30 de setembre del 2014

Com muntar una exposició fotogràfica en 10 passos. "Retorn als orígens", the making-of


"Retorn als orígens: viatge a la vall de l'Omo", exposició sobre ètnies del sud d'Etiòpia, ha estat la nostra primera mostra fotogràfica. A continuació et volem explicar, pas a pas, tot el que treball que hi ha al darrera d'un projecte d'aquest tipus. El projecte requereix el seu temps i no és tan senzill com un podria pensar en un primer moment. Des que la idea de l'exposició sorgeix fins que comença a prendre forma i arriba a la seva fase final en el nostre cas van passar mesos. Un procés en el que hem aprés molt dels que ens han acompanyat i sempre caracteritzat pels bons moments i el bon rotllo part de tothom!


fotografia
D'esquerra a dreta: en Ferran (part gràfica), l'Enric i en Pablo (part tècnica) a Can Basté
Amb la Carmen (Centre cívic Riu) i el Paco (Xarxa de centres cívics de Santa Coloma) el dia de la inauguració


L'exposició pas a pas:


1. Definició i composició 

Obvi, però primer cal definir el projecte: definir la temàtica, l'objectiu i que pretenem transmetre. Saber com vols mostrar les fotografies i la composició que tindran dins de l'exposició és la tasca més important i complicada, també la que més temps ens ha comportat. Hem de medir l'espai de la sala i calcular si ens hi caben el número de fotos que volem i de la manera que les volem col·locar. Vam fer i desfer la primera idea que teníem fins que el resultat van ser 40 fotografies organitzats en 4 blocs diferenciats, les quatre ètnies de la vall de l'Omo que volíem mostrar.

Sembla que sigui tasca fàcil, però van haver de passar unes quantes reunions fins tenir les fotografies definitives de l'exposició. Algunes fotografies que ens agradaven molt ha quedat descartades pel camí, en canvi d'altres que a priori no entraven han acabat formant part de l'exposició perquè ens ajudaven a donar coherència al fil argumental de la mostra. Primer van ser reunions més conceptuals amb la Carmen i el Paco, després ja més tècniques amb el Pablo -el comissari de la mostra-.


fotografia
Fent la composició de les fotografies de l'exposició


2. La part digital i impressió

Després d'escollir les fotografies per fer la composició, és l'hora de visualitzar-les amb monitors calibrats per veure-les en mida més gran, tal i com seran les ampliacions. Aquest pas permet comprovar que la definició sigui la correcta i que puguem fer algunes modificacions de la composició abans d'imprimir les fotografies.


Escollint la fotografia del pòster de l'exposició
En Miquel, a l'estudi d'impressió fotos, comprovant la definició
Veient la primera ampliació impresa


3. Els textos i el disseny gràfic

En molts casos les fotografies parlen per sí mateixes, però nosaltres hem volgut explicar les particularitats de cada ètnia mitjançant panells de text. Hem volgut que cada text estigués acompanyat d'un codi QR, on els assistents de l'exposició que estiguin interessats en tenir més informació sobre el tema puguin accedir a l'article relacionat del nostre blog. 


diseño grafico
En Ferran de Can Basté fent el disseny gràfic dels panells de l'exposició


4. Muntatge del suport fotogràfic

Amb les fotografies ja impreses, és hora de col·locar-les en un suport. En el nostre cas hem volgut fer-ho sobre paper de cartró ploma amb un marge de color negre, una idea que ens va suggerir en Pablo i que ens va semblar bona. És un suport lleuger que en facilita el seu transport, té un acabat que ens agrada i és més econòmic que el marc amb vidre.


En Pablo tallant les peces de cartró ploma que serveixen de suport a la foto
Enganxant el suport de cartró ploma

Els panells de text que acompanyen les fotografies també s'han imprès en paper fotogràfic i aniran sobre el mateix tipus de suport, per donar uniformitat a l'exposició. Després de muntar el suport toca col·locar els velcros amb els que se subjectaran a la paret.


En Pablo Pérez (part tècnica) i Mingo Venero (gran fotògraf) tallant els panells de text


5. Comunicació i difusió

És hora de fer saber a la gent de l'exposició. El mailing, xarxes socials, cartells o el boca a boca són mitjans que ens ajuden a que l'exposició arribi al màxim de gent possible. Sense difusió falta el més important: el PÚBLIC!

Aquí vam comptar amb la important col·laboració del departament de comunicació de l'Ajuntament de Santa Coloma que ens va dissenyar el pòster i els flyers que després es van distribuir per la ciutat. També se'n va fer difusió per diferents mitjans de comunicació locals. Per part nostra, vam utilitzar els nostres canals habituals (blog i xarxes socials) per fer saber a tothom de la nostra primera exposició.


Materials de difusió de l'exposició


6. Muntatge a sala

Les fotografies i els panells de text ja estan llestos per muntar-los a la paret. És hora de fer el muntatge a la Sala Riu i duem tot el material que necessari: les fotografies empaquetades meticulosament, el metro, el nivell, cinta adhesiva, guants per no tocar les fotos amb els dits i el paper amb la composició de com han d'anar ordenades les fotos a les parets. Abans del muntatge, hem passat una capa de pintura a la paret per a que quedés immaculada. El nivell és imprescindible per tal que les fotografies quedin ben rectes, i també el metro per tal que hagi la mateixa distància entre elles i quedi la composició tal i com nosaltres havíem dissenyat.


santa coloma de gramenet
Muntant les fotografies amb el nivell per a que quedin rectes
centre civic riu
Les fotografies i els panells col·locats segons les mesures previstes.


7. Vitrina amb objectes de les ètnies

A banda de les fotografies, volíem mostrar objectes que varem portar del nostre viatge a Etiòpia per tal d'il·lustrar l'exposició amb material real de les ètnies. Creiem que veure estris que utilitzen en el seu dia a dia és el testimoni de que la forma de vida que es mostra en l'exposició existeix. Així que ens han aconseguit una vitrina d'un museu local que ens ha anat de perles. El creador del muntatge de les peces amb peanyes ha estat en Pablo.


La vitrina amb els objectes de les ètnies: plats labials, seients, polseres...


8. Il·luminació i darrers detalls

Queda la part de la il·luminació, que no per ser l'última és menys important. De fet, una exposició guanya moltíssim si tenim unes llums adequades i a la Sala Riu tenen uns focus independents que van molt bé per donar la llum exacta que volem a cada bloc de fotos. En Pablo és un crack amb això! 

Els darrers detalls són: revisar el perfecte funcionament a la sala del wifi (per poder fer ús amb el mòbil dels QR dels panells), comprovar l'aparell d'aire condicionat i el sistema d'àudio de la sala pels parlaments del dia de la inauguració, deixar uns flyers sobre l'exposició per a que es puguin endur els assistents.

Aquesta és la sala amb l'exposició acabada de muntada:


santa coloma de gramenet
La Sala d'exposicions del Centre Cívic Riu


9. El dia de la inauguració

Arriba el gran dia! Nervis i moment de la posada de llarg a un projecte que ha comportat mesos de feina. Veure que altres persones estan interessades en el teu treball et porta una satisfacció personal molt gran. Va ser emocionant tenir la companyia de tanta gent en un dia tant important per nosaltres.


D'esquerra a dreta: Petri Jiménez -regidora de Cultura, Solidaritat i Cooperació-, Siscu Sánchez
-tinent d'alcalde de Participació, Qualitat Democràtica, Drets Civils i Ciutadania-, l'alcaldessa
Núria Parlon, nosaltres i el Pablo Pérez -comissari de l'exposició-
La gent el dia de la inauguració.


10. Visites comentades

La feina no s'acaba el dia de la inauguració. Un cop ja és visitable, cal continuar fent difusió i dinamitzar l'exposició. Nosaltres hem decidit fer visites comentades, una activitat que ha tingut molt bona acollida. A la gent, més enllà del que es veu a cada fotografia, li interessa conèixer la seva història i significat. Com autors de les fotografies i viatgers, és gratificant veure com els assistents posen atenció al que els expliques i com els hi pots transmetre les teves experiències i el que has aprés del viatge. La gent pel general surt contenta i després, el boca-orella fa que l'exposició tingui més visitants.


centre civic riu
L'Enric fent una visita guiada als assistents

Finalment arriba el dia que s'acaba el període d'exposició i toca desmuntar. Però aquest pas ens l'estalviem, millor esperar amb optimisme l'oportunitat de tornar a muntar-la en algun altre lloc i poder tornar a mostrar aquestes fotografies al públic ;)

Moltes gràcies a tots els que heu vingut a veure l'exposició i heu compartit amb nosaltres una estona. Salut i viatges!


T'ha agradat? Comparteix aquesta entrada!

13 comentaris :

Carmen rodríguez ha dit...

Parella! Ha estat un plaer tenir-vos a la Sala Riu.No ens oblideu!!!!

Quaderns de bitàcola ha dit...

Hola Carmen! I tant que no us oblidem, us recordem i molt! Per a nosaltres ha estat tot un luxe poder comptar amb un equip d'alt nivell per a la nostra primera exposició. Hem après molt de tots vosaltres i estem molt contents de com ha anat tot plegat. Una abraçada!

Estefania ha dit...

Hola Enric/Celia!

Perfecte!!! en composicio, il.luminacio, etc... puc donar fe perque vaig tenir l'oportunitat d'assistir-hi a la inauguracio, felicitar-vos per la feina feta!!! tambe al comissari en Pablo!! he visitat moltissimes exposicions tambe de fotografia i res a envejar a una exposicio de Cartier-Bresson al Caixaforum!! amb tot el meu respecte pel Sr. Cartier. Sembla mentida el que hi ha darrera d'un muntatge aixi.... m'ha recordat una mica tota la feina que hi ha alhora de muntar una biblio!!! molta pero quan veus el resultat es molt gratificant!!;-)

Petons!!

PD. Vosaltres aneu fent que ja dic jo que un dia d'aquests us veig al Caixaforum!!

Quaderns de bitàcola ha dit...

Hola Estefania! Ja ja ja, moltes gràcies! Comparar-nos a l'exposició de Cartier-Bresson del caixaforum ja són paraules majors! Ja ens agradaria fer aquestes fotos...Ens faran sortir els colors amb tantes coses bones que comentes!

Tens raó que hi ha molta feina darrera d'una exposició. La preparació i el muntatge sembla una cosa secundària, però fent aquesta ens hem adonat de tot el que comporta i, per suposat, en Pablo, el nostre comissari ens ha ensenyat molt. Segur que tu ho saps millor que ningú la feina que porta en una biblio!

Ens ha encantat que vinguessis a veure-la! :)

Una abraçada!

BonaVida ha dit...

Hola Enric i Celia.
Encara que tard, us volem transmetre la nostra felicitació per aquesta feinada tan gran que heu fet. Quina il.lusió muntar una exposició sobre les ètnies del sud d'Etiòpia! Tal com dieu al post, darrera hi ha un gran treball.
A nosaltres, uns enamorats de la fotografia, ens hauria encantat visitar-la, però al setembre ens ha estat impossible. Esperem que torneu a exposar-la, ja estarem atents.
Encoratjar-vos de nou per tot el que comporta una exposició, i felicitar-vos de nou.
Una abraçada, nois.

Manel i Cristina

Quaderns de bitàcola ha dit...

Hola Manel i Cristina! Moltes gràcies per les vostres paraules, ens encantaria coincidir algun dia amb vosaltres per conèixer-nos. Pel vostre blog ja veiem que sou uns apassionats de la fotografia i que en teniu de molt bones. Quan exposem en algun altre lloc us ho comuniquem! :)

Una abraçada!

Anònim ha dit...

Nosaltres també ens la vam perdre, hem estat tot el setembre fora acumulant noves experiències viatgeres! Esperem que la torneu a exposar aviat i venir a visitar-la...
Ah, i molt bon post sobre com muntar una exposició!
Ibana i Marc

Quaderns de bitàcola ha dit...

Hola Ibana, Marc! Moltes gràcies! Esperem moure l'exposició per més llocs, ja us avisarem. Tenim pendent una trobada i que ens expliqueu moltes coses del vostre últim viatge! Una abraçada!

Carles Ramos ha dit...

Bona feina! A veure si tinc un moment per passar-me per Taradell per visitar-la!. Aquest post em fa recordar la feinada que vam tenir per una exposició sobre la vall de l'Omo per obtenir ingressos per a una campanya en contra de la construcció de la Gibe3. Us convido a fer-li un cop d'ull :) https://www.facebook.com/ultimadonga
salut i viatges!

Quaderns de bitàcola ha dit...

Moltes gràcies Carles! Molt interessant la vostra exposició, tenim gustos molt semblants! :)

Anònim ha dit...

Gracias, es una forma sencilla y práctica de montar una exposición, se nota que la habéis cuidado mucho. Enhorabuena.

Quaderns de bitàcola ha dit...

Muchas gracias por tus palabras! Para nosotros fue y está siendo uno de los proyectos más interesantes que hemos hecho y nos está dando muchas alegrías! Saludos.

Anònim ha dit...

Muchas gracias...mi gran sueño y estoy trabajando en eso es mostrar mi trabajo en una exposición fotográfica de los pobladores y paisajes de la ciudad de Cascada en la provincia Gran Chimu - La Libertad - Perú ... gracias por los consejos.. saludos Luis Anhuaman

 
Continguts de Quaderns de bitàcola (Enric Vilagrosa i Celia López) | Tecnologia Blogger | Plantilla original de Wordpress Theme i Free Blogger Templates | Disseny adaptat per Quaderns de bitàcola
cookie law