29 de gener del 2014

Festes de Sant Sebastià a Palma de Mallorca


Les petites coses que aconsegueixen sorprendre'ns són les que es fan amb un racó privilegiat en els nostres records. Palma de Mallorca és una d'aquestes ciutats que vagis els cops que hi vagis sempre tindrà un nou racó amb encant o una llegenda per descobrir que sorprendrà al viatger. Feia 8 anys de l'última vegada que havíem trepitjat Palma i un cop tornats encara ens preguntem com és que hem deixat passar tant de temps per tornar-hi.

Vista de la Seu i del port de Palma

Palma de Mallorca, destí pels 365 dies de l'any


Hi ha destins que injustament s'associen a un determinat tipus de turisme o bé a una època concreta de l'any. Els tòpics són mal consellers i qui creu que Mallorca és només sol i platja s'equivoca i es perd part important del seu encant. Evidentment les platges i les cales són un dels grans valors de l'illa, però també ho són els monestirs i ermites que van esquitxant el seu interior, la majestuosa serra de Tramuntana i els paisatges rurals que l'envolten, les coves i les inimaginables figures que es formen en les seves entranyes i... per suposat, Palma.  

Si un féssim una llista de les característiques desitjables d'una ciutat, Palma de Mallorca les tindria gairebé totes. El mar, un casc antic amb història, una arquitectura notable, una gastronomia de qualitat, mercats i restaurants amb solera, una oferta cultural envejable i un caràcter cosmopolita a mig camí entre la tradició i la modernitat. L'equilibri perfecte.

Per una escapada d'un cap de setmana llarg o bé com a punt base per a descobrir l'illa, Palma és la ciutat ideal. Possiblement és un destí que a l'estiu llueix més, però que la resta de l'any té l'avantatge de poder-lo descobrir de forma més autèntica. Si aquest "descobrir" es fa a més de la mà d'uns amfitrions de luxe, en bona companyia i coincidint amb les Festes de Sant Sebastià, l'escapada adquireix ja el qualificatiu d'experiència per recordar. I justament és això el que hem tingut la fortuna de viure aquests dies.




D'esquerra a dreta i de dalt a baix: la Seu (2), Palau de l'Almudaina, carrer del casc antic, 
Can Casasayas, capella de Sant Elm, Fundació Pilar i Joan Miró (2) i el port.


Sant Sebastià: Foc, festa i tradició


La devoció dels palmesans per Sant Sebastià data de molt antic. Ja en el segle XVII, agraïts per haver-los protegit de la pesta el varen proclamar patró de la ciutat. En el seu honor, des de més recent i cada mes de gener, se celebren les festes patronals de Palma. El foc n'és l'element central com si d'una revetlla de Sant Joan d'hivern es tractés però, a diferència d'aquesta última, el programa d'activitats de Sant Sebastià s'allarga durant dos caps de setmana intensos. Concerts, cultura, esport, gastronomia, oci es succeeixen en activitats per a tots els gustos i tots els públics. Per nosaltres Sant Sebastià ha significat l'oportunitat única de viure Palma com si fóssim uns ciutadans més.

Divendres al vespre vam gaudir de la millor cuina d'autor amb la Peccata Minuta a l'emblemàtic Mercat de l'Olivar, on 13 xefs de prestigi de l'illa oferien tapes gourmet a preus populars en una iniciativa de Chefs (in). Una trobada que va morir d'èxit considerant la gran afluència de públic que gairebé no permetia avançar pels passadissos del mercat. Després va venir el correfoc, l'acte principal de la nit. Cinc colles de diables i dues bèsties de foc van recórrer els principals carrers de la ciutat. Els tambors i la pólvora omplien l'ambient de festa i gresca. Adrenalina pura!


Les guspires encenen el cel de Palma
Foc, foc, foc, correfoc!

Diumenge al matí i dia de la revetlla de Sant Sebastià vam tenir l'honor de saludar en persona i conèixer la història del Drac de na Coca, element del bestiari mallorquí i protagonista tant del correfoc com de la nit de revetlla -la tradició diu que el drac va existir de veritat, tot i que en realitat es tractava d'un cocodril que a dia d'avui es pot visitar al Museu Diocesà de Palma-. Ja per al vespre vam presenciar com acompanyat de gegants, capgrossos i xeremiers (música tradicional) marxava en comitiva des de la Plaça de Cort fins a la Plaça Major on, amb el seu foc va encendre el fogueró i donà el tret d'inici a la festa.


El Drac de na Coca, bèstia de foc de Palma. El de veritat està al Museu Diocesà.
El Drac de na Coca encenent el fogueró. Foto cedida per Cati Cladera

És aleshores quan el foc s'estén per les places de Palma. Bidons partits per la meitat esdevenen barbacoes mòbils que omplen la ciutat de brases per fer la torrada. Botifarrons, xoriços, llom i cansalada es couen i són l'excusa per retrobar amics i fer-ne de nous. Cadascun porta alguna cosa i tothom participa a l'hora de preparar aquest sopar de germanor on compartir és la filosofia. Un autèntic esdeveniment social en el que vam tenir el plaer de coincidir amb d'altres bloggers de Mallorca. Ni la pluja -que justament va fer acte de presència en el pitjor moment- ens va fer enrere.


Fent foc per la torrada.
Ni la pluja pot aturar els bons moments entre amics.

La nit és llarga i ni de bon tros s'acaba amb la torrada. Poc a poc la música va substituint les brases i grups i cantants passen a ser els protagonistes de la festa. Els concerts es succeïxen pels diferents racons de la ciutat. Difícil d'escollir entre tanta varietat. Nosaltres finalment ens vam decidir per Raimundo Amador.


Nit màgica, nit per recordar!


Raimundo Amador en el concert de Sant Sebastià


Informació pràctica


En la propera entrada t'explicarem els principals atractius que Palma ofereix al visitant. Avui, per anar fent boca, t'avancem informació d'utilitat per preparar la visita a la ciutat.

A la web de la Fundació Turisme Palma de Mallorca 365 trobaràs la informació d'interès. Especialment útil és el seu apartat de descàrrega de documents amb plànols de la ciutat i una mini guia turística gratuïta. Un cop allà, hi ha oficines d'informació turística al Casal Solleric (Passeig del Born), al Parc del Mar, al Parc de les Estacions (Pl. Espanya), a la Plaça de la Reina, a Platja de Palma i al mateix aeroport.


Com arribar:

Palma està connectada via aèrea amb els aeroports de Barcelona, Girona, Lleida i Reus. Diferents companyies realitzen el trajecte despenent de l'aeroport de sortida. Nosaltres vam volar amb Air Europa. L'aeroport Son Sant Joan està a 10 km del centre de Palma, s'hi pot arribar amb la línia 1 de l'autobús urbà (3€, passa cada 15 min.) o bé amb taxi (mínim 12€).

Baleària i Transmediterrània són les companyies que connecten Barcelona-Palma via marítima. En total són dos vaixells diaris en cada sentit que tarden 8 hores en realitzar el trajecte.

Si penses combinar la ciutat de Palma de Mallorca amb altres visites per l'illa, l'ideal és llogar cotxe a Mallorca, així podràs descobrir tots els racons al teu aire i anar a aquells llocs que et vinguin de gust sense dependre del transport públic. Molt recomanable!

 
On dormir:

Nosaltres ens vam allotjar a l'Hotel Costa Azul. Hotel ben situat a primera línia del Passeig Marítim de Palma i amb unes vistes espectaculars al port i la catedral. Recentment reformat segueix una línia de decoració basada en la poesia de temàtica marinera (cada habitació té un poema diferent). Bon gust i un tracte exquisit. Bona connexió wi-fi i un dels matalassos més còmodes on hem dormit mai. Preu de l'habitació a partir de 72€.




On menjar: 

L'oferta gastronòmica de Palma és àmplia i variada. Els restaurants on vam menjar i que podem recomanar són:

Patrón Lunares: Restaurant familiar situat al barri de Santa Catalina (l'antic barri de pescadors) i molt a prop del Mercat de Santa Catalina. El nom prové de l'antic propietari, que va ser un patró molt jove de l'embarcació "Lunares". Cuina de fusió creativa, com la seva ensaïmada de foie o el remenat de calamars amb escalivada i ou fregit. Ambient agradable i música en directe. Preu mig entre 25 i 30 €.

                                     Patrón Lunares                                                                           Tast Club

Tast Club: Local que va néixer amb la intenció de ser un club privat de fumadors i que avui és, per la manca de llicència, un restaurant exclusiu d'ambient tranquil on es poden degustar tapes i pinxos creatius, menjar el plat estrella (bou a la pedra) o prendre un dels gin tònics més originals de la seva carta. Hi han dos restaurants del Tast, però el més recomanable és el Tast Club (o Club del Fumador). Il.luminació i música relaxada. Un lloc elegant i amb classe. Preu mig 30 €.

Es Rebost: Restaurant de menjar autòcton mallorquí, on es poden degustar unes coques casolanes d'escalivada, sobrassada, formatge local, hamburguesa amb sobrassada, ensaïmades, etc. regat amb un vi de la terra. Fotografies de camps de les terres de Mallorca i un ambient desenfadat. Slow fast food per un preu mig d'entre 8 i 12 €.


                                       Es Rebost                                                                                     Hotel Cort

Restaurant de l'Hotel Cort: Situat davant de Cort (l'Ajuntament), decorat amb gust i il.luminació perfecta per una vetllada romàntica. Serveix aperitius com ostres, ceviche, seitons, etc. Vi i còctails. L'hotel consta de 14 suites i dues habitacions dobles selectes. Situat a la mateixa Plaça de Cort.


Ensaïmades i sobrassada:

Diuen que qui no torna amb una sobrassada o una ensaïmada, no ha estat a Mallorca. Molts són els llocs on es poden comprar però no a tots són igual de bones.

Per la sobrassada us recomanem anar directament a un dels mercats de Palma, el de l'Olivar i el de Santa Catalina són els que queden més a prop del centre històric. Per ensaïmades us podem recomanar les de Can Joan de S'Aigo (Can Sanç, 10), un acollidor forn-cafeteria fundat al 1700 on -segons diuen- hi fan les millors ensaïmades i la millor xocolata de Palma.



__________________________________________________________________________

Foto de família del #Palmatrip
Gràcies a la iniciativa #Palmatrip de la Fundació Turisme Palma de Mallorca 365, 10 bloggers de diferents indrets de l'estat (Madrid, Eibar, Astúries, Tenerife i Barcelona) hem conegut Palma entre els dies 17 i 20 de gener. Acompanyats de la Marita i el Pedro de la Fundació, de la Julia de Viajes y Eventos i del nostre guia Xavi, hem anat descobrint Palma en les seves variants més diverses: la històrica, la cultural, l'artística, la gastronòmica i la tradicional. Us convidem a visitar els altres blocs participants per a conèixer altres punts de vista d'aquest viatge: Foto Escapada, El Txoko de Lonifasiko, Viaje al Atardecer, Ahora toca viajar, Un mundo para 3, Los viajes de Ali i Machbel. El nostre agraïment a la Fundació i col·laboradors per haver-nos acollit tant bé i haver-nos fet sentir com a casa.


T'ha agradat? Comparteix aquesta entrada!

14 comentaris :

Dani López ha dit...

No ha sigut el millor any per les festes, ja que plovia, però festes són festes, i no passa res :D

Bona descripció de Ciutat, i dels llocs, però com ja vaig comentar a Viajesalatardecer, heu de tenir en compte que el 17 és Sant Antoni, i als pobles de Mallorca (i les altres illes) també es fan correfocs i altres festes.

Ja ho sabeu, un altre any heu de tornar ;)


Salutacions.

Quaderns de bitàcola ha dit...

Gràcies Dani! sí, ja vam veure que el dia de Sant Antoni era festa grossa, a Palma aquell dia va haver el correfoc, però segur que tot Mallorca deu ser increïble! A veure si pel proper any podem viure les de Sant Antoni!

Salutacions!

Unknown ha dit...

molt bé aquesta escapada! us ha faltat parlar dels balladors però, jejeje! una mica de ball de bot tradicional és obligatori per sant sebastià!

Quaderns de bitàcola ha dit...

També va haver balleruga, també! Però més modern que no pas tradicional ;)
Gràcies pel teu comentari!

Laura RS ha dit...

Me ha encantado el post ¡Qué buen resumen de todo lo que visitamos en nuestro viaje! Fue un placer poneros cara chicos y espero veros en otra ocasión a no mucho tardar ;)

Quaderns de bitàcola ha dit...

Gracias Laura! Fue un placer conocerte y descubrir los encantos de Palma contigo. Nos vemos en Barcelona, Madrid o cualquier otro lugar del mundo! ;)

Lonifasiko ha dit...

Gran resumen pareja! Entre lo que ya de por sí Palma ofrece per sé al visitante, y la multitud de actividades que se programan anualmente en torno a las fiestas de Sant Antoni y Sant Sebastià, la combinación es muy potente, hay opciones para no aburrirse, incluso para alargar el fin de semana más de la cuenta. Un abrazo!

Quaderns de bitàcola ha dit...

Hola Miguel! Pues sí! Hubiésemos estado una semana entera, porque las fiestas de San Antoni son muy sonadas en los pueblos y parece que muy auténticas. Ya tenemos la excusa perfecta para volver a Palma...:-) Encantados de haberte conocido, fue un gran grupo y nos lo pasamos genial juntos!

Saludos viajeros,

diaridelabonavida ha dit...

Des que estudiàvem EGB que no hem anat a Palma de Mallorca. I fa molt de temps que volem posar-hi remei, però de moment no hi ha manera.
Sort d'aquests posts viatgers que ens expliquen amb tot detall que és pot fer i veure. I si és per passar les Festes de Sant Sebastià, encara millor.
Ja veiem que heu gaudit (i menjat) moltíssim. Quina bona iniciativa aquest Pamatrip!
Una abraçada,

Manel i Cristina

Quaderns de bitàcola ha dit...

Hola Manel, Cristina! Nosaltres també feia anys que no hi anàvem. Ha estat tot un redescubriment. La veritat que ens ha encantat anar en una època que no hi ha tanta aglomeració de turistes i sí que hem gaudit de les festes, la ciutat s'ho val!

Salutacions viatgeres!

Tumbet Closet ha dit...

El problema d'aquesta illa no és visitar-la si no els qui estan de dins sortir d'ella! A veure si veniu per foravila, sabreu el que és un bon Sant Antoni, els llonguets malgrat tot estan fermats de peus i mans per celebrar un bon Sant Sebastià, malgrat tot aquesta festa s'ha desfigurat fa uns pocs anys. (És trist però és la veritat) El més important al.lots, és que ho hagueu gaudit, i si estic d'acord amb l'anònim de més adalt, faltava una mica de ball de bot, però també he de dir que quan va començar a caure una aigada a la gent se li va llevar la ballera de cop (esper que anassiu al Sant Antoni a Gràcia, és una petita mostra però diuen que és de p.m.) Salut!!!!!I qui bones obres farà no tendrà por del dimoni, què visca sant Antoni!

Quaderns de bitàcola ha dit...

Hola Catiana! Grata sorpresa llegir-te per aquí! Ja veiem que ets una enamorada de la teva terra. A nosaltres ens va encantar i ja estem pensant en tornar-hi, a veure si aquesta vegada en algun poble per conèixer una mica més aquesta terra. Esperem veure't ja sigui en Barcelona o Mallorca. Una abraçada!

Estem de Vacances ha dit...

Que bé us ho vau passar! No hem anat mai a Mallorca, tenim ganes d'anar-hi per les festes de Sant Joan! Encara que aquestes no pinten gens malament!!!!!

Abrasus!
Txell i Xavi

Quaderns de bitàcola ha dit...

I tant que ho vam gaudir!
No teniu excusa... voltant per tot el món i encara no heu anat a Mallorca??? :p

Esperem que amb aquestes entrades sobre Palma us hagin entrat encara més ganes d'anar-hi... ;)

Gràcies parella!

 
Continguts de Quaderns de bitàcola (Enric Vilagrosa i Celia López) | Tecnologia Blogger | Plantilla original de Wordpress Theme i Free Blogger Templates | Disseny adaptat per Quaderns de bitàcola
cookie law