30 de desembre del 2013

Moments viatgers del 2013


El final de l'any és el moment de fer balanç i també és quan publicacions i televisions fan el resum amb els esdeveniments més destacables de l'any que s'acaba. Nosaltres no volem ser menys i ens apuntem a aquesta tradició.

El 2013 ha estat l'any post volta al món. No ha estat pas fàcil el tornar al dia a dia i reprendre la quotidianitat que vam deixar abans de marxar. Nosaltres hem viscut moltes experiències i aquí tot segueix igual. La vida nòmada que vam portar durant set mesos queda enrere. Però que millor que viatjar per a treure el "mono" d'aquell gran viatge?

Mirant en perspectiva no ens podem queixar, deixem enrere el 2013 havent passejat les nostres motxilles per nou països de tres continents, on les hem anat carregant amb un munt de moments i experiències per recordar. També hem fet realitat molts dels propòsits viatgers que ens marcàvem a començaments d'any.

Viatgers, viatgeres, aquesta és la nostra crònica viatgera del 2013.


Istanbul

Vam donar la benvinguda al 2013 des de Istanbul. Creuament de cultures, capital de tres imperis (romà, bizantí i otomà), a cavall d'Europa i Àsia, tradicional i moderna, seu de meravelles com Santa Sofia i la Mesquita Blava... Una ciutat on es respira un ambient especial. Hi tornàvem després de deu anys i és que, tot i el que hem recorregut en tot aquest temps, per nosaltres és una de les ciutats més fascinants del món.


Istambul


Amsterdam

Només unes setmanes després d'Istanbul volàvem a Amsterdam. Un dels grans destins europeus que teníem pendents des de feia anys. Primer cop i molt bones les sensacions que ens va transmetre la Venècia del nord. Una ciutat de conte en alguns dels seus racons i una ciutat canalla en alguns altres. Tot i el fred de gener, la imatge de la ciutat nevada i de gent patinant pel gel dels seus canals ens quedarà gravada en les nostres retines per molt de temps.


Holanda


Sud de França

La Setmana Santa vam passar a la regió de Midi-Pyrénées. Un road trip que ens va portar a descobrir castells medievals, catedrals majestuoses, pobles amb encant i coves prehistòriques. Llocs atractius no gaire coneguts però que en canvi tenim molt pròxims. Toulouse, Foix, Albi, Cordes-sur-Ciel, Cahors i Rocamadour van ser alguns dels llocs més recomanables pels que vam passar.


França


Nova York

Al maig tornàvem a Nova York després de tres anys de visitar-la per primer cop. La ciutat dels gratacels per excel·lència. La metròpoli on l'home se sent petit, molt petit, en aixecar la mirada i veure's rodejat per tot arreu d'edificis que toquen el cel. Però a la seva vegada una ciutat amb molta vida i que esdevé familiar encara que un hi vagi per primera vegada de tants cops que l'ha vist en les pel•lícules. Allà vam descobrir nous racons i vam redescobrir d'altres ja coneguts però, sobretot, vam viure la ciutat amb temps, per passejar-la i degustar-la, per gaudir dels seus detalls i impregnar-nos de l'essència més new yorker.


Empire State Building views


Ruta maia i platges de Centreamèrica

El gran viatge de l'any ens va portar entre agost i setembre a recórrer Guatemala, Chiapas (Mèxic) i les platges de Belize i Hondures. Allà vam descobrir que el món maia continua viu més enllà de les seves pedres. Potser la seva època de màxim esplendor sí que es va quedar en temps passats reflectits en els seus famosos jaciments arqueològics, però la cultura, costums i fisonomia d’aquell poble ha anat evolucionant i sobreviscut fins als nostres dies a través dels indígenes. Ciutats colonials, volcans en actiu, les restes de les antigues grans ciutats maies, platges paradisíaques i experiències com una trobada amb els zapatistes o nadar entre taurons van ser els moments àlgids del viatge.

Guatemala

Iran

Finalment acomiadarem aquest 2013 ple de viatges a Iran. Hi anem a conèixer el bressol d'una de les civilitzacions més antigues, la persa. A seguir les passes dels comerciants de l'antiga Ruta de la Seda. A descobrir ciutats mítiques com Persèpolis o Isfahán. A caminar entre algunes de les ciutadelles de tova més especulars del món... A perdre'ns en un dels deserts més càlids del planeta, el de Lut. A admirar algunes de les mesquites més fabuloses que ha creat l'home... No està malament per acomiadar l'any, no?


Iran


I al blog, què hem explicat?

Als Quaderns de bitàcola hem anat explicant alguns d'aquests viatges, d'altres en els guardem a la màniga per a explicar-los més endavant. Si els voleu recordar o agafar idees pels vostres propis viatges podeu consultar les entrades corresponents a: Istanbul, Guatemala, Mèxic, Belize, Hondures i Iran.

Però al blog durant aquest 2013 també hem viatjat a través de la mirada d'altres viatgers: l'Aleix i la Mabel van compartir amb nosaltres les seves aventures pels Parcs Nacionals de Kenya, el Lluís i la Maria José ens van traslladar a les millors platges de Brasil, l'Òscar ens va donar a conèixer la realitat dels camps sahrauís d'Algèria i, recentment, el Gerard i la seva família ens van portar de ruta musical pels Estats Units. També la Mireia, amb les seves recomanacions de webs i apps per viatjar ha facilitat la vida a més d'un lector. Gràcies a tots!

Esperem durant el proper 2014 poder viatjar tant o més que al 2013 per continuar explicant-vos les nostres experiències.


Viatgers, viatgeres, que tingueu un 2014 ple de viatges!

T'ha agradat? Comparteix aquesta entrada!

23 de desembre del 2013

Proper viatge: Iran!


Tornem a  marxar! Després d'haver visitat aquest estiu Guatemala i Mèxic fent una part de la ruta maia i afegint un final de viatge de relax amb platgetes a Belize i Hondures, tornem a marxar a un país que no té res a veure amb aquest darrer viatge, ni en quant a història, clima o cultura: Iran ens crida!!!


Sheikh-Lotf-Allah mosque wall and ceiling 2
Sheikh-Lotf-Allah, mesquita d'Isfahan (imatges de Wikimedia Commons)

No sabem que té el continent asiàtic que sempre hi tornem, però aquesta vegada en anem a una part per nosaltres bastant desconeguda: a l'Orient Mitjà (ens trobarem als Reis Mags?). Hi anem a conèixer el bressol d'una de les civilitzacions més antigues, la persa. A seguir les passes dels comerciants de l'antiga Ruta de la Seda. A descobrir ciutats mítiques com Persèpolis o Isfahán. A caminar entre algunes de les ciutadelles de tova més especulars del món... A perdre'ns en un dels deserts més càlids del planeta, el de Lut. A admirar algunes de les mesquites més fabuloses que ha creat l'home.... D'atractius no li falten pas a aquest país!

Anem a un país opac per occident i sovint anomenat de "l'eix del mal", fama que creiem immerescuda després d'escoltar l'opinió de gent propera que fa poc hi ha estat. Així que creiem que aquest viatge també serà per nosaltres el descobriment d'un país que actualment compta amb alguns dels tòpics més pejoratius per part dels mitjans del món occidental. Així que cap allà anem, a trencar amb els tòpics i conèixer la realitat del país amb els nostres propis ulls!


Persepolis (6208819350)
Kaluts, Iran (5071922915)


Iran - YazdRayen Castle Kerman

D'esquerra a dreta i de dalt a baix: Desert de Lut, Persèpolis, Rayen i Yazd (imatges de Wikimedia Commons)

Marxem a finals d'any a Teheran -capital d'Iran- fent escala a Istambul, on precisament vam estar el passat cap d'any. Entrarem al nou en territori iraní! Quina il.lusió que ens fa, tot i que no sabem com ho celebrarem... Ens esperen dues setmanes i mitja per descobrir una part de la mítica Ruta que van recórrer Marco Polo i Ibn Battuta i que més tard va descriure en els seus llibres. Començarem per Kerman i visitarem la famosa ciutat de Bam (actualment està sent reconstruïda després del terratrèmol que va patir l'any 2003), el desert de Lut, i continuarem cap al nord fent parada a Yazd, Persèpolis, Shiraz, Isfahan i potser la ciutat de Qom, entre d'altres. Aquesta ruta segurament variarà depenent de recomanacions que puguem rebre de la gent que trobem pel camí, del temps que faci i de les ganes que tinguem. Com fem últimament, ens encanta improvisar la ruta i veure coses que no són tan conegudes o que no surten a les guies. Volem visitar llocs però sobretot volem conèixer, volem viure experiències.

De tornada relatarem el nostre viatge al blog però això no vol dir que no l'anem explicant a mesura que l'anem vivint. Volem compartir el nostre viatge amb tu i et volem anar explicant sobre tots aquells indrets per on passem.


Ens acompanyes?

Ho pots fer a través de Facebook, Twitter, Google+Instagram. A què esperes per seguir-nos? ;-)

T'ha agradat? Comparteix aquesta entrada!

17 de desembre del 2013

Els millors pessebres vivents de Catalunya


ARTICLE ACTUALITZAT AL NOVEMBRE DE 2019
Versión en español

T'imagines un pessebre a mida natural? T'imagines que les seves figures enlloc de ser de fang o de plàstic passen a ser de carn i ossos? I si li donéssim vida a la cosa? No, no estem delirant, això és possible. Avui t'ho expliquem.

La passió catalana pels pessebres va més enllà de la representació a través de figures estàtiques. El somni de passejar pel pessebre de molsa, entre fogueres amb pastors i rabadans que dormen al ras, envoltats de natura i de cases pairals, es fa realitat en nombrosos pessebres vivents que se celebren arreu del país des de mitjans del segle passat.


pesebre clips playmobil, pesebre original


La idea original és molt més antiga, segons diuen els entesos va ser sant Francesc d'Assís qui al segle XIII va escenificar per primer cop un pessebre vivent a la Umbria italiana. En molt de temps no es va fer cap representació per les nostres latituds. Va ser a Escaldes d'Engordany (Andorra) quan, al 1956, van representar el primer pessebre vivent modern. Tres anys després arribaria a Castell d'Aro, en el que es considera el pessebre vivent més antic de Catalunya. Des d'aleshores, any a any, el número de municipis que ofereixen aquest espectacle ha anat creixent.

En alguns indrets el pessebre vivent és només una escenificació sense pretensions però en d'altres és l'eix de les festes nadalenques, té lloc en un indret d'especial interès arquitectònic (el casc antic, les restes d'un castell o en plena natura) i compta amb la participació multitudinària de la gent del poble. Independentment del seu component religiós, els pessebres vivents són també un esdeveniment cultural, i una bona excusa per fer una escapada i conèixer nous pobles de la geografia catalana. A continuació us presentem alguns dels millors pessebres vivents.


Pessebre vivent de Corbera de Llobregat

La Penya del Corb, un conjunt de roques vermelloses que coronen Corbera de Llobregat és, des de fa més de cinquanta anys, l'escenari del que es considerat per molts el millor pessebre vivent de Catalunya. Es va representar per primer cop al 1962, des d'aleshores s'ha celebrat cada any de manera ininterrompuda. Una festa popular representada més de 1.600 vegades i que l'han vist prop d'un milió d'espectadors.


Fotografies de www.amicsdecorbera.cat

Des dels seus inicis el pessebre de Corbera va incorporar un fet diferencial: va ser el primer que va permetre al públic passejar pels camins del pessebre barrejant-se amb les figures vivents, guiat per una narració megafònica del text evangèlic i enriquit per comentaris en prosa i poesia popular. Els més de 200 actors, vestits segons els costums hebreu i català, representen diverses escenes del naixement i la vida de Jesús i, per acabar el recorregut, escenes típiques catalanes de masies on es treballen els oficis ja desapareguts, es canten nadales i es fa cagar el tió. El Pessebre mai és el mateix: evoluciona cada temporada i incorpora noves escenes, construccions o personatges.

Del 30 novembre del 2019 al 12 de gener del 2020
Més informació a: www.pessebrecorbera.cat


Pessebre vivent de Castell d'Aro


El Pessebre vivent de Castell d'Aro és el més antic de Catalunya, se celebra des del 1959. Segons va reconèixer el seu impulsor, mossèn Gumersind, es va inspirar en el que es celebrava a Engordany. Aquell primer Nadal, la representació va tenir com a marc les restes del castell de Benedormiens on s’'hi va escenificar només el naixement. Davant la bona acollida per part de la gent del poble fou possible que a l'any següent més famílies s'engresquessin a col·laborar en la iniciativa, ampliant el recorregut any rera any i donant-li continuïtat fins al dia d'avui.

400 figurants donen vida a 60 quadres de representació escènica repartits en dos kilòmetres de recorregut, tota una gesta per aquest poble de 1.200 habitants.





Dies 22, 25, 26, 28 i 29 de desembre i l'1 de gener de 2020
Més informació a: http://www.pessebrevivent.com/

Pessebre de Gunyoles d'Avinyonet


Un altre referent dins el món dels pessebres vivents a Catalunya és el que se celebra a les Gunyoles d'Avinyonet (Alt Penedès). Aquest es diferencia de la resta de representacions nadalenques de pessebre que es fan a Catalunya pel fet de ser una escenificació parlada. Seria allò més proper a la representació d'uns pastorets a l'aire lliure.

El pessebre consta de 13 escenes, entre les més destacades hi ha la del caganer o les que tenen lloc a la serra de les Gunyoles. Al llarg del circuit, el públic va trobant les diferents escenes dialogades, amb textos de Folch i Torres i Francesc d'Assís de Picas. Aquest és també un pessebre de llarga tradició, més de 35 anys d'història el contemplen.


Fotografies de www.amicsdecorbera.cat


Del 15 de desembre de 2019 al 12 de gener de 2020
Més informació a: www.festacatalunya.cat


Pessebre vivent dels oficis perduts de Sant Guim


Més de 30 anys d'història contemplen el Pessebre vivent dels oficis perduts de Sant Guim de la Plana. El Pessebre recorre carrers, places i cases del petit nucli medieval d'aquesta vila segarrenca de poc més de 200 habitants. L'ambientació busca la naturalitat dels edificis i es completa amb productes de la comarca (fruites, verdures, pa, vi...) que aporten color, olor i vida a les escenes. Indirectament el Pessebre ha comportat la recuperació i preservació de l'estil tradicional de baixos de cases (cellers, entrades, cuines, graners...) i una important tasca de recopilació de material etnològic. Justament el principal valor d'aquest Pessebre és la recreació dels oficis perduts de la comarca. Any a any es recuperen eines, estris i materials antics per donar a conèixer i situar plenament als espectadors en el que era la vida de pagès en els segles passats.

El que va començar com una alternativa a la manca de local per representar “Els Pastorets” s'ha transformat en un important esdeveniment social i cultural pel poble i la comarca que va més enllà dels dies de les representacions. En el Lipdub que hi van fer en teniu un exemple i una bona motivació per anar-hi.




 Dies 22, 26, 28 i 29 de desembre 2019 i 4, 11 i 12 de gener de 2020
Més informació a: www.pessebre.org

I molt +

Hem volgut destacar aquests quatre pessebres vivents però no són pas els únics, arreu de Catalunya múltiples municipis que en representen. Trenta d'aquests estan agrupats en l'Associació Coordinadora de Pessebres Vivents de Catalunya. En aquest enllaç pots veure el plànol per saber el que et queda més a la vora i ampliar-lo.  

Província de Barcelona: Canyelles, Corró d'Avall, Els Prats de Rei, La Pobla de Lillet, Les Gunyoles d'Avinyonet, Les Torres de Fals, Manresa, Martorelles, Polinyà, Premià de Dalt, Sant Adrià de Besòs, Sant Feliu de Llobregat, Sant Feliu del Racó, Sant Feliu Sasserra, Santpedor, Sant Pere de Ribes i Tona. Província de Girona: Amer, Bàscara, Bescanó, Brunyola, Castell d'Aro, Fontcoberta, Navata, Pals i Tossa de Mar. Província de Lleida: Linyola, Prullans de Cerdanya, Rocafort de Vallbona, Sant Guim de la Plana i Sudanell. Província de Tarragona: La Pobla de Montornès, Jesús i Valls.

Més informació a: www.pessebresvivents.cat

També et pot interessar:


T'ha agradat? Comparteix aquesta entrada!

10 de desembre del 2013

Cap de setmana de relax i balnearis a Caldes de Montbui


De vegades no cal anar molt lluny per a trobar llocs autèntics i viure experiències singulars. Destins de cap de setmana, per passar-hi uns dies o directament, perquè no, plantejar-se'ls per anar-hi a viure. El passat cap de setmana vam descobrir un d'aquests llocs: Caldes de Montbui. Avui, te'l volem descobrir a tu.


Davant de la Font del Lleó

"Caldes" prové de la paraula "càlid" o "calent" i és el nom genèric per designar un lloc d'aigües calentes. Diverses viles de la geografia catalana han adoptat aquest mot en el seu nom: Caldes d'Estrac, Caldes de Malavella, Caldes de Boí, a més de Caldes de Montbui, ens venen al cap. Tots ells són pobles termals amb les seves singularitats però ens atrevim a dir que aquest darrer té un encant que el fa especial.

A Caldes de Montbui tot gira entorn la cultura de l'aigua: sense l'aigua termal no existiria Caldes de Montbui, i sense llocs com Caldes se'ns faria més difícil entendre la magnitud d'aquest recurs natural. Els calderins mimen l'aigua i aquesta s'integra en les diferents vessants del seu dia a dia. Història, art, costums, cultura, economia, gastronomia... res s'escapa d'aquest recurs tan preuat. Aquest possiblement és l'aspecte que més ens ha captivat de Caldes.


Caldes de Montbui, història viva del termalisme


Caldes de Montbui té el privilegi de ser el primer poble termal de Catalunya i de posseir les termes romanes més ben conservades de la Península Ibèrica. Aquí els romans hi van descobrir unes aigües que emanaven a 76º de temperatura -una de les més elevades d'Europa-, l'element singular i connector dels 2.500 anys d'història de Caldes, que ja havia començant uns segles abans els ibers s'hi van instal·lar.

Quan un arriba a la vila el primer que fa és dirigir-se a al casc antic en direcció a la Plaça del Lleó, aquí va començar la història termal de Caldes i és on també, cara a cara, es troben els seus dos símbols principals.

Les Termes romanes

Quan un passeja entre els arcs de les Termes romanes un no pot evitar viatjar amb la imaginació a temps passats. Un s'imagina als romans passejar amb la seva toga pels voltants o bé asseguts tot conversant en algun dels seus racons. No és difícil fer aquest exercici mental, aquestes termes constitueixen un dels conjunts termals medicinals que millor es conserven a Europa i són també Bé Cultural d’Interès Nacional. Quan un s'assabenta que el que té davant seu és només una petita part del que van arribar a ser, se n'adona realment de la importància que va arribar a tenir Caldes de Montbui.

Actualment a les Termes romanes hi podem veure, per una banda, una piscina rectangular d’uns dotze metres de costat llarg, amb cinc graons en forma de graderia, que encara conserva les entrades i sortides d’aigua originals. Es tractava d’un caldarium (piscina d’aigua calenta). I per altra banda, dues petites piscines semicirculars que probablement s’usarien per fer banys individuals.


Termes romanes

La Font del Lleó

Possiblement la Font del Lleó és el sortidor d'aigua calenta més conegut de Catalunya. L'aigua brolla directament del subsol a 74º de temperatura o sigui que, si la toques, te'n recordes. És la icona més famosa de la vila i la que acostuma atreure més al visitant. De fet si no t'has fet una foto a la Font del Lleó tocant l'aigua, no has estat a Caldes de Montbui. Qui sap, potser també dóna sort...

El seu origen data de fa més de quatre cents anys, quan es va construir per canalitzar l'aigua on anteriorment hi havia 30 brolladors naturals. Al 1927 va ser restaurada per Manel Raspall donant-li la seva fesomia noucentista i afegint el tradicional lleó al sortidor.


Font del Lleó

Caldes de Montbui, tradició balneària


La tradició balneària, tal i com l'entenem avui, a Caldes ve de molt antic. Des del segle XVII que hi ha documents que en deixen constància però és al segle XIX quan adquireix el seu màxim esplendor. En aquesta època Caldes de Montbui era la primera estació termal de Catalunya i la segona de la península, tan pel que fa al número de balnearis com per la seva qualitat.

Fins a nou balnearis van arribar a conviure. Tots ells eren llocs de pedigrí on venia la burgesia catalana i europea a rebre tractaments a base d'aquestes aigües que tenen propietats curatives i medicinals més que demostrades des de l'època romana. El més conegut del moment va ser l'avui desaparegut Balneari Can Rius, un dels més luxosos d'Europa. El restaurat saló de l'antic balneari manté la bellesa i l’esperit noucentista que oferia el balneari en la seva època d’esplendor i la seva preciosa galeria dels vitralls esdevé un autèntic espectacle de llum i colors en els dies solejats. De tant en tant concerts, casaments o d'altres esdeveniments socials permeten rememorar temps passats.


Galeria dels vitralls de Can Rius

Baixar les escales i entrar a la galeria de banys modernista de l'Hotel Balneari Broquetas permet també viatjar a temps passats, però a diferència de Can Rius, aquí encara és possible realitzar-hi un tractament tal i com feien les famílies benestants de l'època. Darrera d'una de les seves portes s'hi amaga també el seu secret millor guardat: una autèntica sauna romana (vaporàrium) del segle II, en forma d'estufa natural de pedra coberta amb una volta, al voltant de la qual els romans s'asseien en bancs.


Galeria modernista del Balneari Broquetas

Caldes de Montbui, relax a prop de casa


Avui a Caldes hi ha actualment tres balnearis, tots ells amb una llarga història al darrera. Per sort a dia d'avui no cal pertànyer a la classe benestant per gaudir de les bondats de les seves aigües termals. Caldes queda a prop de casa i els seus balnearis disposen d'opcions a l'abast de totes les butxaques. Et podem assegurar per experiència pròpia que quan surts de fer el circuit termal et sents com nou.

Nosaltres ens vam allotjar a l'Hotel Balneari Vila de Caldes. Per començar, la perspectiva de llevar-se un diumenge i saber que tens per endavant una sessió termal, no té preu. Primer una estona al vaporàrium per obrir porus i netejar la pell. Acte seguit cap a la piscina termal amb cascada cervical per relaxar-se i deixar anar tota la tensió acumulada durant la setmana. I per acabar dutxa de raig termal a pressió per estimular la circulació de la sang. Sembla mentida la de propietats que pot arribar a tenir l'aigua, i compartir l'experiència en parella encara ho fa més especial. De luxe!


Piscina termal de l'Hotel Balneari Vila de Caldes

Per fer-te encara més dentetes t'explicarem que aquest és el balneari més antic dels existents a Caldes -va ser fundat al 1680-, tot i que l'edifici actual va ser construït l’any 1849 i totalment renovat al 1992. Més enllà de la seva activitat termal, a començaments del segle XX va ser també un important centre cultural on es reunien artistes de renom com els pintors Miró, Mir i Gispert, entre d’altres. Qui sap, potser en algun moment hem resseguit les seves passes per algun dels passadissos o jardins de l'hotel...


Façana de l'Hotel Balneari Vila de Caldes

Els altres dos balnearis de Caldes són: l'Hotel Balneri Broquetas, del que ja hem parlat anteriorment, i l'Hotel Balneari Termes Victoria. Aquest últim es va fer especialment famós a mitjans del segle passat perquè hi anava l'equip del FC Barcelona de l'època del Kubala, el Ramellets i companyia. Tots tres balnearis ofereixen paquets que van des d'unes hores -a partir de 20€-, fins estades d'una setmana amb l'allotjament i pensió completa.


Thermalia, museu termal i galeria d'art de 1r nivell


El Museu Thermalia és un centre temàtic dedicat a la cultura de l'aigua termal. Thermalia presenta de forma didàctica i amena, la història de les aigües termals (que brollen de la terra a 74ºC) i la seva incidència i vinculació amb la gent i l'entorn que l'envolta. És la visita ideal per conèixer l'abast i la veritable importància de l'aigua termal pel municipi.

Però si passejar pel museu i aprendre sobre el món termal ja és prou engrescador, encara ho és més arribar a les plantes superiors de l'edifici. Allà s'hi exposen més d'un centenar d'obres de Picasso. Un fet poc conegut però que li suposa ser el segon museu de Catalunya amb més obres del famós pintor malagueny.


Tercera planta del Museu Thermalia

Manolo Hugué fou un artista noucentista polifacètic que va destacar sobretot com escultor però que també va pintar i dissenyar joies. Era un amic respectat de Pablo Picasso amb qui va coincidir a la Barcelona de "Els quatre gats" i després a l'efervescent París. Ja de gran es va establir a Caldes de Montbui per motius facultatius (tenia artritis). Curiosament no va fer gran fortuna en vida i Picasso, quan Hugué va morir, va regalar diverses de les seves obres a la família, que havia quedat en una situació econòmica feble. Posteriorment la família d’Hugué va cedir generosament a l’Ajuntament de Caldes de Montbui les obres tant de l'escultor com les del famós pintor. Avui s'exposen al Museu  Museu Thermalia de manera permanent conformant una col·lecció única que, per si sola, ja mereix una visita a Caldes.


L'aigua termal, en el dia a dia dels calderins


L'aigua termal continua formant part de les activitats més quotidianes dels calderins. Antigament s'utilitzava l’aigua calenta de la Font del Lleó per desplomar als pollastres, escalfar intestins per fer botifarres o rentar plats. Ja fa molts anys que per raons sanitàries no es fa tot això públicament, però encara hi ha molta gent que segueix agafant l’aigua calenta per cuinar, rentar roba o beure-la.

A la vila hi han tres safareigs on arriba l'aigua calenta de la Plaça del Lleó: dos oberts al públic i un tercer en espera de rehabilitació per poder ser visitable. El safareig de la Portalera, al carrer de la muralla, ben gran i amb prou capacitat per una vintena de persones és un dels més emblemàtics. Tot i que no té l'activitat de fa unes dècades, encara el fan servir moltes dones del poble per rentar la roba o anar-hi a buscar aigua calenta. Era i és un espai on trobar-se i fer tertúlia.


Safareig de la Portalera

Anar a donar un volt pel safareig es trobar-se amb escenes quotidianes ja oblidades en altres pobles. Allà vam conèixer la Mari Carmen, una dona que no viu al poble però que hi va sovint per gaudir dels balnearis. Només té bones paraules per Caldes i acostuma sempre a rentar la roba a la Portalera amb un sabó artesà que ella mateixa fa (diu que tot queda més net que a la rentadora). En l’estona que hi estem xerrant també coincidim amb una altra dona, que fa diversos viatges per anar a buscar aigua calenta per cuinar a casa seva.


El safareig de Portalera. A l'esquerra la Mari Carmen rentant la roba.


Però l’aigua termal a Caldes ha tingut moltes altres utilitats a part de la balneària. Oficis perduts com el del cisteller o el de boter tenien en l’aigua calenta un important aliat per estovar i doblegar el vímet dels cistells i la fusta per fer les bótes de vi. Avui encara diversos negocis familiars aprofiten l’aigua termal per elaborar els seus productes de forma artesanal, donant-los un toc especial que els fa singulars.

Els carquinyolis són de tradició centenària a Caldes i, segons diuen, són dels més bons que es poden tastar. El seu secret està en el procés previ d’elaboració, quan les ametlles es deixaven en remull amb aigua termal per pelar-les amb facilitat i millorar-ne el gust. A Casabayó, una pastisseria amb solera que fa cantonada a la Plaça del Lleó, és el lloc més indicat per comprar-los.

A Sanmartí són fideuers des del 1700. En Carles Sanmartí, el propietari actual, continua mantenint exactament el mateix procés que utilitzava el seu besavi per elaborar artesanalment la seva pasta. La fan amb aigua termal i sense additius ni conservants. Tampoc porta ou, el que fa d'ella un producte buscat i difícil de trobar pels al·lèrgics a aquest aliment. Entrar dins la seva fàbrica és com fer un viatge a començaments del segle XX: la maquinària s'ha conservat intacta i, el millor de tot, és la mateixa amb la que elabora la pasta actualment!


Maquinària i magatzem de Pasta Sanmartí


També l'aigua termal té la seva pròpia cervesa artesanal en forma de Calderina. Altres productes alimentaris de Caldes són les cireres, la mel, els embotits i els licors.



Però Caldes encara té molt més...

Les restes arqueològiques del poblat íber de Terra Roja, la muralla medieval i la Torre de la Presó, el pont romànic, l'església romànica de Sant Sebastià de Montmajor, el molí de l'Esclop, l'església de Santa Maria i la seva portalada barroca, el Museu Delger i la seva recreació de l'ambient burgés d'una família catalana de l'època, la farmàcia Codina (del 1810), l'entorn natural del municipi per fer rutes a peu o en bicicleta... Espais i ofertes per a tots els gustos.


I després d'explicar-te la nostra experiència, no t'han vingut ganes de desconnectar i anar a passar uns dies a Caldes? ;-)



Informació pràctica


A la web "Visiteu Caldes" trobaràs tota la informació necessària per preparar l'escapada i conèixer els atractius del municipi. Un cop allà, l'oficina d'informació turística es troba a la planta baixa del mateix Museu Thermalia.

Com arribar

Caldes de Montbui està a només 30 km de Barcelona.
Està ben comunicat per carretera i amb transport públic.


Mostra un mapa més gran

On menjar

Restaurant Robert de Nola:  Restaurant de cuina catalana i innovadora que agradarà als paladars més exigents. Està regentat per Josep Riu, restaurador i antropòleg, gran coneixedor dels productes de la terra. Nosaltres hi vam degustar un menú especial inspirat en la reintepretació de la cuina de l'època romana, elaborat a partir dels productes locals. Un avanç del que ofereixen durant les jornades gastronòmiques que se celebren a Caldes durant el mes de març en el marc de l'esdeveniment Fem bullir l'olla.

Robert de Nola és el lloc ideal per a sorprendre a la parella. Dels millors restaurants on hem menjat, una autèntica experiència gastronòmica. Preu a partir de 35 €.




Burg & Gintonic: De caire més informal i ambient juvenil. Es distingeix per la carta d'hamburgueses de diversos gustos, com de tòfona, foie o gin tònic. També són molt bons els ous estrellats i les seves postres. Lloc ideal per sopar i fer la primera copa. Comparteix edifici amb l’hotel balneari Vila de Caldes, a l'estiu la seva terrassa promet. Ideal per pressupostos ajustats, preu a partir de 8 €.

On dormir

La millor opció és allotjar-se al mateix hotel balneari on disfrutaràs del circuit termal. Nosaltres ens vam allotjar en el més luxós dels tres, l'Hotel Balneari Vila de Caldes. Les seves habitacions són àmplies i còmodes amb curosos detalls, com per exemple trobar a sobre del llit un barnús i sabatilles, a més de comptar amb un personal molt amable. A l'estiu, la seva piscina exterior i solarium són un gran valor. Un quatre estrelles a l'alçada de les ocasions més especials.

L'Hotel Balneri Broquetas i l'Hotel Balneari Termes Victoria són hotels de tres estrelles amb solera. Tots ells ofereixen paquets que inclouen allotjament i tractament termal. També hi ha opcions més econòmiques com el camping El Pasqualet.



T'ha agradat? Comparteix aquesta entrada!

3 de desembre del 2013

Els millors mercats de Nadal de Catalunya


ARTICLE ACTUALITZAT AL NOVEMBRE DE 2019

Quan arriben les dates de Nadal pobles i ciutats es comencen a preparar per donar la benvinguda a les festes nadalenques. Els carrers principals s'engalanen i les llums en forma d'arbres, campanes o angelets s'encenen durant unes setmanes recordant-nos a cada moment l'època de l'any en la que estem. També milers de legions de petits pares Noël envaeixen els balcons, en una decisió de dubtós bon gust.

Independentment de si a un li agraden més o menys aquestes dates, hi ha una sèrie de tradicions que tenen el seu encant. A Catalunya n'hi ha unes quantes de ben pròpies. O és que heu vist en algun altre lloc del món que mimin i donin de menjar a un tronc durant setmanes per a després donar-li garrotades de bastó per a que cagui dolços i regals? I que me'n dieu del caganer? No ens podreu negar que els catalans tenim uns costums nadalencs ben peculiars...


Fira de Nadal de Caldes de Montbui

Una altra d'aquestes tradicions -aquesta ja més comuna- són els mercats de Nadal o fires de Santa Llúcia. En aquests s'hi pot trobar tota l'ornamentació necessària per aquell qui vol decorar casa seva per aquestes dates però també són el marc incomparable en el que es celebren tot tipus d'activitats relacionades, com caga-tions populars, recollides de cartes pels reis, tallers i espectacles d'animació infantil... Escampats arreu de la geografia catalana són desenes els mercats nadalencs que podem trobar durant aquest mes de desembre, alguns amb una llarga trajectòria i que no tenen res a envejar a d'altres de més renom de països nòrdics o d'Europa central.


Fira de Nadal de Caldes de Montbui

Els mercats de Nadal són també una bona oportunitat per viatjar i conèixer una mica més algun dels pobles o ciutats on esdevenen. És per això que, si no teniu plans pels propers caps de setmana i us ve de gust la idea, us suggerim la visita a alguns dels millors mercats de Nadal de Catalunya:


Fira de Nadal de Caldes de Montbui

La de Caldes de Montbui és la fira més matinera. Potser no té l'anomenada dels mercats que esmentarem a continuació, però et podem ben dir que està a la mateixa alçada. Amb 29 anys de trajectòria i 160 parades que envaeixen els carrerons del casc antic, un bon nombre d'esdeveniments acompanyen a la Fira. El moment més esperat és el tast popular del tradicional brou de Nadal, fet amb aigua termal i cuit a foc de llenya en l'olla més gran de Catalunya. Més de 5.000 racions que en surten! Una dada que molt possiblement podria entrar al llibre Guinness dels rècords.
Dates 2019: 30 de novembre i 1 de desembre

L'olla més gran de Catalunya. La colla de l'olla: el Jaume, el Frederic, el Juan, l'Alfred i la Pilar

Fira del Pessebre d'Olot

Olot durant el mes de desembre es transforma en la capital del pessebre. Durant el primer cap de setmana es porta a terme la Fira del Pessebre on s'hi poden comprar les tradicionals figuretes però també torrons, arbres de Nadal, productes d'artesania i objectes per decorar la casa. Paral·lelament i fins al dia de Reis en diferents espais de la ciutat se celebra la Mostra de Pessebres. L'arquitectura modernista destaca entre els atractius d'Olot però la visita a la Fira pot ser també l'excusa perfecta per visitar els paratges del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.
Dates 2019: del 8 al 10 de desembre

Mostra de Pessebres a Olot- 2012 (7)      Mostra de Pessebres a Olot- 2012 (9)
Mostra de Pessebres d’Olot de 2012. Fotos de Kippelboy (Wikimedia Commons)

Mercat Medieval de Vic 

No és una fira de Nadal, però no ens hem pogut estar d'incloure'l en aquesta selecció. El mercat medieval de Vic és, juntament amb el de Montblanc, el més espectacular de Catalunya. Durant aquests dies la ciutat s'engalana per fer un viatge en el temps i traslladar-se a l'edat mitjana. Parades d'artesania, alimentació, tavernes, sabons, perfums i d'herbes omplen les places i els carrerons de Vic. L'excusa perfecta per passejar també per aquesta ciutat plena d'història en la que destaquen la plaça de Mercadal, el temple romà, la catedral amb les pintures de Josep Maria Sert i la infinitat d'esglésies que esquitxen l'anomenada ciutat dels sants. Donada la seva proximitat i coincidència de dates, es pot aprofitar també per visitar la Fira de l'Avet d'Espinelves.
Dates 2019: 6, 7, 8,14, 15, 21, 22, 23 i 24 de desembre i 2, 3 i 4 de gener de 2020
www.vicfires.cat

Fira de l'Avet d'Espinelves

És la fira d'avets més important de Catalunya. L'origen es remunta a l'any 1981, des d'aleshores cada any els pagesos locals venen directament als visitants els arbres de Nadal conreats a les Guilleries. Gairebé 80.000 visitants van passar per la fira d'aquest poblet de 200 habitants. L'església romànica de Sant Vicenç i l'arbreda de Masjoan -la concentració d'arbres monumentals més gran de Catalunya- són els altres atractius que conviden a visitar del lloc. També a Osona es celebra l'altra gran fira de l'arbre de Nadal, la Fira de l'avet de Sant Vicenç de Torelló.
Dates 2019: Del 30 de novembre fins al 8 de desembre
www.espinelves.cat

Església parroquial de Sant Vicenç (Espinelves) - 1      Església parroquial de Sant Vicenç (Espinelves) - 8
Església parroquial de Sant Vicenç d'Espinelves. Fotos d'Angela Llop (Wikimedia Commons)

Fira avícola de la raça Prat

És la fira en la que s'exposen vius els renombrats pollastres i capons de pota blava, els exemplars autòctons del Prat de Llobregat i protagonistes indiscutibles d'aquesta fira, que disposen fins i tot d'un distintiu europeu de qualitat. Amb una trajectòria de 40 anys, en el seu marc també s'hi celebra una mostra comercial i d'entitats i el mercat d'artesania. El Prat és la porta d'entrada als Espais Naturals del Delta del Llobregat.

Dates 2019: del 13 al 15 de desembre
http://www.festacatalunya.cat

Mercat de Nadal, Fira de capons, aviram i motius nadalencs de Valls

Aquest és un dels mercats de carrer més típics i concorreguts de l’any a la capital de l’Alt Camp. Compta amb una àmplia oferta d'aviram viu, arbres i verd, figures de pessebre, vins i caves, mel i dolços, objectes ornamentals... Disposa fins i tot d'un servei d'escorxador homologat per aquelles persones que en comprar una au el vulgui recollir ja mort i plomat -servei comú en aquest tipus de fires-. Té per escenari el centre de Valls, concretament la plaça del Blat i voltants, on es concentren els principals atractius de la ciutat.

Dates 2019: 14 i 15 de desembre
http://www.festacatalunya.cat

Font Plaça del Blat 06      Església arxiprestal de Sant Joan Baptista (Valls) - 1
Plaça del Blat i església de Sant Joan de Valls. Fotos de Santi Gomà i de Jaume Meneses (Wikimedia Commons)


Fira del gall de Vilafranca del Penedès

És l'altra gran fira avícola nadalenca. La seva celebració es perd en la història: Vilafranca havia tingut des de sempre dues fires d'aviram, la de Sant Tomàs, el 21 de desembre, que es segueix celebrant i una altra el mes d'agost, quan s'havien acabat les feines de la sega i batuda dels cereals i com a pòrtic de les festes de la celebració de la collita. A dia d'avui, la Fira del Gall és una de les activitats de més envergadura i, paral·lelament amb la Festa Major, la que atrau un més gran nombre de visitants. L'agenda d'actes que s'emmarquen en la Fira són nombrosos, entre aquest cal destacar la Mostra de Cuina d'Aviram.

Dates 2019: 21 i 22 de desembre
www.turismevilafrancacom

Fira de Santa Llúcia de Barcelona

Tot i que a la ciutat hi ha diferents fires de Nadal, la que s'instal·la davant de la Catedral és la més emblemàtica. De fet se la considera la fira de Nadal més antiga de Catalunya, ja al 1786 el Baró de Maldà en fa referència en els seus escrits. Actualment la configuren 270 parades que s'organitzen en quatre sectors: pessebres i figures, verd i vegetació, artesania i simbombes. L'altre gran mercat de la ciutat comtal és la Fira de Nadal de Sagrada Família, de menys parades però també en un emplaçament també emblemàtic. 

Dates 2019: Del 29 de novembre al 23 de desembre
http://www.festacatalunya.cat

Tions a Santa LlúciaCaganer-2012-Barcelona - 01
Mercat de Santa Llúcia de Barcelona. Fotos de Joan GGK i Roeland P. (Wikimedia Commons)



També et pot interessar:

T'ha agradat? Comparteix aquesta entrada!

     
    Continguts de Quaderns de bitàcola (Enric Vilagrosa i Celia López) | Tecnologia Blogger | Plantilla original de Wordpress Theme i Free Blogger Templates | Disseny adaptat per Quaderns de bitàcola
    cookie law