25 de febrer del 2014

Teheran, revolució i història recent d'Iran


El nostre viatge a l'antiga Pèrsia comença per Teheran, la capital de la República islàmica d’Iran i porta d'entrada de la majoria de viatgers que visiten el país. Ja des de fa temps teníem una atracció molt forta per país i per fi ens hem decidit a visitar-lo per primera vegada (i esperem que no sigui la última). Per arribar fins aquí abans hem hagut de passar per la feixuga burocràcia que implica fer el visat -quatre setmanes- i que es tradueix en una visita a la comissaria per fer un nou passaport i diverses a una agència especialitzada per tramitar-lo (passos que ja explicarem més concretament en un altre post). Però ha valgut la pena, el país bé que es mereix aquests petits inconvenients.

Després de fer escala a Istanbul arribem a Iran, i ja a l’avió constatem que anem a un lloc on les normes de vestir són molt importants. Les dones porten hijab -mocador al cap- o bé directament xador -tela negra que les cobreix de dalt a baix, només mostrant-ne els peus-. En tot cas la seva roba ha de ser ampla per no marcar la seva figura. Els homes, per la seva banda, vesteixen bastant normals, sempre amb pantalons llargs (tant a l’hivern com a l’estiu) i molts llueixen un bigoti o barba que els hi dóna un aire…com diríem…molt persa! Són les normes que l'estat ha imposat per llei en un país de religió musulmana de majoria xiïta i no serem pas nosaltres qui ens les saltem.


Dona iraní amb el típic xador que cobreix tot el cos.

La primera impressió de Teheran és, en general, d'una ciutat caòtica. Ho vam poder comprovar quan intentàvem creuar els carrers sense semàfors -pràcticament no n'hi han- i els cotxes i motos passaven pel costat nostre a tota velocitat i sense tenir gaires miraments. Hem de comptar que és una ciutat de més de 8 milions d'habitants i que aquests s'han de moure cada dia. Molta gent amunt i avall i la contaminació que es respira en l'ambient.


Trànsit a Teheran.

El primer dia el vam dedicar a visitar els principals atractius turístics de la ciutat. Vam començar pel Gran Basar, una microciutat dins de la pròpia ciutat, on es troba un gran moviment de gent comprant i venent. És un lloc que et convida a perdre't pels seus carrers plens de vida, on es capta l'essència iraní. Molt a prop d'allà es troba la Mesquita de l'Imam Jomeini i el Palau de Golestan, aquest últim va ser el palau dels shas de la dinastia Qajar i avui dia és Patrimoni de la Humanitat. Després d'haver visitat altres ciutats hem de dir que la majoria dels edificis de Teheran no són comparables amb els de Isfahan o Shiraz que, segons la nostra opinió, són molt més atractius.


Palau de Golestan.

Possiblement l'única excepció a aquesta afirmació és la Torre Azadi que, amb una estructura de piràmide truncada sobre quatre potes ens va deixar amb la boca oberta en veure-la. És l'emblema de la modernització del país i la va fer construir el Sha Mohammad Reza Pahlavi al 1971 per commemorar el 2.500 aniversari de l'Imperi Persa. Justament aquest és l'escenari de les majors concentracions populars de la Revolució islàmica contra l'esmentat Sha.

De portes en fora Mohammad Reza va apostar per un país laic i occidentalitzat, cosa que li va aportar els favors d'Occident durant tot el seu regnat -a canvi d'uns quants litres de petroli, és clar-. Però de les intencions als fets hi ha un bon tros, i va acabar per convertint-se en un dictador de vida sumptuosa, mentre el poble no tenia què menjar. Al 1979 va esclatar la revolució i de la nit al dia es va instaurar l'islamisme radical del règim dels aiatol·las. A dia d'avui la realitat no és tan severa, però sí que el poder religiós té molt de pes en el govern del país.


Torre Azadi

El segon dia a la capital el vam dedicar justament a visitar alguns dels escenaris més representatius de la història recent del país. Unes visites potser no tan atractives com les del dia anterior, però amb una forta càrrega simbòlica i que ajuden al viatger a entendre una mica més el que ha passat al país en els darrers 35 anys. Vam començar per l'antiga seu de l'ambaixada d'EEUU, escenari de la famosa crisi dels ostatges que va fer trontollar els serveis de la CIA i va tenir en suspens durant més d'un any al món sencer.

En el marc de la Revolució, el 4 de novembre de 1979 una multitut d'estudiants lleials a l'aiatol·la Jomeini es va manifestar davant l'ambaixada en protesta per la negativa del govern nord-americà de lliurar a l'Iran al deposat Sha per tal jutjar-lo. La concentració va degenerar en l'assalt a l'edifici i 56 de les persones que es trobaven en aquell moment treballant van ser segrestades durant 444 dies. Van haver sis treballadors que van poder escapar i es van refugiar a la casa de l'ambaixador canadenc. La rocambolesca història del seu alliverament es pot veure a la pel.lícula Argo, on Ben Affleck, agent de la CIA, es farà passar pel mànager d'un grup d'actors que interpreten una pel.lícula de ciència ficció a Iran; els treballadors se salven i escapen del país perquè faran d'actors improvisats, tot un culebró "made in EEUU"!


Façana de l'antiga seu de l'ambaixada dels EEUU a Teheran

Encara avui els murs de l'antiga embaixada són testimoni silenciós del que allà va passar a través de les seves pintades. Es pot veure, per exemple, l'estàtua de la llibertat amb una cara de calavera o frases anti-americanes. També és curiós comprobar com, malgrat que actualment ja no és la seu dels EEUU, hi ha soldats que controlen el recinte i tot el que l'envolta. No ha estat fàcil treure les fotos que us mostrem aquí, però gràcies al zoom de la càmera hem pogut captar aquest tros d'història d'Iran.


Frases anti-americanes als murs de l'antiga ambaixada d'EEUU.

Estàtua de la llibertat amb cara de calavera, simbolitzant la mort.

Ja a les afores de la ciutat, un altre dels llocs simbòlics de la història recent del país és el Cementiri Behesht-e Zahra, el cementiri de guerra més gran del país on descansen les víctimes de la guerra d’Iran-Irak. Una conflicte que entre 1980 i el 1988 va comportar més d'un milió de morts, dels que uns 200.000 descansen aquí. És colpidor veure les fileres inacabables de tombes de víctimes d'una guerra que no va servir de res. Passejar per aquí és un exercici de reflexió de fins a on poden arribar els extemismes i la barbàrie humana. Les urnes de vidre amb les pertinences personals dels que allí descansen són testimonis de vides truncades sense sentit. No és difícil trobar-hi germans o pares i fills enterrats uns al costat d'altres.


Tombes de les víctimes de la guerra Iran-Irak
Tomba d'un jove al cementiri Behesht-e Zahra.

Davant seu, a uns centenars de metres, hi descansa també el líder que els va portar al camp de batalla: l'Iman Jomeini. Encara avui es recorda que aquí es van arribar a reunir aquí fins a 10 milions de persones en el que es considera el funeral més multitudinari de la història. El Mausoleu de Jomeini encara continua en construcció quinze anys despres de la seva mort. Una obra faraònica retrat d'una època que gran part de la població del país comença a deixar enrere per mirar cap a un futur millor.


Mausoleo del Imán Jomeini


Altres posts sobre Iran:

Oferta National Geographic
T'ha agradat? Comparteix aquesta entrada!

18 de febrer del 2014

Un viatge de novel.la: les rutes literàries


Els que heu llegit algun dels meus articles en aquest bloc pensareu que sóc una freak per fer un viatge a Gran Bretanya centrat en l’escriptora Jane Austen. Però si us penseu que sóc la única del món que fa aquestes coses aneu errats. La veritat és que hi ha molts freaks com jo, sense anar més lluny, precisament a l’avió de Liverpool vàrem coincidir amb una altra catalana que també anava a fer la mateixa ruta.

I és que viatjar seguint la ruta literària d’un escriptor o escriptora no és tant estrany, al contrari, cada cop són més les ciutats i els pobles que treuen suc de les novel.les per guanyar alguns diners amb els turistes freaks que s’acosten a les seves localitats. Avui ens farem ressò d’algunes d’aquestes iniciatives.

De fet, no hem descobert la sopa d’all, simplement parlem de turisme literari, aquell anhel que mou a les persones a conèixer una ciutat on va néixer o viure el seu escriptor preferit, o a veure els escenaris reals per on transcorre una de les novel.les que més l’ha atrapat o agradat.


La "Mireia Austen" en un dels seus viatges.

Com sempre, els reis del turisme literari són els anglesos, per alguna cosa són els experts en màrqueting... i si aneu a la Gran Bretanya hi trobareu un munt de rutes a fer, sobretot a la mateixa Londres. Allà podreu gaudir de la ruta de Sherlock Holmes o la de Jack l'Esbudellador, però si voleu anat més enllà i sortir dels itineraris més turístics us podeu descarregar aquesta guia de la campanya “Get london reading”, una iniciativa feta l’any 2009 per incentivar la lectura i que repassa els llibres que parlen de la ciutat. L’únic inconvenient d’aquesta guia és que està en anglès. Si no sou versats en aquesta llengua us recomanem la lectura d’aquest article del bloc "Colectivo en Londres" on us resumeixen els millors itineraris literaris que podeu fer en aquesta ciutat.


L'acció de la novela de Jack l'Esbudellador té lloc a Londres.

I si sortim de Londres podeu anar a Thornton, el poblet on van néixer les germanes Brönte i seguidament aneu a Haworth Village. Hi trobareu des de cases museu a botigues i evidentment una web amb tots els detalls i localitzacions importants.

Si sou més de Jane Austen, no cal que us digui que aneu a Bath. Allà són tan freaks que cada setembre fan un festival especial dedicat a aquesta escriptora, amb concerts, balls, desfilades (no us oblideu la disfressa!).. a banda de tenir rutes literàries per la ciutat. Però, sobretot, NO entreu a la casa museu de la Jane Austen a Bath, millor aneu a la que hi ha a Chawton, on va passar els darrers anys de la seva vida, i després visiteu la seva tomba a la catedral de Winchester.

No deixem les illes. Si aneu a Irlanda podeu fer la ruta de l’Ulisses de James Joyce a Dublin. També us podeu vestir d’època pel festival Bloomsday que fan en honor a l’escriptor cada 16 de juny i que porta el nom del principal personatge de la novel.la.




Els bestsellers també s’han apuntat al turisme literari aprofitant l’allau de lectors freaks que visitaven els llocs reals apareguts a les novel.les. Això ha generat la creació de noves rutes com la del Codi da Vinci, que passa per Paris i Londres, la d'Àngels i Dimonis, que passa a Roma o bé la de la trilogia Millenium, a Suècia.

Nova York, a banda de ser un dels majors platós de cinema i televisió a l’aire lliure també és un dels principals llocs on s’hi localitzen novel.les. Una altra manera d’explorar aquesta magnífica ciutat és a través d’aquest original mapa que localitza els edificis on diversos escriptors han escrit les seves obres.


Nova York, una de les ciutats més literàries que existeixen.

I si continuem amb mapes literaris us recomanem aquesta iniciativa catalana feta per llibresperllegir.cat on a través de google es localitzen llocs d'arreu del món i la relació d'aquests amb un autor o una novel.la concrets.

I encara una altra iniciativa catalana de gran qualitat feta per Espais Escrits és aquest mapa literari català que situa les obres de diferents escriptors catalans arreu del món. No deixeu de donar-hi una ullada!

I en aquest món 2.0 on tot es fa amb la col.laboració de tothom, no podem deixar d’esmentar un mapa literari que es fa amb la participació dels mateixos lectors:  Placing Literature, on els usuaris poden geolocalitzar els llocs on passen les novel.les o bé també incloure els llocs on llegeixen. Amb aquesta eina segur que no et perds cap lloc!

I ara fem un pas més, ets dels que un cop decideixes el teu pròxim destí busques algun llibre que t’ambienti i et faci conèixer millor el lloc que vols visitar? Doncs aquesta és la teva eina: bookcities. Tot i que està en fase beta, només has de cercar la ciutat on vas i et recomana un seguit de llibres. Si t’inscrius pots veure els comentaris que fan altres usuaris d’aquests llibres o bé afegir les teves aportacions.

I si amb Bookcities no trobeu resultats proveu Global Bookshelf, un cercador de llibres que ens permet buscar per regió, per gènere i fins i tot ens podem descarregar en format pdf o kindle els llibres. Una eina fantàstica per completar el nostre viatge!


L'acció de la trilogia Millenium té lloc a Suècia.

Abans d’acabar les recomanacions, fem una parada a casa nostra. Si la butxaca no et permet fer grans viatges pots trobar rutes literàries per Espanya i si ets de Barcelona, a la mateixa ciutat.

Ara que la millor i més econòmica ruta que pots fer és agafar un bon llibre i transportar-te per les seves pàgines. També el pots portar a la maleta i portar-lo a passejar amb tu...

Bon viatge, freak!!!


Altres publicacions de la secció Webs i Apps:
__________________________________________________________________________

La Mireia col·labora amb Quaderns de Bitàcola en la secció de WEBsAPPs, explicant les webs d'interès per al viatger: utilitats, consells, curiositats, aplicacions pel mòbil... Li encanta viatjar i és de les que planifica els viatges des de casa, amb una bona guia i internet per poder informar-se dels països que visita, triar els llocs on vol anar i reservar on anar a dormir. Qualsevol destinació la fa feliç però li agrada gaudir al màxim i veure quantes més coses millor, res de passar-se el dia a la platja! Encara no ha fet un “gran viatge” però somnia a anar a Austràlia.


T'ha agradat? Comparteix aquesta entrada!

    13 de febrer del 2014

    La plaça del Rei de Barcelona


    Durant els darrers anys hem conegut un munt de ciutats: algunes d'elles ens han apassionat, d'altres no tant... moltes ens han impactat, poques ens han defraudat... algunes han estat autèntics descobriments, d'altres simplement han estat llocs de pas... però si tenim clara una cosa és que si ens hi haguéssim de quedar a viure, poques les canviaríem per la nostra Barcelona.

    Potser ja comença a ser hora de parlar de la ciutat on vivim, no? Avui estrenem "Racons de Barcelona", una nova secció del blog en la que anirem explicant els nostres llocs preferits de la ciutat comtal. Per començar i celebrar-ne l'estrena, avui us parlarem d'un del que per nosaltres té més encant: la Plaça del Rei.



    Al cor del barri gòtic i darrera de la Catedral de Barcelona, trobem la Plaça del Rei. Aquesta conté, possiblement, el conjunt monumental que millor exemplifica el passat medieval de la ciutat. Aquí cada pedra explica una història i s'hi respira el passat gloriós de Barcelona a l'Edat Mitjana. És una plaça tranquil·la i petita en dimensions considerant la seva importància però justament aquest és un dels seus encants.

    En la seva cara nord s'alça el Palau Reial Major, residència dels comtes de Barcelona i els reis d’Aragó fins a la unió dinàstica amb el regne de Castella al segle XV. El palau havia estat edificat al segle XII sobre restes paleocristianes i va ser ampliat després per Jaume I sobre l'antiga muralla romana. Posteriorment s'hi van afegir el Saló del Tinell -l’espai més simbòlic del palau, i que era la sala de les Corts, de banquets i solemnitats- i la Torre del Rei Martí -atribuïda a aquest comte, tot i que feia més de cent anys que havia mort quan es va construir-. A les escales que donen accés a palau que avui són punt de trobada de barcelonins, era on en el passat s'hi reunien els savis prohoms de la ciutat per establir jurisprudència.





    En un dels costats del Palau trobem la capella reial de Santa Àgueda, en la que en destaca el valuós retaule del Condestable, obra de Jaume Huguet. En front seu s'ubica el Palau del Lloctinent, ja construït al segle XVI i destinat a ser la residència del representant del rei a Catalunya, tot i que no va arribar mai a complir aquesta funció. El palau s'articula al voltant d'un pati renaixentista amb grans arcs i una galeria toscana al primer pis. No et faci cosa pujar-hi, l'escala d'honor és coberta amb un excepcional enteixinat de fusta tallada del 1553 i s'hi pot veure una porta amb relleus de Josep Maria Subirachs, escultor també de la Façana de la Passió de la Sagrada Família.

    L'actual aspecte de la plaça es va acabar de configurar als anys trenta del segle XX quan s'hi va afegir la casa Padellàs, un antic edifici del segle XVI que es va traslladar pedra a pedra al seu emplaçament actual després d'obrir-se la Via Laietana. Aquesta acull el Museu d'Història de la Ciutat i permet l'accés al que queda de la romana Barcino que pots intuir des de les finestres baixes de la façana de l'edifici que dóna al carrer Veguer.




    Com a darrera curiositat et direm que en aquesta plaça, on avui trobem l'escultura Topos V d'Eduardo Chillida, s'hi va aixecar durant molts anys una de les columnes del Temple romà d'August, que avui es pot visitar al pati del Centre Excursionista de Catalunya, al carrer del Paradís.




    Per a nosaltres la Plaça del Rei és un "must" de Barcelona, d'aquells llocs al que sempre tornem i que recomanem a tothom que visita la ciutat. De fet, si busques hotel a Barcelona, millor buscar-lo a prop del casc antic per poder-ne gaudir molt més. Com a bona part del cor històric de Barcelona, s'ha de descobrir sense presses per no perdre's aquells detalls que a primer cop d'ull poden passar desapercebuts.


    I per tu, quin és el teu racó preferit de Barcelona?


    T'ha agradat? Comparteix aquesta entrada!

    6 de febrer del 2014

    Un passeig per Palma de Mallorca


    Palma de Mallorca és una ciutat per passejar-la, per degustar-la tranquil·lament, per perdre's pel seus carrerons i anar descobrint patis senyorials i petits bars amb solera on fer un mos. La història impregna cada barri, cada racó, ensenyant els seus secrets a qui la visita i enamorant a simple cop de vista a qui arriba per primera vegada. Tant és així, que gran part de la població que hi viu no ha nascut allà, i nosaltres n'hem conegut uns quants: alemanys, francesos, catalans, madrilenys, vascos... Símptoma inequívoc de que Palma té quelcom que atrau, n'estem segurs. De fet, al rellegir les nostres notes de viatge ens han vingut unes ganes irrefrenables de tornar-hi, almenys per uns dies...

    Aquí us descrivim el que, segons el nostre punt de vista, ha estat més interessant conèixer. Donem una volta passejant per les diferents cares de Palma, encara que la ciutat és un tot, un equilibri perfecte de la seva diversitat que és fa difícil de fragmentar.


    De cara al mar


    Si una cosa marca el caràcter de Palma és el mar. Mediterrànea i vivint de cara al mar, la seva façana marítima és el primer que el viatger veu quan arriba. La Seu i el Palau de l'Almudaina s'alcen imponents sobre la línia de mar i des de fa segles que donen la benvinguda al viatger. Als seus peus, el Parc de Mar i el Passeig Marítim són lloc d'esbarjo dels palmesans i parada obligatòria pels visitants que troben aquí el millor lloc per obtenir la fotografia més representativa de la ciutat.

    La Palma marinera poc a poc ha passat a formar part més del passat que no pas del present, tot i que avui encara és possible veure els pescadors traginant el peix o adobant les xarxes envoltats de gavines. Diversos són els barris que no han volgut desfer-se per complet del seu esperit mariner i han sabut mantenir la seva essència, els típics llaüts amarrats al port els delaten. La Llotja o el Consolat de Mar són testimoni d'una època gloriosa en la que el port de Palma va ser un dels més importants del Mediterrani. L'olor salat a mar, connecta immutable passat i present.




    La Palma monumental


    Possiblement la Seu, el Palau de l'Almudaina i el Castell de Bellver són els edificis més emblemàtics de la ciutat però no pas els únics d'interès. Arquitectura religiosa i civil ha anat deixant la seva petjada a Palma en les seves diferents formes i estils, deixant petites joies mig amagades com els banys àrabs.


    La Seu, la catedral de Palma

    La Seu és segurament l'edifici més simbòlic, el més fotografiat i el més recordat de la ciutat. Gòtica en origen, en ella hi han anat deixant també petjada el renaixement, el barroc, el neoclàssic, el modernisme i l'art contemporani. La Seu s’ha anat transformant al llarg del temps i continua estant en evolució permanent. Antoni Gaudí i Miquel Barceló en són els seus artistes més cèlebres i polèmics. L'artista mallorquí més internacional, és el que va plasmar l'obra més moderna en una de les capelles. Revestint tot amb una pell ceràmica va plasmar el mar amb els peixos i la terra amb els seus fruits (al.legoria al món que va crear Déu). Hem de dir que tot i la polèmica generada, a nosaltres ens ha captivat.

    La Seu de Palma és, juntament amb les catedrals de Beauveais, Milà i Colònia, una de les catedrals gòtiques més altes, i també disposa d'un dels rosetons més grans amb gairebé 100 m2 de superfície. Aquesta característica i la lluminosaitat que en els dies solejats deixa entrar a l'interior de la nau, li ha valgut a la Seu el sobrenom de la catedral de la llum. Com a curiositat us expliquem també que la superfície de la Seu va ser també la unitat de mesura agrícola de la illa: la superfície total de la catedral (6.600 m2) equivalia a una "quarterada" que, a la seva vegada es subdividia en quatre "quartons" i setze "horts".




    El Palau de l'Almudaina

    Cara a cara amb la Seu, l'Almudaina guarda entre els seus murs part important de la història de la illa i del Regne de Mallorca. Aquí han deixat petjada totes les civilitzacions que han passat per Palma. D'origen romà i posteriorment ciutadella àrab, al segle XIV va a passar a ser la seu del regne mallorquí. Veient-la no podem evitar imaginar com devien ser els seus temps de màxim esplendor. Reminiscències del passat, encara avui la Família Reial Espanyola l'utilitza com a residència oficial per a cerimònies i recepcions d'Estat durant l'estiu.




    El Castell de Bellver

    El castell de Bellver és ben peculiar... i no ho diem pas per dir... T'has imaginat alguna vegada un castell amb una planta circular? Doncs existeix i està a Palma. El de Bellver és un dels pocs castells que existeixen a Europa amb aquesta singularitat i és el més antic de tots ells. El més curiós de tot és que aquesta peculiaritat no obeeix a cap tipus de raó tècnica sinó únicament estètica, segons es creu inspirant-se en l'Heròdium de Palestina. Va ser construït a inicis del s. XIV per la casa real mallorquina i hi destaca la torre de l'homenatge de 25 metres d'alçada. Originàriament palau i fortalesa, posteriorment va passar a ser presó reial sent l'escriptor i polític Gaspar Melchor de Jovellanos el seu presoner més il·lustre. Actualment allotja el Museu d'història de la ciutat i ofereix les millors vistes de la ciutat. 





    Els banys àrabs

    A cada ciutat que un visita, un s'hi fa amb un racó especial. No té perquè ser el més espectacular, simplement t'atreu. Nosaltres a Palma aquest raconet l'hem trobat als jardins de Can Fontiroig, un recés de pau i tranquil·litat on hi trobem també un dels pocs monuments que es queden del domini musulmà a Mallorca i els millor conservats de l'antiga "Madina Mayurqa" -nom que tenia la ciutat en l'època morisca-. Els banys àrabs daten del segle X i avui en queda la sala destinada als banys calents. Sobta veure que cap capitell de la seva columnata és igual, pel que ens van explicar aquests són reutilitzats de construccions anteriors, possiblement romans.




    La Palma senyorial i burgesa


    Caminant per l'antic barri jueu, pel carrer de Santa Catalina o passant per Can Amunt i Can Avall ens trobem amb petites joies de l'arquitectura quotidiana. Cada racó està impregnat d'una aureola atemporal i al caure la tarda, amb la llum més tènue, sembla que s'arrepleguin plens d'història.






    Monumentals i amb gust, darrere d'alguns portals s'amaguen patis de l'alta aristocràcia mallorquina que són crònica viva d'una altra època. No són poques les històries i llegendes que acumulen. A la llinda d'un portal del Pati de Ca´n Ordines d´Almadrà apareix una cita en llatí que es tradueix per "casa't i calla't; el silenci et proporcionarà joies". És el reflex dels interessos matrimonials que va haver entre el pobre cavaller Vivot i la rica pubilla Santmartí. En el mateix pati tenim el plaer de trobar-nos amb la que es considera la dona més vella de Palma, la senyora Manlia Severa. D'ella només la làpida amb el seu nom, una de les poques restes trobades de la necròpolis romana.





    Més pròximes en el temps, Palma acull també autèntiques joies del modernisme com ara el Gran Hotel, Can Casasayas o Can Fortesa Rei, que aporten la nota de color a la solemnitat imposada pels casals del centre històric. No són pocs els edificis emblemàtics d'aquest estil que es poden trobar a la ciutat.






    La Palma artística


    Palma no només és edificis i història. La seva vessant artística va més enllà dels edificis. Es Baluard, la Fundació Pilar i Joan Miró i Ses Voltes són visites més que interessants pels amants de l'art.


    Museu Es Baluard

    Amb vistes espectaculars a la bahia de Palma el museu d'art modern i contemporani ocupa l'antiga fortalesa del Baluard de Sant Pere, del s.XVI. Després de destinar-se a un ús militar, aquest edifici històric va estar 40 anys abandonat fins a convertir-se en museu. Té una col·lecció amb artistes de la talla de Miró, Picasso, Sorolla, Mir, Gelabert, Rusiñol, Jaume Plensa, Marina Abramovich... en fi, un patrimoni que s'ha de visitar sí o sí si t'agrada una mica l'art!





    Fundació Pilar i Joan Miró

    La seu de la Fundació i on es troba la col.lecció d'obres de Miró és un edifici dissenyat per Moneo, una meravella per la vista que fa que la visita sigui molt més plaentera. De color blanc, amb línies sòbries i amb material d'alabastre que fa que moltes de les parets siguin translúcides. Un continent a l'alçada del seu contingut. La col·lecció consta de pintura, dibuix, escultura i obra gràfica. En total, el fons està compost per 118 pintures damunt tela, 275 obres realitzades amb tècniques diverses damunt diferents tipus de suport, 1.512 dibuixos i 35 escultures, així com obra gràfica.

    Però el que més ens va agradar va ser la visita al taller de l'artista, on va treballar des de que s'establí en Mallorca. En aquest espai tan personal es pot copsar l’atmosfera de creació que tenia Miró. Està tot tal i com ho va deixar. Dóna la sensació que el geni només hagi sortit un moment del seu taller i que tornarà de seguida.





    Ses Voltes

    Als peus de la catedral trobem Ses Voltes, un espai d'art i creació d'art contemporani. El centre dóna suport als artistes en tots els procesos de l'obra abans d'entrar en el circuit de museus, galeries d'art, festivals o teatres. També fan cursos i tallers d'art, una iniciativa molt lloable i engrescadora que fa d'aquest centre un niu d'artistes i que permet al visitant veure in-situ el procés de creació.  





    Especialment interessant és el projecte de regeneració urbana que s'ha impulsat des del centre. Una visió gens típica ni convencional de Palma que diversos artistes han anat creant durant els darrers anys a través d'street art.





    Passejar per aquests carrerons ens ha fet veure la part d'una ciutat més desconeguda, més d'anar per casa i suposem que més autèntica. De fet, marxem de Palma amb la sensació d'haver-la vist diferent a la que coneixíem fa anys, aquella que ens venien només com a destí de sol i platja i com a viatge de fi de curs de la nostra època adolescent. Diuen que no hi ha res com tornar a un lloc on has estat per gaudir-lo molt més que la primera vegada.

    Ens acomiadem de Palma, però tornarem.


     Altres posts sobre Palma de Mallorca:

    T'ha agradat? Comparteix aquesta entrada!

     
    Continguts de Quaderns de bitàcola (Enric Vilagrosa i Celia López) | Tecnologia Blogger | Plantilla original de Wordpress Theme i Free Blogger Templates | Disseny adaptat per Quaderns de bitàcola
    cookie law