1 d’abril del 2016

Montblanc: Terra d'història i de llegenda, de bon menjar i bon vi


"Diu la llegenda que fa molt i molt de temps hi havia un drac monstruós amb les urpes llargues i l’alè de foc. Aquest drac feia fugir al poble, matava la gent amb el seu alè i s’empassava les persones vives. Els ciutadans, sense cap solució, varen decidir donar-li dos ovelles cada dia per apaivagar la seva fam. Quan s’acabaren els bens, li donaren vaques, bous i tots els animals que tenien fins que es quedaren sense. El rei convocà una reunió, on van decidir que farien un sorteig li donarien al drac una persona cada dia, perquè se la menges. Un dia, per mala sort, li va tocar a la filla del rei..."

Així comença la famosa llegenda de Sant Jordi que el costumista Joan Amades situa a la vila medieval de Montblanc. Fa uns dies vam tenir l'oportunitat de tornar-hi, feia temps que en teníem ganes i aquest cop ho fèiem per primera vegada amb la nostra petita Ivet.



Montblanc és un lloc de conte, de dracs, princeses i cavallers. La visió imponent de les muralles és el primer amb el que es topa el visitant, transportant-lo de forma imaginària a l'època medieval. Si haguéssim de fer un viatge en el temps a aquella època sens dubte escolliríem aquesta tranquil·la vila de la Conca de Barberà. El patrimoni històric és el seu gran gran atractiu, però el visitant fugaç que es quedi només amb aquesta faceta s'estarà perdent els seus altres valors. Montblanc és una vila per visitar-la amb calma, de forma relaxada. Només amb temps es podrà descobrir l'amabilitat de la seva gent, la riquesa de la seva gastronomia, el valor dels seus vins, el seu entorn natural o les pintures rupestres amb les que els primers pobladors van deixar la seva petjada. En aquest article et presentem les diferents facetes de Montblanc.

#montblancmedieval


Davant les muralles de Montblanc

Les muralles de Montblanc van ser construïdes a mitjans del segle XIV, durant el regnat de Pere el Cerimoniós. Amb un perímetre de 1500 metres, 1,2 metres de gruix, 6 metres d'alçària i una trentena torres de fins a 20 metres d'alçada, conformen el recinte emmurallat millor conservat i més espectacular de l'època a Catalunya. Originàriament hi havia fossars i el conjunt tenia quatre portals que connectaven a les vies de confluència a Montblanc. Posteriorment es van fer més noves obertures i, un cop perduda la seva utilitat defensiva, els montblanquins van aprofitar els murs per adossar-hi les seves cases. Segurament aquest fet ha estat fonamental per a que les muralles arribessin als nostres dies en bon estat.

Torre-portal de Sant Jordi, segons la tradició aquí és on el cavaller va matar al drac
Detall d'una escena medieval en un dels murs de les muralles


Per donar-te una idea de com és de gran la muralla, et recomanem fer el recorregut del pas de ronda de les muralles, que permet caminar per la part alta dels murs i travessa diverses torres. Algunes d’aquestes són visitables i des de dalt de tot es poden veure les vistes més maques de la vil·la, amb la catedral de fons i tot el casc antic amb els seus carrerons ondulants. Dins d'aquestes torres trobem panells explicatius que il·lustren la seva història, construcció i funcions.

Pas de ronda per sobre de les muralles
Vistes de Montblanc des de dalt d'una de les torres de la muralla

Però el que més ens va agradar de la nostra visita va ser passejar pels tranquils carrers del casc antic. Cada racó està impregnat d'una aureola atemporal i al caure la tarda, amb la llum més tènue, sembla que s'arrepleguin plens d'història. Arquitectura religiosa i civil ha anat deixant la seva petjada a Montblanc en les seves diferents formes i estils, deixant petites joies dignes de ser conegudes: l'hospital de Sta Magdalena i el seu preciós claustre; l'antiga església de Sant Francesc, on s'hi van reunir les Corts Generals de Catalunya al 1414; el Palau-Fortalesa del Castlà, antiga residència del representant del rei; l'església de Sant Miquel i el seu enteixinat policromat de gran valor artístic; el Palau Reial, on s'allotjaven els monarques catalans; el carrer dels jueus, testimoni mut del desaparegut call; la plaça major, punt de reunió dels montblanquins i forasters; el casal dels Josa, seu de les antigues escrivanies reials; el pla de Santa Bàrbara i les seves vistes, amb les restes també d'un poblat ibèric... i com no, l'esvelta església de Santa Maria la Major, notable obra del gòtic ogival a Catalunya.

Carrer Major de Montblanc amb l'església Santa Maria la Major de fons
L'església de Sant Miquel
Claustre de l'antic hospital de Santa María Magdalena
Davant de l'església de Sant Francesc, on es troba l'Oficina de Turisme

La Setmana Medieval de Montblanc

Cada any, pels voltants del 23 d'abril, se celebra la Setmana medieval. Durant uns dies els carrers, places, torres i muralles de la vila s'engalanen i se celebren diversos actes relacionats amb Sant Jordi: el Dracum Nocte (l'arribada de les forces del mal), el mercat medieval, la representació de la llegenda, el sopar medieval, el torneig medieval, el concurs de joglars... També es poden veure els torns de guàrdia dels soldats, les banderes pels portals i carrers de la vila i un campament militar situat al fossar de la muralla.


#montblancnatural

Fora muralles les vinyes, els camps de cereals i els ametllers fan seu el paisatge. Una mica més enllà el massís de les muntanyes de Prades agafen el protagonisme. Alzinars, pinedes i rouredes ocupen aquest Espai d'Interés Natural i entre elles s'amaga un tresor poc conegut però de gran valor: a la zona s'’hi han trobat -i s’hi continuen descobrint- nombroses pintures rupestres que per la seva qualitat i singularitat han estat declarades Patrimoni Mundial per la UNESCO. Són pintures que només es poden veure amb les visites guiades, contractades amb reserva prèvia través del Centre d’Interpretació de l'Art Rupestre (CIAR) o bé l'Oficina de Turisme de Montblanc. 

A l’àrea de les Muntanyes de Prades i la Conca de Barberà (amb la seva capital a Montblanc) s'han localitzat fins al moment 15 conjunts rupestres que, juntament amb els d’Abrics de l’Ermita a Ulldecona i la Roca dels Moros a El Cogul, se situen entre els enclavaments més abundants de Catalunya. El grup de Prades es caracteritza per un predomini de signes esquemàtico-abstractes, acompanyats d’uns pocs exemples figuratius o naturalista-estilitzats que s'emmarquen en l'anomenat art "llevantí".

Davant del conjunt del Mas d'en Ramón Bessó

En una excursió a peu d'unes quatre hores, nosaltres hem visitat tres conjunts ubicats en dos emplaçaments: en el primer s'hi localitzen "El Portell de les Lletres" i el "Mas de'n Llort", i en el segon, a només 15 minuts del primer, el conjunt anomenat "Mas d'en Ramón Bessó". Aquests noms provenen dels antics masos que hi havien en aquest indret i que, a mesura que la població va anar emigrant, finalment van ser abandonats. Poca cosa queda ara d'aquells masos, quatre pedres mal col·locades. Les pintures es troben a l'aire lliure, al resguard d'unes balmes, únicament protegides amb el tancament del recinte. Entre elles hi distingim figures rogenques de petit tamany que representen motius animals i escenes quotidianes de l'època: un apicultor, un arquer i diversos homes caçant,... Tot i que no siguin unes pintures espectaculars, quan et pares a pensar que estàs davant de l'empremta que van deixar els nostres avantpassats fa milers d'anys no pots evitar que se't posi la pell de gallina.

Escena de caça al Mas d'en Llort en la que es distingeixen dos arquers i un boví 
Un altre boví al Mas d'en Ramón Bessó

#montblancgastronòmic

Per experiència pròpia, podem dir que a Montblanc es menja bé, en quantitat i qualitat, i que la comarca també té bons vins. Montblanc es descobreix també a través del paladar, i una visita a la vila seria incompleta sense seure a gaudir d'una experiència gastronòmica en algun dels seus restaurants o sense tastar algun dels seus reconeguts vins.

Tast de vins al Restaurant El Call en una de les visites organitzades per l'Oficina de Turisme

La Denominació d'Origen Conca de Barberà regula la producció vitícola de les conques dels rius Francolí i el seu afluent, l'Anguera. La varietat de raïm autòctona és el "trepat", que produeix un vi rosat característic, lleuger i aromàtic. S'utilitza també per fer vi blanc amb cupatge de parellada i macabeu, i vi negre amb cupatge d'ull de llebre. El 80% de la producció són vins blancs novells, frescos i fruitosos, amb predomini del parellada.

A la nostra estada a Montblanc vam tenir la oportunitat de tastar vins amb DO Conca de Barberà en diferents espais, però volem destacar la que vam fer durant la nostra visita a Vins de pedra (www.vinsdepedra.es). Cal anar a una de les torres de la muralla per assaborir un els vins d'aquesta bodega. La torre és una casa privada de tres plantes de petites dimensions, decorada amb molt bon gust i amb unes vistes excepcionals. La degustació dels vins, que inclou el tast de cinc varietats i la visita a les estances de la vivenda, es fa al saló de la planta baixa. A nosaltres ens va agradar especialment La Musa, un vi negre amb cupatge de Cabernet Sauvignon i Merlot de dotze mesos d’envelliment. No som els únics a qui aquest vi ha seduït, doncs ha estat guardonat amb diversos premis internacionals.

Art i bon vi van de la mà a Vins de Pedra

Respecte al experiències gastronòmiques, volem recomanar els següents restaurants:

Restaurant Sant Francesc (www.santfrancesc.rest)
Restaurant del chef Carlos Barneda que recentment acaba de ser guardonat amb el segell de "slow food". Bona presentació, plats elaborats amb un toc casolà i alhora de disseny en un local tranquil a la vora de l'església de St. Francesc. El fet que siguin plats de temporada elaborats amb productes km 0, és un valor afegit. Com a curiositat, dins del mateix restaurant es poden veure algunes pedres que són les restes del convent de St. Francesc. Té un menú de 25€ de cap de setmana qualitat-preu molt recomanable.


Restaurant El Cortijo (www.restauranteelcortijo.com)
Al bell mig del centre de Montblanc, és un restaurant amb "solera", d'aquells al que van totes les generacions d'una família perquè tothom es troba allà, es menja bé i hi ha diversitat. Estan especialitzats en tapes, però modernes i ben originals, com les cloïsses amb salsa d'ametlles, el "twister de llagostins" amb pasta de full o bé el pintxo adobat herbes. Per llepar-se els dits!


Restaurant Cal Jordi (www.caljordi.com)
Si busques un lloc un bon menjar casolà d'aquells de quantitat i qualitat, aquest és el teu lloc. Cal destacar el "Menú de les tres cassoles", que consta de tres plats elaborats a foc lent durant hores en una cassola. El formen tres carns: pota de porc melosa, galta de porc adobada amb 18 espècies i el conill a l'anís. Deliciós és poc per definir aquest menú... A destacar també el carpaccio de pop i els seus cargols a la llauna.



Informació pràctica:

A la web "Montblanc medieval" trobaràs tota la informació necessària per preparar l'escapada i conèixer els atractius del municipi. Un cop allà, l'oficina d'informació turística es troba a l'antiga Església de Sant Francesc.

Com arribar:

Montblanc està a mig camí d'entre Lleida (65 km) i Tarragona (40 km). De Barcelona queda a 120 km i de Girona a 210 km. Està ben comunicat per carretera i la millor opció per arribar-hi és en cotxe propi. També s'hi pot arribar en transport públic (bus o tren), tot i que no hi ha gaire freqüència.

On dormir:

Apartaments El Nas del Gegant (www.elnasdelgegant.cat)
Dins de les muralles i al mateix carrer Major de Montblanc són el lloc ideal per passar una estada, en el nostre cas, en família. Es troben en una zona molt tranquil.la, tot i la seva cèntrica ubicació. Acabats d'estrenar el març de 2016, les seves rajoles imitació a les antigues i el seu sofà amb chaiselongue els hi dóna un toc de disseny. Tenen totes les comoditats: cuina equipada, calefacció, sofà gran, televisió i un balcó que dóna al carrer. Si us cal bressol només us cal demanar-li a la Montse, la propietària, una dona amabilísima i que es preocupa que tothom estigui a gust.


Visites guiades:

Si vols fer el pas de ronda i visitar alguna de les torres de la muralla de Montblanc com nosaltres, et recomanem que preguntis per les visites guiades que ofereixen a l'Oficina de Turisme de Montblanc al preu popular de 4€ adults i 2€ per a nens de 7 a 13 anys. Ofereixen també visites al conjunt monumental del casc antic i oficines amb degustació.

L'única forma de conèixer les pintures rupestres és mitjançant visita guiada. Cal fer reserva prèvia ja sigui telefònicament o bé a través del formulari de la web. Cal considerar que és una excursió que té un recorregut d'uns 8 km  i que hi ha dos punts del recorregut que tenen un desnivell considerable, en tot cas és apta per qualsevol persona amb un mínim de bon estat de forma. Si no et ve de gust caminar, sempre pots fer una visita al CIAR (Centre d'Interpretació d'Art Rupestre), on trobaràs les reproduccions de les pintures.

Agenda:

A més de la Setmana Medieval de l'abril, Montblanc té altres esdeveniments que es desenvolupen al llarg de l'any. Volem destacar:
  • Brikània: Festival de Lego de Montblanc (al juny)
  • Terrània: Festival internacional de ceràmica de Montblanc (al setembre)
  • Clickània: Festival de clicks de Lego de Montblanc (a l'octubre)
  • Safrània:Fira de Sant Martí de productes agroalimentaris (novembre)


Aquest article no hagués estat posible sense la col·laboració de l'Oficina de Turisme de Montblanc i els diferents establiments d'hosteleria i restauració que han fet possible aquest blogtrip. També ha estat possible gràcies a Barcelona Travel Bloggers, associació de bloggers de viatge a la que pertanyem. El nostre especial agraïment al Quim, responsable de l'Àrea de Turisme i Projecció Exterior de Montblanc, que ens va ajudar i acompanyar en tot moment.

L'equip de Barcelona Travel Bloggers (BcnTB) i el Quim de Turisme de Montblanc davant de la muralla.

T'ha agradat? Comparteix aquesta entrada!

2 comentaris :

Cristina Rosa ha dit...

Que post más guay! Que viaje encantadora hemos hecho!

Quaderns de bitàcola ha dit...

Hola Cristina! Muchas gracias por tus palabras, para nosotros también fue un fin de semana muy completo y lo pasamos genial. ¡Saludos viajeros!

 
Continguts de Quaderns de bitàcola (Enric Vilagrosa i Celia López) | Tecnologia Blogger | Plantilla original de Wordpress Theme i Free Blogger Templates | Disseny adaptat per Quaderns de bitàcola
cookie law