26 de febrer del 2013

Quaderns de Kenya:
Ensurts a Amboseli i comiat a Tsavo West





El camí cap al Parc nacional d'Amboseli havia de ser tranquil però es va convertir en un malson durant unes hores. Quan estàvem a pocs quilòmetres del parc l’Steven va perdre el control del cotxe en uns bonys pronunciats, segurament degut a un petit excés de velocitat, ens vam quedar travessats a la carretera i vam acabar donant unes voltes de campana fins a sortir del camí... Vidres trencats, bonys per tot arreu, lluna i retrovisors desapareguts, portes que no s’obrien i un bon ensurt, però tots il·lesos afortunadament gràcies als cinturons!

Després de moltes peripècies, de tractar amb forestals i guardes del parc, de compartir uns quilòmetres amb el cotxe d’un indi que ens va fer baixar a l’entrada del parc perquè el molestàvem, de que un turista kenyà ens fes un rally (just després de l’accident) triplicant la velocitat permesa dins del parc fins al nostre càmping, vam poder dutxar-nos i relaxar-nos en un tended camp que ens van cedir als accidentats. Tot plegat va suposar perdre un dia de safari, un nou canvi de conductor, i haver de refer la ruta descartant la visita al Parc nacional Tsavo East. A banda, algunes discussions amb el guia i els seus caps que no ens vam poder estalviar. I es que no aconseguíem que ens canviessin el cotxe, volien que continuéssim sense retrovisors, amb portes bloquejades, finestres trencades, una roda que fregava amb la carrosseria quan girava a la dreta fent un soroll molt estrany, una porta que queia lligada amb una cordeta i que havia d’aguantar l’Steven mentre conduïa, etc...

Aquest incident ens va fer perdre el somriure per unes hores, i no el vam recuperar fins que se’ns va creuar una família d’elefants que ens va deixar bocabadats i ens va fer oblidar l’ensurt viscut.


elefantes, elefants africa, elefantes africa, amboseli, parque nacional de Amboseli, Amboseli national park, africa, kenya


I es que al Parc nacional Amboseli ens esperaven moltes meravelles com ara els elefants més grans de Kenya, quina preciositat! En aquest parc es va descobrir cap el 1987 que el principal mitjà de comunicació dels elefants són uns sons subsònics que emeten i que viatgen pel terra durant llargues distàncies i que reben a través de les potes. És realment sorprenent!


elefant. eslefantes, africa, África, Kenya, kenya, animals kenya, animales kenya


Ens esperava el grup de lleons més gran que hem vist fins ara i amb el que vam compartir les 2 hores més curtes de la nostra vida. Només ells, nosaltres i una cacera de nyu fallida per la inexperiència i joventut de les integrants.


leona, animal africa, animal kenya, felí, felins, felinos




També ens esperava la contemplació més tranquil.la d’una parella de guepards que espiaven encuriosits una família d’elefants mentre es banyaven, zebres rebolcant-se en la sorra, un elefant vellet i malcarat que ens va voler envestir, pantans que canvien d’ubicació contínuament en un ecosistema semiàrid, i tot plegat amb el Kilimanjaro (5.891 m.) de fons! Després de tot això qui s’enrecorda ja de l’incident? Un dels parcs més macos de Kenya sense cap mena de dubte!


guepardos, guepard, guepardo, animal africa




kilimanjaro, kenya, africa, Africa, África, paisatge africa, paisaje africa


La nostra última parada és al Parc nacional Tsavo West de 21.812 km2, un dels més grans de Kenya, i que també ens sorprèn per la seva bellesa i contrast paisatgístic de sorra volcànica negra i rius de lava, amb la sorra més vermellosa que hem trobat al país. D’aquí que els elefants i altres animals de Tsavo siguin vermellosos!


tsavo west, africa, kenya, paisatge volcànic, paisaje volcánico


camino Kenia, africa, África


A Tsavo West hi han passat varis successos importants. Si heu vist la pel.lícula “Los demonios de la noche” sabreu de què us parlem. Durant la construcció del pont ferroviari del riu Tsavo dos lleons van atemorir a tots els obrers. Es diu que van matar una trentena de persones i ferir a unes altres 140 abans de que les seves pells acabessin exposades al Chicago Field Museum de EEUU. Durant la construcció del ferrocarril van morir molts obrers a causa de les termites i la malaltia de la son, els lleons van descobrir alguns dels cossos enterrats i se’ls van menjar. Resulta que quan un depredador prova la carn humana, cap altra li agrada tant com la nostra, i es converteix en una obsessió per a ells. D’aquí que no quedés altre remei que caçar-los i posar fi a aquell malson.

Un altre succés va ser la caça massiva que van patir els depredadors a Tsavo West per part dels masai, com a protesta per totes les injustícies patides. Tsavo va quedar pràcticament sense depredadors, els que no van morir van aprendre que aquella zona era mortal per a ells i van emigrar. Ja fa uns quants anys però que va cessar aquesta pràctica i els depredadors han anat tornant poc a poc. Però no és l’única raó per la qual n’hi ha pocs. N’hi ha menys i són més esquifidets degut als molts turons que hi ha i que els hi dificulta la caça.


leona, felí, felino, animal africa


En aquest context, i amb tota esperança ja perduda de poder veure els 5 grans, de sobte, se’ns van aparèixer dos lleopards preciosos que vam tenir a tocar de dits per uns instants. Poques vegades els pots veure fora de les branques dels arbres, no baixen només que per caçar, són nocturns i no els agrada caminar a cel obert, però a Tsavo no tenen més remei degut a la seva geografia. Quin pelatge més maco, quines potes més grosses i robustes, realment responen a l’antiga creença, com el seu nom indica, de que són una barreja de lleó i guepard! Com a curiositat, és l’únic depredador major que caça babuins, tot i que ha d’anar amb molt de compte perquè aquests són molt ferotges i tenen uns ullals que fan por!


guepardo, guepard africa, guepardo africa, animales africa, kenya, africa, áfrica


Les nits a Tsavo West són colpidores per les moltes hienes que s’acosten a les tendes durant les nits. Venen a buscar menjar i fan uns udols que gelen la sang, sobretot perque sents com caminen ben a prop de la teva en un càmping sense vigilants ni fronteres amb el parc. Una d’elles es va menjar la xancleta del nostre guia, mireu si tenia gana! Per sort, és un animal tant poruc que no s’atreveix a acostar-se prou a les tendes com per devorar-te. Tot i això, fa molta por sortir a la fosca nit a fer un riu, sinó pregunteu-li a la Mabel!


elefante, elefant africa, elefante africa, parc narural amboseli, parque natural amboseli, amboseli, Kenya


A Tsavo West també podeu trobar el Nguila Rhino Sanctuary de 62 Km2. Com el seu nom indica és el santuari del rinoceront negre, on es treballa per la seva recuperació. N’hi ha uns 60, però nosaltres només en vem veure un parell molt de refiló, o això ens va semblar, amb el cotxe en marxa mentre s’amagaven entre la malesa, mai sabrem si ho eren de veritat!


cebra


Com heu pogut veure durant aquest viatge que hem compartit, Kenya està esquitxada per hàbitats de tot tipus, àrids, semiàrids, sabanes, boscosos, aiguamolls, muntanyosos o intermareals. Cada lloc és especial, cada dia és diferent i cada parc és un món que val la pena descobrir.

Ens acomiadem amb l’última posta de sol que vam gaudir en un silenci molt especial, esperant que us hagi agradat aquest petit tast del que hem viscut i amb l’esperança de que us animeu a fer-ho per vosaltres mateixos, que nosaltres ho puguem repetir, i que ho compartim tots plegats.


puesta de sol, posta de sol africa, puesta de sol africa, posta de sol kenya. kenya, africa


HAKUNA MATATA!



L'Aleix i la Mabel també han escrit:


__________________________________________________________________________

L'Aleix i la Mabel es defineixen com a "viatgers flow", els encanta que els viatges flueixin per si sols sense haver d'estar sotmesos a horaris ni rutes ja establertes. Grans amants dels animals, l'estiu passat van fer el viatge que somiaven des de feia temps pel continent africà gaudint de la fauna més diversa. Són els nostres convidats del mes de febrer i temporalment els hi hem cedit el bloc per a que ens expliquin el seu viatge a Kenya. -- Enric i Celia



21 de febrer del 2013

Quaderns de Kenya: La immensitat del Masai Mara





Arribar a la Reserva Nacional de Masai Mara, a la regió del Serengueti,  no va ser un viatge de plaer. Travessar la vall del Rift no té preu, però sortejar els camions que envaeixen el teu carril pot ser perillós i gens divertit si tens en compte l’estat de les carreteres. Si a més a més, tens alguna averia al cotxe, les moltes hores que hi passes encara es fan més feixugues. Va ser realment sorprenent veure com sorgien tot de “mecànics” del no res disposats a ajudar-nos amb eines molt rudimentàries... Com per exemple un tornavís picat per una clau anglesa a mode de martell que van fer servir per arreglar un ventilador del cotxe...


nyu, ñu, ñus, ñus africa, Kenya, animals Kenya, animales Kenya, africa, Africa

El tram final per arribar al parc és força mogut degut als camins de sorra i els inacabables bonys que fan trontollar el cotxe com si d’una cafetera es tractés.



Per fi hi arribem, i com que el càmping és buit, tenen la gentilesa de cedir-nos un tended camp d’allò més xulo.


camping masai mara, Kenya, Serengueti

Descriure el Masai Mara Game Reserve és força complicat. És la reserva més famosa de Kenya amb 1.510 km2, de planes infinites esquitxades amb alguns turons i acàcies, en la que podem trobar la concentració d’animals més gran del país!

Malauradament, aquest any s’havia avançat la migració dels nyus i ja havien creuat tots des de Tanzània. Ara bé, això ens va permetre contemplar els més de 2 milions de nyus procedents del Serengueti reunits plegats en busca de menjar. Juntament amb els búfals, les zebres, cercopitecos, elefants, elands comuns, kudus, gaseles de Thompson i de Grant, girafes masai, lleons, hipopòtams, guepards, impales, etc.., ofereixen un espectacle impossible de descriure.

Veure els nyus corrent en filera, seguint sempre els passos del que va davant (passi per on passi), sentir aquell so tant característic i graciós que fan quan es comuniquen entre ells, o els hipopòtams cuidant de les seves cries rodejats de cocodrils, amb els quals han arribat a un pacte de no agressió i de benefici mutu.




Els excrements dels hipopòtams permeten la vida a molts animalons del riu i això significa menjar pels cocodrils... Veure un lleó (aquí trobes els més macos de tota Kenya) aparellant-se en intervals de 5 minuts intentant deixar la femella satisfeta perquè no el canviï per un altre que li garanteixi cadells més forts.


lleo, leon, león, animal africa, animales africa, Kenya, Africa


Veure hienes rosegant esquelets mentre els voltors es barallen entre ells, el ball d’aparellament dels estruços amb aquells moviments de les ales tan aparatosos alhora que elegants, elefants fent pinya al voltant d’una cria per protegir-la, guepards caminant tranquil.lament en busca d’alguna presa fàcil, girafes enmig d’un ritual d’aparellament o buscant brega en ramats de 20 exemplars, aus per parar un tren i postes de sol espectaculars fan del Masai Mara un lloc d’allò més màgic.. Us podríem explicar moltes més coses però millor descobriu-les per vosaltres mateixos.








Una última recomanació es que no cal que visiteu els poblats masai ja que queda ben poc d’allò més autèntic. Els masai no són la tribu més nombrosa de Kenya ni molt menys, suposen un 2% de la població total. El que els fa especials, a banda de la incapacitat per adaptar-se a les costums europees i per canviar el mode de vida, és la creença de que, quan el cel i la terra es van separar, el Déu de la pluja els va entregar tot el bestiar perquè en tinguessin cura. D’aquí que sempre hagin viscut de la pastura. En Goodluck ens va explicar que un home no és acceptat en un poblat fins que caça un lleó, però aquesta pràctica va desapareixent per la transformació dels parcs salvatges en parcs protegits. Tots els animals temen els masai, sobretot els lleons. S’empastifen tot el cos amb la seva olor i cap animal s’atreveix a atacar-los durant les seves incursions.


leon, león, animal africa, animales africa, Kenya, Africa

Nosaltres no els vam anar a visitar i realment no cal, tot i que us insistiran perquè ho feu, ja que tothom rep propines en aquests espectacles per turistes. Nosaltres els vam veure parlant pel mòbil, calçant bambes, passejant en moto, vivint en cases de totxos enlloc de les tradicionals manyattas, o fent d’altres actes gens tradicionals.

Ah, i compte amb les avionetes, normalment no passa res però van morir 4 turistes en un accident dins del parc mentre dinàvem!



De Naivasha no en parlarem gaire ja que allà tot són reserves privades que cal pagar a part i ens vam negar a fer aquest extra. Diuen que està bé perquè pots passejar tranquil.lament entre els animals, després d’un mogut trajecte en llanxa, degut a que no hi ha depredadors, però no ho vem fer. Ens vam dedicar a caminar, descansar i gaudir de les vistes que ens oferien les muntanyes del llac.




Passem directament cap al Parc Nacional d'Amboseli! 
Us deixareu perdre una experiència que quasi ens costa la vida...?


L'Aleix i la Mabel també han escrit:


__________________________________________________________________________

L'Aleix i la Mabel es defineixen com a "viatgers flow", els encanta que els viatges flueixin per si sols sense haver d'estar sotmesos a horaris ni rutes ja establertes. Grans amants dels animals, l'estiu passat van fer el viatge que somiaven des de feia temps pel continent africà gaudint de la fauna més diversa. Són els nostres convidats del mes de febrer i temporalment els hi hem cedit el bloc per a que ens expliquin el seu viatge a Kenya. -- Enric i Celia




16 de febrer del 2013

Quaderns de Kenya:
Embadalits a Samburu i nouvinguts a Nakuru Lake





Al Parc Nacional de Samburu ja veiem tot tipus d’animals: zebres, monos, gaseles, elefants, girafes, lleons, cocodrils, tot tipus d’ocells, gerenuks, oryxs, impales, etc... En més d’una ocasió ens cau alguna llagrimeta d’emoció, l’Àfrica ja ens havia atrapat!


Parque Nacional de Samburu, parque nacional de samburu, África, africa, Kenya


El primer animaló que ens sorprèn de veritat és el dik-dik, el coneixeu? Com pot un animalet tant fràgil sobreviure en un territori tant salvatge? Si alguna vegada us en trobeu algun fent saltironets tot sol al so de “dik dik”, heu de saber que el més probable és que es passi la resta de la seva vida de la mateixa manera, sol. Sempre van en parelles però quan el mascle enviuda, ja no es torna a aparellar, i guarda el dol fins a la seva pròpia mort...


Dik Dik, animals africa, animales africa, Kenya


De girafes n’hi ha de 3 tipus: la reticulada, la Masai i la de Rothschild, cadascuna amb un color de pell diferent. L’última no tindrem la sort de veure-la, però a Samburu ja ens podem delectar amb la bellesa i elegància de la primera, per a nosaltres la més maca. L’hauríeu de veure córrer, es pot ser més elegant quan vas a 55 km/h?!

Si voleu passar una estona divertida podeu observar els babuins barallant-se, jugant, buscant menjar, són d’allò més moguts. I com s’assemblen a nosaltres! És interessant veure com s’eduquen els uns als altres, com es netegen, com els grans renyen als petits, l’educació es cosa de tots... Ah, i compte!, són molt espavilats i dissimulats, quan els mires giren la cara cap a una altra banda i quan menys t’ho esperes són al teu cotxe agafant-te el menjar, ho vam viure en primera persona. Hem après durant el safari que tenen uns horaris força marcats. Tenen unes hores predefinides per netejar-se, per esbargir-se, per buscar menjar, per netejar-se altre cop, per buscar el lloc més segur per dormir, etc.. No us recorden a ningú?


girafas, animals africa, animales africa, Kenyababuins, babuino, monos africa, África, Kenya, animales Kenya, animals Kenya


També tenim la sort de trobar uns cocodrils a la vora del riu, veiem com regulen la seva temperatura obrint la boca (no és pas per caçar insectes) deixant a la vista una filera de 80 dents letals que muden un parell de cops a l’any. Per cert, aguanten entre 45 i 60 minuts a sota de l’aigua, això els deu anar d’allò més bé quan els nyus o les zebres creuen el riu durant la gran migració...


cocodrilo, cocodril Kenya, cocodrilo kenya, animals africa, animales africa, Kenya


Canviant de tema, heu de saber que durant els safaris no sempre estàs sol, la majoria de vegades no és així, però amb paciència ho acabes aconseguint. Això ens va passar amb una família d’elefants que acabava de creuar el riu. Els vam poder acompanyar durant una hora llarga, mentre “descansaven”, destrossaven arbres, menjaven sense parar i els petits mamaven... Els elefants són els animals terrestres més grans del planeta, són molt sociables i s’organitzen en clans matriarcals. Tenen un període de gestació de 22 mesos (quina feinada...) i hauríeu de veure com defensen les cries quan creuen que estan en perill! En la reverva natural Masai Mara en vam tenir un exemple, impressionant!!! No hi ha un animal com l’elefant, no té cap rival a la sabana més que l’home!




L’elefant dedica 15 hores al dia a menjar els 200 quilos de vegetació i a beure els 200 litres d’aigua que necessita i, per tant, no té temps de descansar més que quan dorm. Ho resolen relaxant les cames i arrepenjant-ne una a sobre de l’altra mentre mengen.


patas elefante, africa , áfrica, Kenya


També hauríeu de veure com mouen les orelles a fi de refrescar la sang que circula per sota la fina pell i passar així millor la calor extrema del migdia. Sembla que estiguin realment enfadats quan ho fan!


elefante, animal africa, animals africa, Kenya


Però el Parc Natural de Samburu encara ens deparava la sorpresa més gran. Com molts de vosaltres ja deveu saber, les que s’encarreguen de buscar el menjar entre els lleons són les femelles. Nosaltres vam tenir la sort de veure, cosa gens habitual, com dos mascles joves caçaven un oryx gris que estava ferit com a resultat d’una baralla entre mascles per dominar el ramat(recordeu el vídeo de l'entrada anterior?). L’havíem vist coixejant una hora abans i en Goodluck ja ens va avisar que tenia les hores comptades. Casualment es va acostar esgotat a beure aigua al riu just quan observàvem els dos lleons, acompanyats d’uns quants turistes. Vam veure la cacera en directe! des de que el van detectar fins que l’ofegaren mossegant-li el coll... ens vam sentir tant petits en aquell moment, realment és indescriptible!




Les femelles també s’encarreguen de cuidar els cadells mentre els mascles descansen, s’aparellen, o guarden forces per quan la manada necessiti de tota la seva energia, i també vam tenir la sort de presenciar-ho!




Ja és hora de marxar a un altre parc, tot i que tenim mil coses més per explicar, com per exemple la primera experiència amb les latrines, les dutxes d’aigua freda rodejats de naturalesa, la fascinació per la nit estrellada més maca que haguem vist mai, les hores de xarrera amb els ja amics d’expedició, les “classes” de català-castellà-swahili amb ells, o sentir després de sopar com en Goodluck i l’Steven cantaven amb unes veus afinades i molt càlides el mític "Jambo Bwana" a la llum d’un fanalet. Encara se’ns posa la pell de gallina!

El pròxim destí és el Lake Nakuru National Park. És petit però famós per les més de 500 espècies d’aus que hi pots trobar. Llàstima que els flamencs ja havien volat cap al llac Bogoria i n’hi havia poquets. El llac és enorme i fa molt de vent, però ofereix unes vistes sensacionals.


lago nakuru, Lake Nakuru National Park, africa, kenya


Del que hi vam veure, el més destacable van ser els primers rinoceronts i pràcticament els últims que vam veure en tota l’estada. Tenen una presència molt intimidatòria i sempre van acompanyats d’ocellets que els hi netegen la pell de les garrapates i els xuclen la sang de les ferides. Vam veure el rinoceront blanc, el negre està en perill d’extinció i va ser impossible trobar-lo. Resulta que li atorguen propietats afrodisíaques a la banya del rinoceront negre, cosa totalment falsa que l’ha portat a una persecució insostenible. El que no sabíem és que ambdós rinoceronts no es diferencien pas pel color sinó pel tamany i per la forma de la boca. El nom de blanc ve d’una mala traducció dels colons britànics respecte del mot holandès "weit" (ampla), que descrivia la forma de la boca però que van mal traduir com a white (blanc).


rinoceronte, animal africa, animals africa, animales africa, África, kenya


Abans de marxar encara vam tenir la sort de contemplar l’arribada a la vida d’una zebra molt curiosa que volia aprendre a caminar. Va ser emotiu veure la mare ajudant-la a mantenir-se dreta mentre li netejava la sang encara amb el cordó umbilical penjant. És increïble com la naturalesa et sorprèn cada dia i et regala moments inesperats com aquest.




Si esteu gaudint amb el viatge espereu a la pròxima entrada en la que descobrireu Masai Mara, la reserva nacional més emblemàtica de Kenya!


L'Aleix i la Mabel també han escrit:


__________________________________________________________________________

L'Aleix i la Mabel es defineixen com a "viatgers flow", els encanta que els viatges flueixin per si sols sense haver d'estar sotmesos a horaris ni rutes ja establertes. Grans amants dels animals, l'estiu passat van fer el viatge que somiaven des de feia temps pel continent africà gaudint de la fauna més diversa. Són els nostres convidats del mes de febrer i temporalment els hi hem cedit el bloc per a que ens expliquin el seu viatge a Kenya. -- Enric i Celia



12 de febrer del 2013

Quaderns de Kenya: Arribada i cap a Aberdare!





L’Àfrica, més concretament la de l’est, és considerada com el bressol de la humanitat. Encara avui en dia es troben restes arqueològiques que no fan més que confirmar les teories de Darwin sobre l’evolució de les espècies i la nostra descendència del mico. De micos, a Kenya, n’hem vist uns quants, i hem pogut comprovar com s’assembla la seva estructura i organització familiar a la nostra, però encara no és el moment de parlar-ne.

Només baixar de l’avió ja ens trobem amb l’hospitalitat local i ens adonem de com n’estan d’acostumats a rebre turistes. També esperàvem que ens vingués a rebre el magnífic sol de Kenya però només hi vam trobar núvols i pluja durant un parell de dies. I es que a Kenya, tot i que la trobem situada molt a prop de l’equador i les temperatures són càlides tot l’any, també hi ha hivern, fa força fred a la nit, i a les terres centrals hi plou sovint.

Qui sí que ens va venir a rebre va ser el nostre magnífic guia, en Goodluck (curiós nom...), al so de “Jambo!” i amb un somriure d’orella a orella que no va perdre en tot el viatge. Després d’esmorzar, i d’un control exhaustiu que ens fan uns homes armats per assegurar-se de que no anem armats o portem bombes sota la samarreta en el moment d’entrar al bar, coneixem a la resta de l’expedició. L’Anthony, el conductor dels mal de caps (més endavant us ho expliquem), i en Proché, magnífic cuiner.


viaje a Kenya, Kenya


No volem perdre el temps a Nairobi, així que ràpidament fem cap cap el primer destí, Aberdare National Park de 767 km2 i molt diferent al que un s’espera d’un típic parc natural a Kenya. Vegetació molt espessa, molta boira, fang i pocs animals en el nostre cas, però que val la pena visitar-lo. Desgraciadament, no el vam poder gaudir com ens hagués agradat bàsicament a causa de l’Anthony, i es que tenia la mala costum de beure cervesa local que duia amagada en una espècie de sarró, i es clar, ens va costar molt arribar a destí! Penseu com n’és de difícil conduir quan vas begut, se’t tanquen els ulls i et cau el cap al volant, mentre esquives els sots de la carretera i la cuneta, que vas alternant amb el carril del sentit contrari entre clàxons de cotxes. O quan t’equivoques de carretera i fas mitja volta enmig de l’autopista i passes uns quants quilòmetres resant en contra direcció...

L’Anthony, un personatge peculiar que pensava passar els 15 dies amb un polo i un pantaló sense res per tapar-se ni de dia ni de nit, i del que ens vam acomiadar a l’endemà (d’ell i de tot el fang que se’n va endur posat!) per donar la benvinguda a l’Steven que ens va acompanyar gaire bé fins al final...


viaje a Kenya, Kenya


Quan aconseguim arribar ja és un pèl tard però encara podem veure la magnificència del parc. Ens encanta l’olor de la vegetació humida i la boirina que ens envolta, ens obren la porta i sembla que estiguem a la pel.lícula de Jurassic Park fent ruta amb el tot terreny a l’espera de que aparegui el Rex!. Finalment no apareix, però si que veiem uns senglars d’allò més grossos (realment es diuen pumba en swahili!), aquí ho són més que enlloc, ja que tenen molt menjar al seu abast i pocs depredadors.


jabalí, jabali, animals africa, animales africa, Áfricabufal, búfalo, bufalos, parc nacional Aberdare, parque nacional aberdare, Aberdare National Park, aberdare national park, Kenya, Africa, africa


També apareixen alguns búfals d’allò més malcarats que no et deixen passar fins que els hi sembla i als quals els locals els hi tenen una por horrorosa per com són d’imprevisibles. Poden envestir en qualsevol moment i millor no ser-hi al davant quan això passi, no et salvarà ni el cotxe! Segons els kenians, l’animal que més morts causa durant l’any és el búfal i no pas l’hipopòtam com creiem els turistes i diuen les guies...

Ja toca anar a dormir i com que és massa tard i l’Anthony està perdut, no som a temps d’arribar al càmping on havíem de fer nit. Dormim a dins mateix del parc. Després de discussions sobre quin lloc triar, acordem fer-ho al costat d’una caseta de llauna d’uns forestals que ens acullen amablement. No ens seduïa massa la idea de l’esplanada sense llum ni cobertura que proposava l’Anthony, qui per cert encara va tenir temps de punxar una roda fent maniobres absurdes en la foscor mentre muntàvem les tendes sota la pluja. Les va trepitjar juntament amb tot l’equip de cuina i els matalassos, una nit passada per fang!





Després de les crispetes amb les que ens sorprèn en Proché i de xerrar una estona, ens adormim enmig de la vegetació. Sembla que ens acompanya algun elefant que ve a beure aigua al costat de la tenda, però nosaltres som ben adormits...

A l’endemà canviem la roda no sense problemes, ja que les eines de que disposem no són les adequades, però això si, conservant el bon humor, i hem d’esperar a que algú ens vingui a ajudar. Comencem a entendre el significat d’Hakuna Matata, allà no hi ha preocupacions, tot flueix i tot està bé passi el que passi, l’angoixa no hi té cabuda!



parc nacional Aberdare, parque nacional aberdare, Aberdare National Park, aberdare national park, Kenya, Africa, africa


Després de canviar de conductor ens dirigim a un dels parcs més bonics, Samburu ens espera! Dels que visitarem és el que està més al nord. Una extensió de 440 Km2, un contrast d’hàbitats molt variats i una fauna molt rica el converteixen en un dels nostres parcs favorits. A la propera entrada en farem un intensiu!



Voleu saber què passa amb aquest oryx de color gris? 
No us perdeu la següent entrada!





L'Aleix i la Mabel també han escrit:


__________________________________________________________________________

L'Aleix i la Mabel es defineixen com a "viatgers flow", els encanta que els viatges flueixin per si sols sense haver d'estar sotmesos a horaris ni rutes ja establertes. Grans amants dels animals, l'estiu passat van fer el viatge que somiaven des de feia temps pel continent africà gaudint de la fauna més diversa. Són els nostres convidats del mes de febrer i temporalment els hi hem cedit el bloc per a que ens expliquin el seu viatge a Kenya. -- Enric i Celia



7 de febrer del 2013

Autors convidats del mes de febrer:
L'Aleix i la Mabel, viatgers "flow"





Agafar un tren, saber a on vols arribar però no pas com ho faràs, quines sorpreses t’esperaran o a qui coneixeràs. Un neguit que et puja des de l’estómac, bona companyia, una motxilla plena d’il·lusions, el sol caient entre els vagons, la cara al vent i un somriure dibuixat a la cara. Així va començar l’estima per viatjar i abraçar el desconegut, esperem que no desaparegui mai!

Som l’Aleix i la Mabel, ens podríem definir com a viatgers "flow”, concepte inventat fa pocs dies entre gerres de cervesa en algun bar perdut de Berlin. No significa altra cosa que ens agrada que els viatges flueixin per si sols, intentem, tant com podem, de no marcar horaris, de no quadricular tota l’estada. No volem que el país s’adapti a nosaltres sinó mirar d’adaptar-nos nosaltres a ell, canviar rutes, despreocupar-nos una mica de tot, gaudir... en definitiva, que tot flueixi!




Alguns dels països o ciutats que hem visitat han estat França, Portugal, Itàlia, Irlanda, Suècia, Alemanya, Holanda, Eslovènia, República Txeca, República Eslovaca, Polònia, Hongria, Cuba, Los Angeles, San Francisco, San Diego, Las Vegas, Washington, Nova York, Boston, Vietnam, Cambodja o Indonèsia. La nostra última aventura ens ha portat a Kenya i allà s’hi ha quedat una part de nosaltres, no es pot explicar amb paraules però és ben cert que l’Àfrica et toca, i en el nostre cas, ben endins a pesar dels contratemps.

La ruta la vem dissenyar pensant exclusivament en els animals, i això és el que hem vist, poca ciutat o poblat, i milers d’animals. Si els estimes, respectes i admires tant com nosaltres, així com a la naturalesa que ens envolta per sobre de moltes coses, no dubtis a pujar al nostre tren en un viatge que et transportarà als orígens a través dels parcs d’Aberdare, Samburu, Nakuru, Masai Mara, Naivasha, Amboseli, Tsavo West i Tsavo East. Esperem que us agradi!





L'Aleix i la Mabel han escrit:


__________________________________________________________________________

L'Aleix i la Mabel es defineixen com a "viatgers flow", els encanta que els viatges flueixin per si sols sense haver d'estar sotmesos a horaris ni rutes ja establertes. Grans amants dels animals, l'estiu passat van fer el viatge que somiaven des de feia temps pel continent africà gaudint de la fauna més diversa. Són els nostres convidats del mes de febrer i temporalment els hi hem cedit el bloc per a que ens expliquin el seu viatge a Kenya. -- Enric i Celia



3 de febrer del 2013

Experiències per viure l'essència de la Istanbul actual


A Istanbul esdevé de cop i volta el desig de recórrer els barris menys turístics, aprofundir en l'atmosfera turca de cafès i tendes locals i impregnar-te de l'ambient del carrer: dones fent les seves compres quotidianes als mercats, homes sense afaitar que venen pa en un carret, gats per tot arreu, olor a cafè, a sardina... De cop i volta sona la crida a l'oració d'es d'un minaret i tot es para, molts homes deixen les seves feines i van cap a la mesquita a resar en els barris més musulmans. Paral·lelament al carrer Istikal la gent passeja contemplant els aparadors de les botigues de roba multinacionals com en qualsevol altra ciutat europea o bé xerra animadament en els cafès de la zona. Diferents aspectes d'una mateixa ciutat que conviuen en paral·lel.



Mostra La Istanbul actual en un mapa més gran


Aquest és el dia a dia en aquesta ciutat tan viva:


Pescadors en el pont de Gàlata

El pont de Gàlata no té rés d’espectacular, però es respira un ambient molt popular i alhora intrínsec de la societat turca: multitud de pescadors aficionats passen el dia tirant la seva canya per aconseguir uns peixets que no fan més que un dit de grandària. Sembla l'esport més practicat de la ciutat; de fet, no hi ha quasi espai físic per poder ficar-se entre els pescadors! suposem que que és un hobby ben estès i que tothom practica. Imagineu-vos, fins i tot nosaltres vam pescar uns peixets, gràcies a l'amabilitat d'un home que ens va cedir la seva canya una estona! quina il.lusió!


Puente de Gálata, pescadors Estambul, pescadores Estambul

Puente de Gálata, pescadors Estambul, pescadores Estambul

A banda i banda del pont es pot observar on va a parar el peix. A la banda de Gàlata hi ha un petit mercat de peix i a la Plaça Eminönü, a l'altra banda del pont, hi ha parades on es pot menjar entrepans de peix molt econòmic (5 lires), estan boníssims!

Travessar el pont és també passar de la Istanbul més tradicional dels barris posteriors del Gran Basar a la Istanbul més moderna de Galata i Beyoglu. Com a curiositat us direm que a aquest pont hi anaven a jugar a les cartes un grup de soldats britànics i és d'aquí que prové el nom d'un joc de cartes, el "bridge", ja que anaven a jugar al “bridge”! ;-)




Els mercats

El mercat sempre ha estat un dels principals llocs on s'estableixen les relacions entre la gent local i on millor es coneix a la població veient què es ven i es compra: peix, olives, fruits secs, baklavas (dolços típics de festuc), delícies turques (un altre dolç), cafè, espècies... hi ha una immensitat d'aliments que defineixen la cultura turca.

El Gran Basar és el típic lloc on et pots passar hores i hores caminant i mirant, i acabant perdent la noció de per on has entrat i on et trobes exactament dins d'aquest laberint mercantil. És un enorme complex cobert de carrerons plens de tendes on s’hi pot trobar tot tipus de souvenirs de Turquia, com artesania, pell, catifes, làmpares,... i també falsificacions de tota mena dubtosament elaborades al propi país. S'ha de saber regatejar dur, com fan els venedors (i és tot un art!), està bé per comprar coses típiques però no les més cares com pot ser pell o catifes. Actualment el Gran Basar està massa enfocat al turista i de vegades els venedors poden arribar a ser molt pesats!


Gran bazar

El Basar Egipci de les Espècies és molt més petit que el Gran Basar i està dedicat exclusivament a les espècies, encara que també hi han molts dolços o baklavas, boníssims! Passejar per allà és un plaer per el sentit de la vista l'olor i el gust.

És un lloc maco de veure pels seus colors i les seves olors, però si voleu veure l'autèntic mercat d'espècies i fruits secs es troba just a fora d'aquest, on hi ha infinitat de paradetes on es pot trobar molta més diversitat de productes i a un preu molt més econòmic. Interessants especialment són els carrers laterals del mercat que et porten fins a la Mesquita de Rüstem Pasha.


Bazar especias, basar egipci


Creuer pel Bòsfor

Veure les riberes del Bòsfor és una experiència imprescindible: en el trajecte que fa el vaixell cap al nord es poden veure muralles, palaus, torres, cases d'estil colonial de gent adinerada i petits pobles com Bebek i Ortakoy que ens van recordar a la costa del País Basc. Hi ha diferents trajectes que van entre l'hora i mitja i les quatre hores, en la nostra opinió amb el primer ja es veuen les principals atraccions turístiques i no cal arribar fins a l'entrada del Mar Negre. Per fer aquesta petita excursió s'ha d'agafar una de les golondrines que surten des del moll d'Eminönü, davant del Basar de les Espècies. Els bitllets es compren en una taquilla on diu "Turyol" (el nom de la companyia), no us deixeu ensarronar per molts dels que us volen vendre un "tour" pel Bòsfor, és molt més car.

També val molt la pena agafar algun dels vaixells locals que cada 10 minuts van als diferents embarcadors de la ciutat. És una manera de veure altres parts de la ciutat no tan turístiques i de barrejar-te amb la gent que va cada dia a treballar amb aquest transport. Nosaltres vam fer-ho per anar a la part asiàtica, als barris d'Usküdar i Kadiköy.


Bósforo, creuer pel Bòsfor, crucero por el Bósforo


Barri de Taksim i avinguda Istiklal, la zona més moderna

Es troba just davant de la península de la històrica Constantinoble, a l'altra banda del pont de Gàlata. És l'Istanbul del segle XXI, un districte ple d'ambient on realment es barreja orient i occident. Aquesta és la zona moderna de la ciutat, amb l'Avinguda Istiklal com a eix principal i passeig comercial, un dels carrers on sempre hi ha gent caminant amunt i avall i que no difereix gaire de qualsevol carrer comercial d'una ciutat europea, a excepció de l'antic tramvia que travessa l'avinguda i que és més aviat un reclam turístic. Es troben tot tipus de tendes de roba de les marques internacionals, restaurants, cinemes, tendes de dolços típics, paradetes de castanyes...

La plaça Taksim, al final de l'avinguda, és el típic lloc de trobada i on es concentra la gent jove el cap de setmana per sortir per les discoteques que hi han per la zona. Interessant és també l'ambient que es respira pels barris dels voltants de la famosa avinguda, on es poden trobar botigues d'antiguitats i d'intruments musicals, així com petits cafès on prendre tranquil·lament un té.


Taksim, Istiklal Cadessi


Hamams

Una altra de les experiències per gaudir. Llocs molt arrelats en la cultura turca on homes i dones (per separat) van a relaxar-se i tornar a carregar d'energia a base de massatges, vapor ben calent i aigua freda per compensar el calor. Normalment són bastant cars, sobretot els més turístics. Fa deu anys vam anar al famós Cemberlitas, on hi vam trobar gent d'arreu del món... menys turcs. Aquest cop ens vam decidir, per recomanació del Pablo Strubell pel Büyük Hamam. Net, barat i amb pocs turistes. Per nosaltres entre l'un i l'altre no hi ha color.


buyuk hamam, buyuk hamam estambul, buyuk hamam istambul

 

Els animals de la ciutat

Encara no us ho havíem dit, però Istambul és la ciutat dels gats! Són grans, amb un pelatge llarg i n'hi han per tot arreu: a les mesquites, a les teulades, dins dels restaurants... sembla que cada casa tingui un gat a la seva porta i de fet, semblen els amos i senyors, perquè ni s'espanten ni surten corrent quan t'hi apropes. Sembla que tinguin el seu propi lloc en cada establiment que els veiem, dóna la sensació que sempre ha hagut una bona comunió entre ells i la ciutat. Tots es veuen llustrosos i elegants... cosa que no passa amb els gossos, bruts i abandonats.




Vistes impresionants

Des de la Torre Gàlata, un dels símbols de la ciutat i situada a Beyoglu, es veuen unes vistes precioses de la part occidental d'Istambul. Aquest és el mirador més conegut de la ciutat i així ho demostra la cua que sempre hi ha per pujar-hi. Millor i més còmoda és l'opció que ens va recomanar en Josep Lluís Villanueva: la terrassa del cafè de l'hotel Marmara Pera. Que millor que fer l'aperitiu o prendre un copa gaudint d'aquestes magnífiques vistes?


gálata vistas, vistes Istambul, vistas Estambul, Estambul

Fins la propera Istanbul!

Dels diferents Istambuls que us hem explicat no us sabríem amb quina ens quedem. És la barreja del bizantí, l'otomà i l'actual el que fa que avui dia aquesta ciutat s'hagi convertit en un iman que capta l'atenció del viatger. És una ciutat tan singular que donen ganes de tornar-hi només anar-te'n!


puesta de sol Estambul, Estambul, estambul, posta de sol, puesta de sol, mezquitas, mesquites


Sobre Istanbul també hem escrit:

 
Continguts de Quaderns de bitàcola (Enric Vilagrosa i Celia López) | Tecnologia Blogger | Plantilla original de Wordpress Theme i Free Blogger Templates | Disseny adaptat per Quaderns de bitàcola
cookie law