31 de juliol del 2013

Entrevistes viatgeres: en Xavi i la Txell



Nova entrega de les "Entrevistes viatgeres"!

Passa el temps i, tot i que no ho sembli, aviat farà dos anys des de que vam començar el nostre gran viatge. És per això que avui us presentem una entrevista ben especial: avui els nostres convidats són en Xavi i la Txell, dos amics que un dia van decidir també agafar les motxilles i donar la volta al món.




Des de fa anys que aquesta parella són seguidors de bloggers que ho han deixat tot per fer realitat els seus somnis, fins que un dia ells van decidir fer el mateix, realitzar un viatge de 12 mesos per Àsia, Oceania i Sudamèrica. Tot just fa uns mesos que van tornar però podeu resseguir les passes que van anar fent a Estem de vacances, un bloc amb solera on podreu trobar també informació pràctica dels països on han estat, així com gaudir de les excel.lents fotografies que il.lustren cada post que han escrit.


L'entrevista





Perfil viatger 


Quants països heu visitat? En total 39, curiosament tots dos hem estat als mateixos països.
    Pes habitual de la motxilla? La Txell 60 litres i en Xavi 70 litres, entre 12 i 14 kg aproximadament.
      El darrer viatge? El nord de la Índia, la zona de Caixmir, molt a prop del Tíbet .
        El proper viatge? És una incògnita.
          El destí favorit? Impossible dir-ne un! Durant la nostra volta al món ens hem enamorat d'Àsia en general. Filipines? Xina? Índia? Indonèsia? Nepal?... hi ha llocs extraordinaris a per tot, però el més important és poder-ho compartir amb bona companyia, i sobretot conèixer nova gent i noves experiències!
            El vostre racó especial prop de casa? A prop de casa, el Montseny! Una mica més lluny, Cadaqués!
              Un viatge somiat que us quedi pendent? L'Orient Mitjà a través de la ruta de la seda! I Àfrica, travessar-la de nord a sud.
                Si poguéssiu fer un viatge en el temps, on aniríeu? Això ja seria la hòstia! Mil llocs, veure com construïen les piràmides a Egipte, poder conèixer de primera mà la cultures precolombines, maies, asteques i inques, i descobrir en plena esplendor el Machu Picchu, l'antiga mesopotàmia i el naixement de les primeres ciutats, acompanyar a Marco Polo per la ruta de la seda,... prou!!!
                  Una lectura per un trajecte llarg? Qualsevol lectura amena, ja siguin clàssics, i últimament aficionats a la novel·la policíaca nòrdica, i la Txell fidel seguidora d'en Haruki Murakami. Ara que el més pràctic són blogs i guies de viatge!
                    Música per escoltar mentre viatgeu? Portem l'ipod carregat amb un poti-poti de música, així que dependrà del moment, l'estil de música a escoltar, amb marxa, menys marxa o relaxació, encara que moltes vegades millor apagar-lo i gaudir dels sons per on trepitges!
                      Una pel.lícula que us faci viatjar? Qualsevol bona pel.lícula ben ambientada i que succeeixi en un lloc que visitaràs o que estàs visitant. Per exemple, ens va fascinar el final de la última pel.lícula de Bourne que passa a Filipines, i acaba amb les imatges del nord de Palawan, el Nido. Espectacular! Se'ns va posar la pell de gallina, hi fa molt l'anyorança viatgera. ;-)



                         T'ha agradat? Comparteix aquesta entrada!

                          24 de juliol del 2013

                          Un crit d'esperança, comiat al Sàhara


                          Els dies avancen, i continuem visitant a familiars i amics de la família de l’Ama. Ens costa molt orientar-nos quan sortim de casa, si no ens acompanyés algú, segur que trigaríem molt en orientar-nos i arribar...!


                          dones sahara


                          Tothom és molt hospitalari i ens rep amb els braços oberts i amb la tradicional cerimònia del te. De camí anem fent fotografies i ens anem trobant amb nens i nenes que ens saluden en castellà amb diferents accents en funció de la regió on han fet les colònies d’estiu. Veiem un grup molt gran de d’infants i l’Aina i la Yasmina enmig del carrer organitzen jocs i tots participen activament.


                          nens sahara


                          També tenim l’oportunitat d’anar a un casament on l’Álamo, la germana de l’Ama, està convidada. Celebrem part de l’enllaç amb les amigues de la núvia. Moltes dones vestides amb melfes molt elegants que es reuneixen, ballen, xerren i beuen llet de camella. No veiem a la núvia ja que es troba malament i està descansant, però tenim l’oportunitat de beure llet de camella i participar en la festa.


                          roba penjada


                          La comunicació entre províncies (wilayas) es fa per pistes i camins de sorra. Només existeix una carretera, entre la ciutat algeriana de Tindouf i la recepció central de Rabouni i entre aquesta i la província de Smara. Els municipis (daira) estan separats per 3 o 4 quilòmetres i agrupen una població d'entre 5 i 7 mil habitants dividits en quatre barris. Al centre es troba la construcció que alberga les activitats de la daira, el dispensari, l’escola regional i l’escola bressol. Als campaments hi ha dos hospitals generals, dues escoles d’internats, una escola de dones i un complex avícola-agrícola.

                          Enfilem la recta final del viatge i ens retrobem amb la Naima. Tot i que ellà està a Smara la visitarem amb el Handy, l’Ama i Masoura al campament de l’Aaiun on viu la seva tieta. Porta una melfa que oculta la seva melena morena però continua igual de divertida. Ens posen una taula plena de menjar típic amb tanta quantitat que no ens l’acabem. Hem estat molt a gust amb ella i per acomiadar-nos ens ha preparat el tradicional te. Hem acordat que la tercera trobada la farem a Granollers on viu amb la seva germana que és metgessa. Ens acompanya al mercat on l’Azucena, l’Aina i la Yasmina es compren menfes i després d’una visita llampec a la sogra del Handy i a la germana de Hataba tornem a casa.




                          La població sahrauí és d'origen berber i tradicionalment es traslladaven amb els ramats buscant la pluja. Parlen un dialecte anomenat hassania, a més del castellà que parlen tots els nens i les persones grans. Socialment es divideixen en tribus i la seva forma de vida, normalment és el nomadisme pastoral. La majoria són de religió musulmana.


                          carrers sahara


                          L'activitat econòmica al camps de refugiats és molt escassa, predominant la pastura nòmada i cada vegada més, desenvolupant el comerç intern. Els refugiats sahrauís depenen completament de l'ajuda internacional i de la solidaritat dels pobles. Un cop al mes es dóna a cada família una quantitat determinada d'aliments bàsics: oli, llenties, arròs, sucre... i gas per al consum diari. La quantitat a rebre per cada família està en funció del nombre de membres de la unitat, de les edats, l'estat de salut i de les existències. Els aliments rebuts són insuficients, produint dèficit alimentari que provoca diferents tipus de malalties com avitaminosi i anèmies entre d’altres.

                          Tot i que els germans i nebots de l’Ama no celebren la festa dels Reis Mags d’Orient ens inventem la història que com nosaltres estem al Sàhara ells que són poderosos i tenen poders màgics ens visitaran i ens deixaran regals un dia abans que a la resta del planeta. Dit i fet!! El dia 5 de gener quan ens llevem totes les sabates apareixen en forma de rotllana i amb regals i dolços per tothom. Ha estat una sorpresa que ningú esperava.

                          Arriba l’últim dia a Ausserd, al matí anem a l’escola d’infantil i ens fem amb el control. Els lliurem tot el material educatiu que hem portat i seguidament organitzem tres espais pel nens. El primer és de jocs i cançons amb l’Aina, el segon de psicomotricitat amb la Yasmina i el tercer un espai de jocs i racons amb l’Azucena. Jo em dedicaré a fer fotos i a récorrer els diferents espais. La veritat és que ha estat una bona experiència i m’ha fet reflexionar al voltant de molts temes com la comprensió dels infants, el poder del llenguatge, la comunicació, el llenguatge no verbal i la universalitat del joc.


                          escola sahara


                          Els sahrauís han intentat dotar la seva població de tots els mitjans possibles perquè tinguin una vida digna i han aconseguit que tots els nens estiguin escolaritzats obligatòriament fins el 16 anys. Cada estiu, milers de nens refugiats viatgen a diferents comunitats de l’estat espanyol on són rebuts per famílies d’acollida durant les vacances escolars. A més d’evitar les altes temperatures del desert, comparteixen aquests mesos amb altres nens, reben atenció mèdica i perfeccionen l’aprenentatge del castellà. Molts adolescents estudien secundària i estudis universitaris acollits per Cuba i a Argèlia.


                          nen saharaui


                          A la tarda anem al mercat amb la Hataba, fem unes compres i a la nit arriba l’hora d’acomiadar-nos de tota la família, agraint la hospitalitat i la calidesa amb la que ens han rebut. Aquests dies ens han cuidat molt i hem estat com a casa.




                          Passem per protocol, on després de fer els tràmits corresponents, pugem a un 4x4 deixant enrera el desert, de la mateixa manera que vam arribar fa una setmana. A la nit, il.luminats per la Lluna s’enlaira el nostre avió cap a Argel, on fem nit i a l’endemà al matí volem cap a Barcelona, on posem punt i final al viatge.

                          Ens quedem amb la calidesa de la família, l’afecte, l’hospitalitat, la generositat, la humilitat, els somriures del nens, la llums dels ulls, l’amabilitat de la gent, el cel ple d’estels, la perserverança, la lluita per retornar al seu país, el concepte del temps, amb la segona ronda del te dolça com l’amor, els dàtils, els tons rogencs, ataronjats i càlids del desert...i amb un desig que cridem a quatre veus: que la propera vegada que veiem als fills dels núvols realitzem el viatge per mar.


                          senyera sahara


                          "Parla a qui comprengui les teves paraules"
                          "Háblale a quien comprenda tus palabras"
                          "Kalam men yafham leklam"

                          Proverbi saharaui


                          dibuix camps refugiats
                          Autor: Òscar González
                          __________________________________________________________________________

                           
                          Viatjar no és només veure icones i monuments, moltes vegades la situació de la gent local és una bona raó per decidir visitar un lloc i tenir una experiència de la qual no tornem indiferents. Aquest és el cas del viatge que va decidir fer l'Òscar: visitar durant una setmana un camp de refugiats al Sàhara. L'Òscar és el nostre convidat del mes de juliol i temporalment li hem cedit el bloc per a que ens expliqui el seu viatge. -- Enric i Celia



                          L'Òscar també ha escrit:

                          T'ha agradat? Comparteix aquesta entrada!

                            18 de juliol del 2013

                            Saharauís, el poble refugiat al desert


                            Avui és el darrer dia de l’any, agafem energia esmorzant després d’una dutxa ràpida amb tovalloletes humides i amb una galleda d’aigua a l’habitació que serveix de lavabo. Decidim que celebrarem el cap d’any amb un sopar típic espanyol.

                            Anem al mercat per comprar els ingredients, no hi ha gaire gent, hi ha botigues de menjar i moltes d’estris diversos i roba. L'home i la dona sahrauís porten uns vestits bastant vistosos i característics: les dones es cobreixen amb melfes, un tros de roba de 4 metres cusida i tenyida a Mauritània que dona un toc de color al desert. S’utilitzen diferents melfes en funció de l’edat, el clima i les circumstàncies i celebracions. Els homes porten un turbant “lizab” negre o blau i el darrá un vestit típic blanc o blau que es fa amb gairebé set metres de roba amb dues obertures als costats i una butxaca a l’alçada del pit que s’adapta amb un cinturó anomenat “al-kshaat”; a sota porten uns pantalons bombatxos normalment del mateix color.


                            home saharaui, hombre saharaui


                            Tornant del mercat després de dinar, a la tarda fem una visita a la mestra de l’escola bressol que ens acull a casa seva convidant-nos a te i a galetes. Ens ensenya el seu àlbum de noces i parlem de la situació educativa als camps. Amb ella acordem que farem activitats amb els nens l’últim dia que estarem a Auserd, ja que els nens estan de vacances.




                            L'hospitalitat és una de les virtuts àrabs que està present en nombrosos costums sahrauís. La dona ha de cuinar sempre racions de més, per si es presenta algú sense avisar prèviament. És obligatòria la visita diària als veïns i familiars propers, si aquests estan malalts o necessiten ajuda. Les portes de les cases sempre estan obertes i no hi ha claus.

                            El te i el seu ritual és la cerimònia amb què es rep a un visitant o parent i, malgrat el seu caràcter nòmada, els utensilis del te mai s'abandonen, constitueixen fins i tot la part més apreciada de l'aixovar sahrauí. Aquest costum marca el ritme de la vida social al Sàhara i dóna la benvinguda als convidats que entren a la haima sense pressa. La preparació del te constitueix un ritual molt característic i per educació és imprescindible respectar-ho fins al final.


                            dones saharauis


                            Només entrar a la haima preparen tots els estris per preparar-ho: el carbó, la tetera, els gots...etc. El te es posa tres vegades al foc, amb paciència passa de got en got, per agafar el punt, l’escuma, la dolçor i l’escalfor correcta. És te verd que el barregen amb menta i a vegades amb llet. A Handy li encanta amb llet i sovint ens pregunta i el prepara.
                            Es fan tres rondes: la primera és amarga com la vida, la segona dolça com l'amor, i la tercera suau com la mort.

                            A mida que passen els dies deduïm que el nucli familiar està dispers i subjecte a les necessitats de la situació de conflicte. Els homes estan allistats a l'exèrcit i romanen fora de les seves haimes llargs períodes de temps. Les dones viuen soles amb els fills i néts, vetllen per la família i formen part de l’organització dels campaments que estan sota l’administració del RASD (República Àrab Saharauí Democràtica). La unitat de la família és un dels pilars fonamentals del poble sahrauí. Els joves demostren molt respecte als grans, ja que són els savis, els seus referents que conserven les tradicions i costums del seu poble intactes.

                            Al vespre ens fiquem a la cuina i preparem el sopar per tota la família: tres truites de patates, pa amb tomàquet i una amanida de cogombre amb tomàquet. Truquem a Naima i quadrem agendes per dinar un dia, també parlem amb el Santi de CEAS i ens diu que a l‘endemà van a les dunes d’Ausserd, preguntem a Handy i ens diu que ens portarà al lloc de partida de l’excursió. Sopem en família, tothom està encantat amb els nostres plats i no sobra res per les cabres. Ens traslladem a l’habitació amb l’Ama, l’Álamo i la Mausora i entre jocs, bromes i rialles es fan les 12 de la nit i fem les 12 campanades d’una forma ben curiosa i dolça, amb troços de galetes.




                            Comencen l’any 2013 visitant les dunes d’Ausserd amb el grup d’espanyols que fan l’estada al camp del 27 de febrer. Ens acompanyen l’Ama, Masoura, Basir i Handy que condueix el seu vell Land Rover. Primer anem a posar benzina, d’una manera inusual ja que el dipòsit està a sota del seient del copilot i s’omple amb garrafes plenes de combustible. Pel que paga el Handy ens fa l’efecte és molt barata la benzina.

                            Iniciem la marxa cap a Smara i a mig camí es punxa una roda. Baixem del cotxe, Handy posa el gat i en treure el pneumàtic, el gat es trenca i el cotxe cau sense roda a la sorra. Ningú pren mal però ens mirem bocabadats ja que estem enmig del desert. Per sort, al cap d'una estona passa un 4x4 i uns nois joves que coneixen a Handy ens ajuden a aixecar el cotxe i posar la roda de recanvi. Arribem a Smara just per saludar a Santi i pujar a l’autobús que ens portarà a les dunes. En tot moment ens acompanyen els militars del Front Polisario en un 4x4 amb unes metralletes. L’ambient a l’autocar és festiu, tothom xerra i comparteix les seves impressions.


                            desert sahara, sahara


                            En poca estona arribem a les dunes vigilats pels militars en tot moment. L’extensió de les dunes no és molt gran, el paisatge es bonic i serè, la sorra és molt fina i els nostres peus descalços s’enfonsen al caminar. Tots ens comportem com a nens: caminem, juguem, pugem, baixem, fem una torre humana...per uns instants tornem a l’infantesa. Perduts a les dunes enmig del desert és un relax total.


                            dunasa sahara



                            A l'hora de dinar l'organització prepara uns pinxos de carn a la brasa, pa, formatge en porcions, tonyina, mandarines i pomes. De sobte treuen un generador d’una furgoneta i connecten dos altaveus amb música àrab i la gent comença a ballar. L’Aina i Yasmina s’animen i es deixen emportar pel ritme de la música fent rotllana amb altres ballarins.

                            Ha estat un gran dia al desert. Tots hem gaudit molt, especialment el Basir, l’Ama i la Mausora.


                            "Si tanques els ulls pots veure el que vulguis"

                            Autor: Òscar González
                            __________________________________________________________________________

                             
                            Viatjar no és només veure icones i monuments, moltes vegades la situació de la gent local és una bona raó per decidir visitar un lloc i tenir una experiència de la qual no tornem indiferents. Aquest és el cas del viatge que va decidir fer l'Òscar: visitar durant una setmana un camp de refugiats al Sàhara. L'Òscar és el nostre convidat del mes de juliol i temporalment li hem cedit el bloc per a que ens expliqui el seu viatge. -- Enric i Celia



                             L'Òscar també ha escrit:

                            T'ha agradat? Comparteix aquesta entrada!

                              11 de juliol del 2013

                              Arribada al camp de refugiats d'Auserd, Sàhara


                              Aquest viatge es va gestar fent un cafè un diumenge a la tarda a Sabadell. La Yasmina ens va comentar que potser anava al desert del Sàhara per cap d’any a conviure amb la família de l’Ama, una nena sahrauí que havia estat de colònies d’estiu amb l’Azucena, una amiga de Madrid. Jo ràpidament vaig preguntar si em podia afegir al grup. La Yasmina em va dir que sí, que m’aniria informant. No va ser fins a mitjans de desembre que va tornar a sortir el tema i vaig veure que la cosa anava de debò. Vam fer tots els tràmits a corre-cuita en una setmana: vam preparar gairebé 150 quilos de material escolar i roba, l’Azucena a Madrid va tramitar i aconseguir els visats en temps rècord i vam comprar el vol el dia 27 de desembre per volar a l’endemà. Aquesta experiència la compartim la Yasmina, l’Azucena, l’Aina i jo, tres mestres i un bibliotecari.

                              Arriba el dia 28 de desembre, el nostre vol de Barcelona amb destinació Argel surt amb retard, perdem la connexió amb Tindouf i la companyia Air Algerie ens paga una nit d’hotel a la capital Argelina. Coneixem a Naima, una sahrauí que viu a Granollers i que va al campament d’Smara a visitar a la seva família. Ens explica moltes coses i nosaltres li fem mil i una preguntes. Hem connectat molt amb ella i hem rigut molt; tant és així que ens convida a dinar a casa seva a un dels campaments.




                              Després de la visita llampec pels carrers laberíntics de l'alcazaba (casbah) de la ciutat d’Argel, que són Patrimoni de la Humanitat de la Unesco desde 1992, a la nit, tornem a l’aeroport i el nostre vol surt cap a Tindouf a l’hora prevista. A l’avió coincidim amb molts espanyols, entre ells molts representants de les joventuts polítiques de diferents partits, que vénen amb l’entitat CEAS (Coordinadora Estatal de Asociaciones Solidarias con el Sáhara) per passar el cap d’any al campament del 27 de febrer. Ens expliquen una mica el programa d’activitats i ens crida l’atenció que un dia visiten unes dunes. Santi, el coordinador, ens dóna el seu telèfon algerià i acordem que el trucarem per veure si els podem acompanyar el dia que visitin les dunes.


                              vol Algeria, vuelo Argelia


                              Aterrem a Tindouf, passem els controls aeroportuaris i, tot i la calma del petit aeroport militar, les maletes i caixes amb medicaments, roba i tot tipus de material comencen a desfilar per la cinta transportadora on s’amunteguen fins que són recollides.

                              Sortim de l’aeroport i tot està organitzat pel Front Polisario, no hem de fer res. Ens pregunten a quin campament anem i pugem a dos 4x4 amb les motxilles i tots els paquets. En breu comença una travessa d’una hora pel desert escortats en tot moment per la policia. No sabem ben bé a on ens porten i no anem gaire tranquils. El trajecte és dur, avancem per la gola del desert amb bots constants i entremig de pols de la sorra. Fa fred, a la nit es nota molt la inversió tèrmica del desert.

                              Ens pregunten el nom de la nostra família i després de passar per protocol on fan els tràmits corresponents arribem a casa d’Ama que ens espera a la haima mig endormiscada, però que ens dóna la benvinguda a quarts de quatre de la matinada. Allà mateix, a dins del nostre sac i amb unes mantes per sobre, ens estirem a terra sobre uns coixins grans i caiem rendits. Per fi estem al Sàhara!

                              La calor i la llum ens desperta relativament d’hora tot i no haver dormit gaire. Tothom està en marxa fa estona, escoltem els nens com juguen i tota la família entra i surt de la haima constantment. Quan ens llevem tothom està pendent de nosaltres i l’esmorzar ja és a punt: pa de barra, llet, mantega, melmelada, formatge en porcions i un te verd molt ensucrat, calent i amb escuma.




                              Sortim a l’exterior, el sol ens enlluerna. El cel llueix blau intens i sense núvols: la vida comença lentament. El color ocre i els tons càlids envaeixen les nostres retines i estem envoltats de sorra per tot arreu.


                              Sahara, desert sahara, desierto sahara


                              A poc a poc, anem coneixent a tota la família de l’Ama: Hataba, la mare i la matriarca del clan, les germanes Álamo, Mausora i Salma. El germà Handy i la seva dona Abdu i els nebots Mausora, Basir i Ama. El pare de família Mohamed i els tres germans Lamli, Abderraman i Ali ens diuen que estan al desert sense concretar gaire el que fan. Salma, la germana gran de l’Ama, recentment s’ha quedat vídua, ens expliquen que el marit ha mort al desert deshidratat. Com està embarassada, jo no la puc veure i ni tan sols escoltar, ja que sóc home i no pertanyo a la família. Per aquest motiu sempre estarà a un extrem de la haima oculta darrera d’una cortina.




                              Els campaments de Refugiats Sahrauís estan situats en la hamada algeriana en ple desert del Sàhara, el que alguns anomenen “el desert del desert”, un lloc inhòspit que allotja a més de 200.000 refugiats. Hi ha dues úniques estacions a l'any: l’hivern, on són freqüents les temperatures sota zero, i l'estiu, en què és habitual que els termòmetres arribin als 50-60 graus. A la nit, descendeix molt la temperatura fins i tot a l'estiu. El vent de xaloc (siroco) és un altre element climàtic que dificulta encara més la supervivència en aquesta zona ja que porta tempestes de sorra molt violentes i seques que paralitzen qualsevol tipus d'activitat.




                              Les haimes utilitzades en els campaments no són les tradicionals nòmades confeccionades amb pèl de camell o cabra, ja que hauria estat impossible disposar en l'èxode de tal quantitat de bestiar, són haimes de lona proporcionades per organismes internacionals que presenten pitjors condicions d'aclimatació per la calor i el fred.

                              L’interior de la haima és una explosió de colors plena de catifes del terra i amb les parets recobertes de roba de color i dibuixos geomètrics que les dones de la família cusen i tiben. Sempre entrem descalços i a la porta s’amunteguen les sabates. Cada família disposa d’una haima més o menys gran que acaben configurant en conjunt un gran complex immens i amorf.




                              Al davant de la nostra haima hi ha diverses construccions de tova (adobe) que construeixen amb una barreja de sorra, aigua i palla per resistir les dures condicions del desert. Hi ha diferents espais: la cuina, la latrina i una habitació que la utilitzen com a sala d’estar, menjador i a la nit com a dormitori. Les finestres són petites i estan a la part baixa de la paret per facilitar la ventilació i l’entrada d’aire fresc. El campament d’Ausserd no té electricitat, una petita placa solar capta l’energia solar que fan servir quan es fa fosc. Al campaments no hi ha aigua corrent ni xarxa de clavegueram, cada família té un dipòsit al carrer que camions cisternes omplen un cop per setmana. L’aigua s’extreu d’uns pous molt profunds i dosificada en galledes serà la que abastirà a les famílies dia a dia.


                              campo refugiados sahara


                              Tampoc disposen d’instal.lació elèctrica, però la majoria de la població compta amb petits generadors elèctrics alimentats per plaques solars. El combustible per cuinar són bombones de gas proporcionades pel govern algerià.

                              Darrera de les construccions de tova, Handy, el germà de l’Ama que viu permanentment amb la família, té un petit taller de motors elèctrics de cotxes que anteriorment havia estat una botiga de queviures.

                              A pocs metres de tot el conjunt d’habitacles de lona o tova veiem cinc o sis cabres que estan a un tancat fet amb diferents ferros i altres objectes reaprofitats. La deixalla orgànica i el poc menjar que sobra barrejat amb cartró és la seva dieta bàsica d’aquests animals que proporcionen la llet que consumeix la família. Handy també ens ensenya orgullós un petit hort que han plantat amb carabassons, carabasses, tomàquets, altres verdures i hortalisses.




                              Handy ens porta en el seu Land Rover al mercat on comprem els queviures bàsics que formaran part de la dieta aquests dies: llet, aigua, patates, cebes, mandarines, plàtans, pots de cigrons, llenties, formatge en porcions, dolços, galetes, aigua embotellada i una mica tot el que trobem. La gent ens mira, ens diu coses i somriuen. No estan gaire acostumats a veure forasters. La nutrició sahrauí es compon d’aliments molt bàsics: principalment carn, arròs, llet de cabra, el cuscús, una espècie de farinetes “la assida”, pa i dàtils. Al mercat trobem més productes, però per ells alguns són bastant cars. Al llarg de tota la setmana compartirem tots els àpats amb la família que, de manera generosa i sense demanar res a canvi ens acollirà com a part de la seva quotidianitat compartint tot el que tenen.


                              casa tova sahara


                              Després de dinar anem a visitar a Nouna, una amiga de l’Ama que també havia passat alguns estius a Madrid. Ràpidament treuen tots els estris i ens conviden a un te. L’avia ens ensenya un petit hort i passem la tarda xerrant. Cap a les set de la tarda comença a fer-se fosc i tornem cap a la casa. Ens traslladem a l’habitació de tova on també dormirem a terra en matalassos d’escuma que durant el dia serviran de sofà. Ama i Masoura demanen permís a la seva mare i dormen amb nosaltres. A la haima dormirà la resta de la família.

                              És negra nit i un cel il.luminat amb una lluna plena brillant ens hipnotitza. Aquesta gran cúpula d’estels i llums en la foscor serà un escenari que ens acompanyarà totes les nits.





                              "Ulls que s’orienten a la sorra.
                              Ulls que mouen el pinzell.
                              Ulls que omplen de llum el desert.
                              La mirada es perd en la immensitat del desert.
                              La mirada perduda cap a un final."


                              dibuix sahara, dibujo campo refugiados
                              Autor: Òscar González

                              __________________________________________________________________________

                               
                              Viatjar no és només veure icones i monuments, moltes vegades la situació de la gent local és una bona raó per decidir visitar un lloc i tenir una experiència de la qual no tornem indiferents. Aquest és el cas del viatge que va decidir fer l'Òscar: visitar durant una setmana un camp de refugiats al Sàhara. L'Òscar és el nostre convidat del mes de juliol i temporalment li hem cedit el bloc per a que ens expliqui el seu viatge. -- Enric i Celia



                               L'Òscar també ha escrit:

                              T'ha agradat? Comparteix aquesta entrada!

                                6 de juliol del 2013

                                Autor del mes de juliol: l'Òscar, viatger anywhere!

                                Campaments de refugiats del Sahara

                                He celebrat entre amics la darrera nit dels últims anys a diferents ciutats: Viena, Berlín, Alguer i Nova York entre d’altres. Enguany ha estat diferent, hem rebut al 2013 a un dels cinc camps de refugiats sahrauís de Tindouf en terres argelines convivint una setmana amb la família sahrauí de l’Amma al barri 4 de la daira (municipi) de Bir Ganduz de la wilaya (província) d’Auserd.

                                Hem estat allunyats completament del món competitiu i hiperaccelerat en el que vivim, del consumisme que marca el nostre dia a dia, de l’angoixa i de l’estrès.

                                Ha estat una experiència molt positiva i dura alhora compartint segon a segon el sentiment d’enyorança d’un poble que fa gairebé quaranta anys que viu oblidat enmig del no res atrapat en l'aridesa física i conceptual d'un dels deserts més estèrils i pobres del planeta; patint l’escassetat de recursos bàsics i sobrevivint gràcies a l’ajuda humanitària internacional; contemplant amb estoïcisme, sense perdre l’esperança i la dignitat, com el món ignora el seu dret legítim a una vida pròspera a la seva terra, al costat del mar.

                                Aquesta és la realitat dels sahrauís, un poble a l'exili que any rere any espera desmuntar definitivament les haimes del desert algerià i tornar al seu país, a la seva veritable llar.


                                viatge al Sahara, viaje al Sahara
                                La Yasmina, l'Azucena, l'Aina i l'Òscar en ruta, camí  dels camps de refugiats

                                Aquest petit fragment del llibre “Miralls: Una història gairebé universal” del poeta uruguaià Eduardo Galeano resumeix molt bé la situació d’aquest poble d’ulls brillants:

                                "L’any 1975, el rei del Marroc va envair la pàtria sahrauí i va expulsar a la majoria de la població. El Sàhara Occidental és, ara, l'última colònia d'Àfrica. Marroc li nega el dret de triar el seu destí, i així confessa que ha robat un país i que no té la menor intenció de tornar-lo.
                                Els sahrauís, els fills dels núvols, els perseguidors de la pluja, estan condemnats a pena d'angoixa perpètua i de perpètua nostàlgia. Les Nacions Unides els han donat la raó, mil i una vegades, però la independència és més esquiva que l'aigua en el desert ".


                                Jo, me, myself anywhere

                                Sóc esquerrà. 42 de peu. 180 centímetres d’alçada. Més de 70 quilos. Més de 35 anys. Menys de 40 anys. 5 dits a cada mà. 5 dits a cada peu. 1,75 diòptries a cada ull. Puntual. Perfeccionista. Impulsiu. Vaig fer COU. 5 anys a la UB repartits en 2 carreres. 15 anys treballant a la mateixa empresa. M’agrada cuinar. M’agrada el te. He passejat sol. He plorat sol. He rigut sol. He anat al cinema sol. He anat al teatre sol. He anat a un concert sol. He fet més de 25 milions de passos des del meu naixement. He pronunciat més de 40 milions de paraules en molts idiomes. He dormit més de 100.000 hores. He tingut més de 30.000 somnis. He viatjat sol. He viatjat en grup. Vull viatjar més. La meva motxilla oscil·la entre 12 i 17 quilos. He pujat gairebé a 300 avions. He recorregut molts quilòmetres. Més de 15.000 fotografies fetes. Tinc una càmera Ricoh. Tinc dues càmeres Olympus Pen, una de rodet i l’altra digital. Tinc un ordinador de sobretaula, un portàtil, una tablet i un smartphone. He enviat més de 100.000 correus electrònics. Tinc un blog. Tinc facebook. Tinc un compte de Hotmail. Tinc un compte de Gmail. He viatjat a 4 continents. El continent que més m’agrada és Àsia. Àfrica negra és la gran desconeguda. Amèrica Llatina és monòtona. L’islam em crida. I love New York. Crec que en una altra vida he viscut a un país budista. He viatjat quatre vegades al Marroc. Dues vegades a Turquia. Dues vegades a l’Índia. Viatjant sóc comprador compulsiu d’espècies. He menjat a Praga per menys d’1 euro. He dormit a l’Índia per 2 euros. Un somriure no costa gens i dóna molt. Per mi 1 + 1 mai han fet dos. No tinc temps a perdre. Tinc ganes de tenir més ganes de llegir. No he escrit encara el llibre que vulgui publicar. No he publicat encara el llibre que vulgui llegir. La vida sense música no té sentit, la música sense vida tampoc. Vull escriure més i millor del que escric. Vull dibuixar més i millor del que dibuixo. He donat més d’1 milió de gràcies en molts idiomes (la majoria donades en persona i de tot cor). M’agrada viure a la meva manera. M’agrada viatjar a la meva manera. Sóc viatger anywhere.

                                Òscar González
                                Jo, me, myself anywhere

                                __________________________________________________________________________

                                 
                                Viatjar no és només veure icones i monuments, moltes vegades la situació de la gent local és una bona raó per decidir visitar un lloc i tenir una experiència de la qual no tornem indiferents. Aquest és el cas del viatge que va decidir fer l'Òscar: visitar durant una setmana un camp de refugiats al Sàhara. L'Òscar és el nostre convidat del mes de juliol i temporalment li hem cedit el bloc per a que ens expliqui el seu viatge. -- Enric i Celia


                                 L'Òscar també ha escrit:

                                T'ha agradat? Comparteix aquesta entrada!

                                   
                                  Continguts de Quaderns de bitàcola (Enric Vilagrosa i Celia López) | Tecnologia Blogger | Plantilla original de Wordpress Theme i Free Blogger Templates | Disseny adaptat per Quaderns de bitàcola
                                  cookie law