t'ofereixin algun àpat (o tots) sí pots tenir la voluntat de donar-los alguns diners (nosaltres ho vam fer en alguna ocasió).

Per a nosaltres fer couchsurfing amb la nostra bebè va ser una de les experiències de la que guardem millor record, ja que vam tenir contacte amb famílies que tenien altres nens (no us podeu imaginar què ràpid es fan amics els nens!) i vam poder conèixer el seu dia a dia. Si utilitzes la xarxa de couchsurfing, has de saber que a l'hivern la gent a les cases tenen l'estufa engegada al màxim, així que no cal dur roba per abrigar-te, però no t'oblidis de portar la tovallola. És important saber que a l'Iran el més comú en la majoria de les cases és dormir al terra en un matalàs que està directament a sobre d'una catifa (o dormir directament a sobre d'aquesta última). Menjar al terra també és un costum molt normal, a sobre de les catifes que tenen distribuïdes per tota la casa. Tot i que en les cases tenen mobles, moltes vegades no els utilitzen!


4.2. Hotels

Durant el nostres viatges també ens vam allotjar en hotels en diferents ciutats. El preu d'una habitació triple amb bany i esmorzar inclòs pot oscil·lar entre els 20€-35€ en temporada baixa, que és quan vam anar nosaltres. El millor dels hotels a l'Iran, és que el preu per una habitació triple sol ser el mateix que per una doble, així que recomanem preguntar per les dues i reservar abans d'anar des d'alguna altra ciutat per telèfon. Moltes vegades podeu preguntar al mateix hotel per si saben d'algun hotel a bon preu en una altra ciutat i demanar-los que us reservin l'habitació. Aquests són els hotels que on ens hem allotjat:

Teheran: Khayyam Hotel habitació doble bàsica amb bany compartit, esmorzar inclòs per 34 US$/nit (preu 2014) Hotel equivalent a  1* occidental. E-mail: hotelkhayyam@hotmail.com.

Kashan: Ehsan House - típica casa senyorial, equivalent a un 3*** occidental. L'habitació doble amb bany compartit i esmorzar ens va costar 700.000 R./nit (18€, preu 2014)

Shiraz: Sadra Hotel - habitació doble amb bany, esmorzar i wifi de pagament per 700.000 R/nit (18 €, preu 2014). Equivalent a un 2** occidental.

Isfahan: Totia Hotel habitació triple amb bany, esmorzar inclòs per 30 US$/nit (preu 2016). Hotel equivalent a un 3* occidental.

Yazd: Backpacker Hostel- habitació triple amb bany, esmorzar inclòs per 30 US$/nit (preu 2016). Hotel equivalent a un 3* occidental, en una casa tradicional.

Kerman: Akhavan Hotel - habitació doble amb bany, esmorzar inclòs (molt complert) per 35 €/nit (preu 2014). Hotel equivalent a un 3*** occidental. E-mail: akhavanhotel@yahoo.com.


5. Transport

En l'actualitat és molt fàcil desplaçar-se per Iran amb transport públic. El país té una xarxa de carreteres, infraestructura i flota envejable. Tot seguit, fem un resum dels transports més utilitzats.

5.1. Autobús

És el transport que més recomanen i varem utilitzar. Iran té una bona infraestructura de carreteres i una bona xarxa d'autobusos amb molta freqüència entre les ciutats més turístiques (Teheran, Isfahan, Shiraz, Yazd), així que recomanem moure't amb bus pels trajectes més curts pel país. Els bitllets es poden comprar a l'estació d'autobusos de cada ciutat; normalment comprant el mateix dia sol haver disponibilitat.

5.2. Taxi

És el transport ideal per fer desplaçaments urbans (un trajecte dins de la ciutat no sol costar més de 2€ al canvi) i també per fer algunes excursions a les rodalies de les ciutats. Recomanem sempre pactar el preu abans d'afagar el taxi. A l'Iran no és obligatori que els bebès/nens duguin cadireta per anar en taxi.


5.3. Avió

També hi ha una bones connexions per aire entre les ciutats principals del país. Creiem que és aconsellable evitar que un bebè passi moltes hores en un bus si hi ha una altra alternativa, el millor és fer que el viatge sigui el més còmode possible. Per a trajectes llargs, recomanem aquest mitjà de transport que sol costar uns 50-70 € per persona (els bebès paguen un cost molt petit del bitllet, sobre uns 10€). Nosaltres vam fer el trajecte de Yazd-Mashad i Mashad-Teheran en avió, per estalviar-nos un munt d'hores en bus.

6. Transport del bebè: cotxet o porta-bebès?

En totes les ciutats on hem estat hem utilitzat el cotxet, tret d'alguna visita que requeria el porta-bebès, com per exemple per anar a algun desert, endinsar-nos per carrerons de tova o bé per pujar a alguna que altra torre per veure les vistes. En aquestes excursions, el millor és deixar el cotxet a l'allotjament i no carregar-lo innecessàriament. L'edat de la nostra petita quan vam fer el viatge a Iran era de 16 mesos i ja caminava, així que de tant en tant la dúiem de la mà fins que es cansava.



Iran no és un país adaptat a les cadires de rodes i cotxets: la majoria d'edificis presenten barreres arquitectòniques i únicament els hotels de més categoria i algun museu tenen ascensors. No són poques les vegades que es necessiten les quatre mans dels pares per pujar o baixar el cotxet, fins i tot per baixar de la vorera a l'asfalt del carrer.

De totes formes, prioritzem el cotxet sobre el porta-bebès, no només per la comoditat de no carregar amb el bebè a sobre sinó també per a que el nadó pugui fer les seves becaines o carregar-lo quan està cansat de caminar.

7. Comunicació amb la família

Es poden adquirir fàcilment targetes SIM del país. Nosaltres les vam comprar al mateix aeroport de Teheran a l'arribada, 1 Gb de dades i 60 minuts de trucades per només uns 4 € al canvi. Això ens permetia estar connectats al correu i al Whatsapp per poder estar en contacte amb la família. Respecte a les xarxes socials val a dir que el govern d'Iran aplica censura i en dificulta l'accés, però els iranians se les empesquen totes per saltar-se totes les prohibicions. Per poder accedir a facebook, cal descarregar-se el programa “Psifon Pro” i entrar des d'aquesta aplicació.

8. Alimentació


Si el teu bebè es menor de sis mesos i només pren llet materna, no tens cap problema. L'aliment ja va incorporat en la mare i el/la petit/a pot menjar quan vulgui.

Si ja ha començat amb els triturats, als supermercats d'Iran pots trobar farinetes, tot i que no és molt comú que la gent local en compri, el bebès iranians solen menjar sempre a casa. Nosaltres, tenint en compte que la nostra petita en aquest viatge ja tenia 16 mesos i menjava pràcticament de tot, vam dur a l'equipatge alguna farineta de verdures, fruites i cereals per barrejar amb llet, sobretot pensant en els trajectes llargs que faríem -tot i que finalment va preferir menjar el que nosaltres menjàvem-. Considera que a les cases et cuinaran sense problema i et poden escalfar aigua, els iranians sempre s'ofereixen a fer tot el que estigui a les seves mans.

Si el teu bebè ja mastega i ingereix més sòlid, gaudirà amb el menjar iranià (com la nostra!). El menjar iranià no és picant ni cuinen amb moltes espècies, així que els bebès ho poden tastar tot. La cuina del país és variada, es pot trobar carn en totes les varietats (a la brasa, estofada, hamburguesa, etc...), normalment és de vedella, xai o pollastre (els iranians són musulmans i no mengen porc). La majoria de plats són molt casolans, a base de llegums, verdures variades, arròs i sopes... Fetes de mil maneres i sempre acompanyats d'amanides (el tomàquet i el cogombre no falta mai), formatges, olives, salsa de iogurt, fruits secs... També és molt bo el pa de pita (fet artesanalment). Per a nosaltres el menjar iranià és deliciós i de fet hem menjat molt bé durant els nostres viatges al país. Pel fet d'allotjar-nos en cases de gent local també hem tingut oportunitat de tastar plats d'elaboració tradicional i descobrir coses exquisides. Si tens l'oportunitat de que algú et convidi a menjar a casa seva, accepta de bon grat, no te'n penediràs.



L'aigua cal consumir-la embotellada. És fàcil trobar-la en qualsevol tenda per 8 rials el 1,5l. T'adonaràs que els iranians no beuen aigua durant els menjars, el més habitual és que beguin iogurt líquid (n'hi ha de precintat i ben bo pels bebès, tipus Actimel).

9. Higiene


Bolquers:
Es troben fàcilment a les tendes i de totes les talles, només has de mirar segons la marca que correspongui a la mateixa talla que té el teu bebè. El nostre consell: si el teu viatge no és molt llarg, calcula quants bolquers necessitaràs i porta'ls des de casa (sí, ho sabem: això implica portar mitja motxilla plena de bolquers, però et podràs despreocupar del tema).

Canviadors:
En cap lloc del país vam trobar lavabos amb canviadors i en alguna ocasió que vam preguntar ens vam convidar a canviar la bebè en alguna sala on resaven les dones (per ex. a l'aeroport). A l'Iran sempre és la dona la que sol canviar el/la bebè.

Bany del bebè:
Les habitacions de les cases que ofereixen allotjament disposen de bany privat amb aigua calenta (a tot arreu els hem trobat nets i en perfectes condicions). Si el teu bebè és molt petit pots demanar una palangana pel seu bany, sinó el pots banyar amb tu sense problemes.

10. Salut


Vacunes:
No hi ha cap vacuna obligatòria per a viatjar a Iran, tot i que això pot variar i t'aconsellem que abans del teu viatge consultis amb el teu pediatre i el centre de vacunació internacional.

Assegurança de viatge:
Per fer-te el visat i entrar al país és obligatori disposar d'una assegurança de viatge. Aquest fet et permet viatjar amb la tranquil·litat i estar preparat en cas que el teu bebè es posi malalt. Nosaltres t'aconsellem sempre contractar-la amb Iati Seguros, que disposa a més d'una assegurança específica per les famílies i dóna cobertura a l’Iran (d’altres assegurances no tenen cobertura al país). Si la contractes a través nostre enllaç, obtindràs un 5% de descompte.

Necesser:
Al necesser del teu bebè no hi pot faltar el protector solar i el repel·lent de mosquits (ambdós específics per a bebès), si viatges durant els mesos més càlids. Tampoc oblidis un barret per protegir el teu petit/a del sol, sobretot si aneu al desert o passeu tot el dia fora. Pensa en donar-li de beure aigua sovint per tal de que no tingui problemes d'hidratació.


*Nota: canvi de moneda al desembre de 2016- 1€= 34,53 rials


T'ha agradat? Comparteix aquesta entrada!

7 comentaris :

Unknown ha dit...

Tinc moltes ganes d'anar a l'Iran, però encara no he aconseguit convencer la familia (i et parlo ja d'adults). Ja m'ha passat l'etapa de viatjar amb nens, però m'agraden el consells que doneu, perquè realment són molt útils (records de temps passats). Una abraçada.

Quaderns de bitàcola ha dit...

Hola Conxita! Moltes gràcies. Aquesta guia pot ser adaptable per a qualsevol viatge, amb o sense nens. Esperem que aconsegueixis convèncer la família perquè Iran és 100% recomanable. No ens cansem de dir-ho! Una abraçada :)

Vicky López ha dit...

Hola! Moltes gràcies per tota la info que incorporeu, segur que ens serà de molta utilitat. Nosaltres hi anirem el pròxim setembre.
Estem mirant com fer els tràmits pel visat, ens podríeu enviar el contacte de l'agencia amb la que heu fet totes les gestions?

Moltes gràcies

Manel i Vicky

Moltes gràcies

Quaderns de bitàcola ha dit...

Hola Vicky! Gràcies a vosaltres per seguir-nos. Segur que si hi aneu amb un bebè o nen ho gaudirà molt, els iranians són gent molt acollidora. Respecte el contacte, no ens agrada fer publicitat en el blog. Podeu escriu-re'ns a: dosdeviatge@gmail.com.

Unknown ha dit...

Hola! Gràcies pel bloc, és l'única entrada que hem trobat que parli de viatjar amb nens!Som una familia de Menorca i aquest estiu anam a Iran 10 dies. Ens fa moltes ganes poder conèixer la gent del país i sembla que el couchsurfing és una bona opció. Ens costa trobar familíes amb nens però, teniu algun contacte? O vau conèixer alguna família que llogui alguna habitació?

Unknown ha dit...

Ai disculpau! Moltes gràcies!
Vanesa i Joan

Quaderns de bitàcola ha dit...

Hola Vanesa i Joan! Moltes gràcies per les vostres paraules. Si aneu a l'estiu heu de tenir en compte que a Iran les temperatures són molt altes i haureu d'evitar les hores de més sol per fer visites. Respecte al couchsurfing, és una bona manera de conèixer gent local. Nosaltres vam utilitzar-ho a Kashan i Varzaneh, tot i que el que us recomanem és que contacteu amb gent segons les vostres necessitats i consulteu disponibilitat. El millor és contactar amb famílies a través d'aquest grup de famílies couchsurfers d'Iran:

https://www.couchsurfing.com/groups/family-groups-welcome-iran

Esperem us sigui d'utilitat. Bon viatge!!! :)

 
Continguts de Quaderns de bitàcola (Enric Vilagrosa i Celia López) | Tecnologia Blogger | Plantilla original de Wordpress Theme i Free Blogger Templates | Disseny adaptat per Quaderns de bitàcola
cookie law