8 de febrer del 2017

Viatjar a Cuba per lliure amb un bebè: guia de consells pràctics


Als cubans els hi encanten els nens i Cuba és un país al que s'hi pot anar perfectament amb un bebè. Si estàs pensant en viatjar al país caribeny amb el teu petitó o petitona, aquesta guia et serà de gran utilitat. Tots els consells te'ls donem a partir de la nostra experiència.


Dades bàsiques del nostre viatge

Ruta: L'Havana - Cienfuegos - Santa Clara - Trinidad - Camagüey - Santiago - L'Havana
Durada: 16 dies
Edat de la Ivet: 13 mesos
Pressupost total (2 adults + 1 bebè): 910 € de despesa al país+ 1180 € en vols

Abans de sortir


Millor època per viatjar a Cuba:

Nosaltres vam viatjar-hi entre finals d'agost i començaments de setembre però hem de dir que no és el millor moment. Si pots organitzar-te evita els mesos de juliol, agost, setembre i octubre. Els dos primers són els més calorosos de l'any i a Cuba hi ha molta humitat: les temperatures arriben de forma habitual als 35° i les mínimes per la nit no baixen dels 25°, hi ha molta humitat i la sensació és de molta xafogor. Al Setembre i Octubre és l'època de tifons i tot i que no siguin devastadors cada any, no és qüestió de temptar la sort.


Documentació:

Pares i bebè necessiten passaport i visat per entrar a Cuba. Per fer el visat és necessari disposar dels bitllets de vol d'entrada i sortida del país i d'una assegurança mèdica. El visat costa 22 € per persona i ho fan en el moment, en el nostre cas ho vam gestionar en l'agència Online Tours de Barcelona, just al davant del mateix Consulat de Cuba.

Diferència horària:

6 hores menys respecte Catalunya. Això implica que segurament el teu bebè -i els pares- durant els primers dies es desperti de matinada i que l'hora de migdiada a Cuba coincideixi amb l'hora d'anar a dormir de Catalunya. Nosaltres abans de fer un viatge com aquest adaptem a la Ivet un parell d'hores del jetlag des de Catalunya per intentar no alterar radicalment la seva rutina. En aquest cas durant una setmana anterior al viatge vam posar a la Ivet a dormir cada cop una mica més tard, passant de les 21h habituals a les 23h, equivalents a les 17h de Cuba). Cal anar alerta amb l'hora de la migdiada del bebè: per una adaptació més ràpida intenta evitar que el bebè faci una migdiada molt llarga, els primers dies el seu organisme la pot confondre amb la nit.


Allotjament


Cases particulars:

Les cases particulars són en la nostra opinió la millor opció per allotjar-se a Cuba, més encara si viatges amb un bebè. Et permeten un major contacte amb la gent local -fet que et permetrà conèixer millor el país-, hi tens un tracte més personalitzat i són l'opció més econòmica: el preu de l'habitació oscil·la entre els 15 i 30 CUC (un terç del que et costaria l'habitació d'un hotel). Totes tenen bany privat, aigua calenta i aire condicionat. De vegades també nevera i televisor.

A les cases el més habitual és que les habitacions valguin el mateix preu, independentment del nombre de llits i de gent que s'hi allotgi. Difícilment hi haurà la possibilitat de disposar de bressol així que, si viatges amb un bebè, el més còmode és demanar una habitació triple. Nosaltres sempre ho hem fet així, ajuntant el llit de matrimoni i el llit individual per tal d'evitar possibles caigudes de la nostra petita.




Hotels:

L'alternativa a les cases són els hotels de tota la vida. A Cuba aquests acostumen a tenir unes instal·lacions envellides i l'equivalència de categoria estaria per sota dels paràmetres als que estem acostumats (un 4 o 5 * equivaldria a un 3 * europeu a excepció dels de gran luxe). Per contra els preus sí que són totalment europeus. En zones de platja i cayos s'hi estila el règim "tot inclòs". L'avantatge dels hotels és que allà sí que hi podràs demanar bressol, però repetim que nosaltres ens hem fet molt fans de les cases particulars.

Transport


En l'actualitat és molt més fàcil desplaçar-se per Cuba amb transport públic. Quan vam estar-hi per primer cop fa 10 anys pràcticament era missió impossible.

Lloguer de cotxe:

L'opció del lloguer de cotxe és la més còmoda però també més cara. Calcula uns 60 o 70 CUC al dia més gasolina (1 CUC/litre). Les carreteres principals són acceptables, tot i que el seu estat és pitjor que a Espanya. A Cuba la cadireta de cotxe no és obligatòria, tot i que no hauries de tenir problemes per llogar-la en l'agència.


Autobús:

L'opció autobús és la que més vam utilitzar nosaltres i, en la nostra opinió, la més recomanable per fer ruta amb un bebé. Via azul és una companyia dirigida bàsicament al turista que connecta amb una freqüència acceptable els diferents punts d'interès de l'illa. A diferència dels busos locals, són bastant més puntuals i confortables. Es poden comprar els bitllets per internet (en aquest enllaç pots veure preus i durada dels trajectes) o bé a la mateixa estació (val la pena comprar-los per avançat sobretot en temporada alta i en les rutes més transitades). Els nens no paguen bitllet fins al 5 anys i, tot i que no tenen dret a seient, excepte en el trajecte a Trinidad nosaltres sempre vam poder gaudir d'un seient extra per la Ivet (fet que va facilitar que pogués dormir estirada en els trajectes més llargs).

A l'hora de planificar ruta amb Via Azul fixa't que ofereix millors horaris en sentit oest-est (Havana a Santiago) que a la inversa. Intenta planificar la ruta de forma que la durada dels trajectes siguin assumibles per tots: que no sigui s'acabi convertint en un calvari ni per vosaltres ni per la resta de viatgers. Alerta amb l'aire condicionat, de vegades el posen fort: és recomanable portar màniga llarga pel bebè (el mateix pareo de la platja et pot servir també de petita manteta).

Taxis col·lectius:

Després del Via Azul estaria l'opció dels taxis col·lectius. Amb un preu lleugerament superior però amb l'avantatge de portar-te porta a porta si els contractes mitjançant una agència (també els pots trobar als voltants de les estacions d'autobusos). Per la comoditat dels seients del Via Azul, nosaltres només els utilitzariem en cas de no trobar bitllet pel primer.

Tren:

El tren el descartaríem per complet, és impuntual, vell i incòmode (pels mateixos cubans, aquesta és la seva darrera opció).

Avió:

L'avió només és útil pels trajectes llargs amb origen o destí a l'Havana (per volar entre altres ciutats sempre caldrà fer escala a la capital), a més és car (135 € el trajecte Santiago-Havana). Els bebés fins a 2 anys no paguen bitllet.

Desplaçaments urbans:

En els trajectes urbans les opcions són variades: taxi, moto-taxi, bici-taxi i cotxe de cavalls són tots vàlids per viatjar amb un bebè (de fet així es mouen les famílies cubanes). De taxis n'hi ha d'estatals (de color groc) i de privats, d'aquests darrers n'hi ha que són els típics cotxes americans dels anys 40 i 50, poques ocasions tindreu de pujar en un cotxe d'època en altres països. Ara bé, si el bebè passa ja de any, s'ho passarà d'allò més bé en el cotxe de cavalls.




Transport del bebè: cotxet o porta-bebès?

A totes les ciutats on hem estat, excepte a Trinidad (el casc antic és tot empedrat), hem utilitzat el cotxet. Allà, on tots els carrers són empedrats, i puntualment en alguna excursió curta a la platja i la muntanya hem utilitzat el porta-bebès.


Cuba no és un país adaptat a les cadires de rodes i cotxets: la majoria d'edificis presenten barreres arquitectòniques i únicament els hotels de més categoria i algun museu tenen ascensors. No són poques les vegades que es necessiten les quatre mans dels pares per pujar o baixar el cotxet, fins i tot per baixar de la vorera a l'asfalt del carrer.

De totes formes, prioritzem el cotxet sobre el porta-bebès, no només per la comoditat de no carregar amb el bebè a sobre sinó també pel calor: el contacte entre el pare/mare i la criatura genera encara més suor per ambdós i pot resultar bastant incòmode.

Comunicació amb la família

Des de fa poc més d'un any el govern cubà ha començat a instal·lar punts wifi d'accés públic. Així doncs, si la teva família vol tenir notícies del o de la teva peque, no tens excusa: ja no s'hi val a dir que a Cuba és molt car fer una trucada o bé no hi ha Internet.

Cada ciutat té els seus punts de connexió i normalment sempre en trobaràs a prop, en alguna plaça o carrer principal. En aquesta web trobaràs un llistat actualitzat de tots els llocs del país on és possible connectar-te, de totes formes aquests punts no passen desapercebuts: el munt de gent que hi ha mirant el seu mòbil, els delaten. Per connectar-te necessites una targeta amb un codi d'usuari i contrasenya que pots comprar a les botigues de telefonia Etecsa: en el moment que nosaltres vam viatjar-hi tenien un preu de 1 CUC per mitja hora de connexió i 2 per les targes d'una hora. També és habitual trobar algun espavilat que en els punts de connexió revenen targes a un preu superior però estalviant-te la cua de la botiga. La rapidesa de connexió és acceptable i et podràs connectar, enviar missatges de whatsapp i penjar fotos a les xarxes socials sense problema. Un altre tema són les trucades, ja sigui via whats o skype, aquí la cosa és complica únicament si no hi ha molta gent connectada a la vegada, tindràs èxit.



Alimentació


Si el teu bebè és menor de sis mesos i només pren llet materna, no tens cap problema. L'aliment ja va incorporat en la mare i el petit/ta pot menjar quan vulgui.

Si ja ha començat amb els triturats, dir-te que als supermercats de Cuba només hem vist triturats preparats de fruites i a un preu superior al que les comprem habitualment a Barcelona. Nosaltres anàvem previstos amb unes quantes farinetes de fruita i d'altres de verdures o arròs amb peix o carn. També portàvem llet en pols i cereals per fer-li farinetes. Aquestes ens han anat molt bé per mantenir els horaris de la rutina de la Ivet en cas de trobar-nos en algun trajecte d'autobús, fora dels allotjaments o bé per complementar-li la dieta. De totes formes, no cal portar el menjar per tot el viatge: a les cases et cuinaran sense problema i et poden escalfar aigua.

Si el teu bebè ja mastega i ingereix més sòlid, amb el menjar cubà no tindràs problemes: no és picant ni cuinen amb gaires espècies. Únicament has d'anar alerta amb les condicions sanitàries del lloc on menges: el menjar del carrer no sempre presenta les més desitjables.



Totes les cases t'ofereixen la possibilitat d'esmorzar (entre 3 i 5 CUC/pax) i moltes també de sopar (entre 5 i 8 CUC/pax). Tot i que sigui més car que menjar fora de la casa, és una opció còmoda i segura de menjar. Els menjars són abundants, de fet les vegades que vam sopar a la casa amb un plat pels dos en teníem prou. Els esmorzars porten fruita fresca, suc, truita o ou fregit, pa, mantega, cafè, llet (en pols) i alternativament mantega, formatge o pernil cuit. La Ivet ha esmorzat sense problemes el que menjàvem nosaltres i ha gaudit també dels sopars.

L'aigua cal consumir-la embotellada, sobretot el bebè (els cubans no la prenen directament de l'aixeta, prèviament la bullen). Una ampolla de 1,5 l d'aigua val al supermercat 0,70 CUC i fins a 2 CUC als bars i altres botigues.




Higiene


Bolquers:

Si li preguntes a un cubà sobre si és fàcil trobar bolquers, la resposta més habitual és "a veces". No sempre se'n troben, i quan n'hi ha, les famílies aprofiten per proveir-se (fet que implica que deixin sense la botiga de torn). En vam veure a l'Havana i Santiago però no durant la resta del viatge. El nostre consell: si el teu viatge no és molt llarg, calcula quants bolquers necessitaràs durant el viatge i porta'ls des de casa (sí, ho sabem: això implica portar mitja motxilla plena de bolquers però et podràs despreocupar del tema). En cap lloc del país vam trobar lavabos amb canviadors.


Bany del bebè:

Les habitacions de les cases que ofereixen allotjament disposen de bany privat amb aigua calenta (a tot arreu els hem trobat nets i en perfectes condicions). Si el teu bebè és molt petit pots demanar una palangana pel seu bany, sinó el pots banyar amb tu sense problemes.


Salut


Vacunes:

No hi ha cap vacuna obligatòria per viatjar a Cuba, tot i que això pot variar i t'aconsellem que abans del teu viatge consultis amb el teu centre de vacunació internacional.

Assegurança de viatge:

Com t'hem comentat a l'inici, per fer-te el visat i entrar al país és obligatori disposar d'una assegurança mèdica de viatge. Aquest fet et permet viatjar amb tranquil·litat i estar preparat en cas que el teu bebè es posi malalt. Nosaltres aconsellem sempre contractar-la amb Iati Seguros, que disposa a més d'una assegurança específica per les famílies. Si la contractes a través nostre enllaç, obtindràs un 5% de descompte.

Necesser:

Al necesser del teu bebè no hi pot faltar el protector solar i el repel·lent de mosquits, ambdós específics per bebès (eventualment es donen casos de dengue i aquest és transmet mitjançant la picada d'un mosquit).

El protector solar (factor 50) i un parell de barrets protegiran al teu petit del sol. Si viatges durant els mesos més càlids, pensa en donar-li de beure sovint per tal que no tingui problemes d'hidratació.



I després de tots aquests consells, ja pots començar a preparar el viatge! A gaudir de Cuba!!!

*Nota: canvi de moneda a l'agost de 2016- 1€=1,05 CUC


T'ha agradat? Comparteix aquesta entrada!

    11 comentaris :

    Unknown ha dit...

    Me ha servido de mucho, tengo algunas dudas sobre si ir en enero 2018 con mi futuro bebé de 6 meses y creo ke tampoco es tan difícil ni mucho más caro de lo normal.

    Quaderns de bitàcola ha dit...

    Hola Ana! Muchas gracias por tus palabras. Como tú dices, no es para nada dificil viajar con un bebé de 6 meses a Cuba. Además, en las fechas que quieres ir, las temperaturas son mucho más suaves que en verano (mucho más caluroso). Te animamos a que viajes con él, verás que es muy gratificante viajar en familia! :)

    Unknown ha dit...

    Moltes gràcies per aquest blog. Estem pensant en viatjar a Cuba el gener-febrer 2018 amb la nostra filla que gairebé tindrà 2 anys i ens heu aclarit molts dubtes. Seguim donant voltes a l'opció de lloguer de cotxe o utilitzar transport públic i si emportar-nos el cotxet o no però la vostra vivència a Cuba amb la Ivet ens ajuda. Merci per compartir-ho.

    Quaderns de bitàcola ha dit...

    Hola Anna! Gràcies a tu per llegir-nos i fer-nos saber que la guia t'és d'utilitat. Ens alegra molt saber que viatjaràs amb la teva peque i a més en aquelles dates que el clima és molt més agradable. Segur que Cuba us encantarà! Salutacions viatgeres :)

    Javier Ruibarbo ha dit...

    Hola, estamos pensando en viajar a Cuba y mientras nos informamos hemos aterrizado en este blog. Gracias por la información. Tengo un par de preguntas:
    ¿se pueden conseguir cochecitos allí o lo llevasteis vosotros desde España?
    Nuestra hija (9 meses) está en una fase en que gatea y trepa por todas partes. ¿Qué tal es el país y las casa en ese sentido?... ¿Qué tal llevásteis el jugar con vuestro bebé?
    ¿qué tal están las posibilidades de sacar dinero de cajeros?

    Un saludo.

    Quaderns de bitàcola ha dit...

    Hola Javier,

    Gracias por tus palabras. Respecto al tema cochecitos de bebé, nosotros lo llevamos y creemos que es la mejor opción, -al igual que con los pañales- ya que allí es posible que no encuentres exactamente lo que buscas y sea caro. Por lo de gatear y jugar con el bebé, creemos que no hay mucha diferencia que en otras partes del mundo, si os alojáis en casas particulares la gente es muy amable y os dan todas las facilidades. No hay muchos parques destinados a bebés, deberéis buscar los lugares adecuados para que gatee.

    Referente al tema monetario, lo recomendable es que os llevéis de aquí euros o dólares y cambiéis moneda.

    ¡Que tengáis buen viaje a Cuba!

    Carolina ha dit...

    Muchas muchas muchas gracias por la informacion! Tengo un hijo de 2 anios que no es capaz de dormir si no toma leche. Con la informacion que entregas, ya sé cuan preparada debo ir.

    Quaderns de bitàcola ha dit...

    ¡Hola Carolina! Ens alegra saber que t'ha estat útil la informació de l'article. Et desitgem bon viatge a Cuba!

    Sandra ha dit...

    hola! moltes gracies per lentrada, mesta siguent molt util. Una pregunta, vareu portar cadireta pel cotxe? entenc que no.. pero jo potser estare mes tranquila .. tot i que es un bon "bulto" . D'altra banda, teniu alguna entrada amb el recorregut exacte que vau fer? quin son al vostre parer els millors llocs i els que un es pot estalviar, si es que es facil i clar de dir.
    Moltes gracies!

    Quaderns de bitàcola ha dit...

    Hola Sandra! Gràcies per les teves paraules. Hauràs vist que nosaltres vam moure'ns en autobús (el Via Azul), així que no vam fer cap trajecte en cotxe ni vam dur cadireta del bebè. Tot i que no tenim clar que si allà llogues cotxe et donaran cadireta, potser el millor és contactar amb la agència que ho voleu fer des d'aquí i preguntar.

    Sobre la ruta, el recorregut exacte el tens en aquest mateix article a "Dades bàsiques del viatge", vam dedicar uns dos dies a cada lloc. Nosaltres vam fer aquesta en 16 dies, però si teniu menys potser no aniríem fins a Santiago (des de Santiago vam tornar en avió a La Havana), tot i que a nosaltres en va agradar molt. Que tingueu bon viatge!

    Sandra ha dit...

    Moltes gracies per la resposta. No crec que poguem arribar a Santiago, ens hi estem dues setmanes, pero comptant el dia darribada i el de sortida ens quedem amb 12 dies. Estava pensant en fer Havana, Playa Giron/Playa Larga, Trinidad, Cayo Santa Maria, Santa Clara i retorn a lHavana. Pero si finalment viatgem en autobus em fa por que la etapa de retorn sigui massa llarga... algun consell?potser parant a matanzas.. ja veurem. En fi, moltes gracies de totes maneres :)

     
    Continguts de Quaderns de bitàcola (Enric Vilagrosa i Celia López) | Tecnologia Blogger | Plantilla original de Wordpress Theme i Free Blogger Templates | Disseny adaptat per Quaderns de bitàcola
    cookie law