31 de desembre del 2012

Els millors moments del 2012


 El final de l'any és el moment de fer balanç i també és quan publicacions i televisions fan el resum amb els esdeveniments més destacables de l'any que s'acaba. Doncs nosaltres no volem ser menys i ens apuntem a aquesta tradició. Cada any no es dóna una volta al món i avui ens acomiadem del 2012 repassant 12 dels millors moments d'aquest gran viatge.



Dotze moments en dotze sentiments

Durant la nostra volta al món hem viscut moments de...
 

mochila, viatge, viaje


Il·lusió...
Com quan estàvem encara a casa, comptant les hores que ens quedaven per començar la nostra gran aventura.

A menys de 48 hores de marxar


Machu Picchu 
Emoció...
Com quan pas a pas, anàvem visitant llocs emblemàtics que des de petits havíem somiat veure algun dia. El primer d'ells, el Machu Picchu.

Machu Picchu, la ciutat perduda dels inques




salar de Uyuni, Bolivia, Bolívia 

Immensitat...
Com quan davant paisatges infinits ens adonàvem de com n'és de petit l'home.

 Que gran que és aquest món...
Isla de Pascua, isla de pascua, rapa nui, Rapa Nui 

Màgia...
Com quan ens vam trobar cara a cara amb els moais de la Illa de Pasqua.

Rapa Nui: l'illa misteriosa




Pohutu geiser, Rotorua, rotorua, Nova Zelanda, Nueva Zelanda, nueva zelanda
Desconcert...
Com quan vam perdre un dia de les nostres vides volant de Santiago de Xile a Nova Zelanda. El dia 2 de novembre mai va existir per nosaltres...

Nova Zelanda: només un tastet




uluru, Ayers Rock, ayers rock, Australia, australia, desert australia, desierto australia

Felicitat...
Com quan ens trobàvem veient la posta de sol enmig del desert australià i pensàvem en com érem d'afortunats d'estar vivint aquesta gran experiència.

Els colors del desert australià



john frum village, Tanna, Vanuatu, tribu, tribus

Incredulitat...
Com quan en unes illes del Pacífic vam conèixer una tribu que tenia una religió ben peculiar, en la que el seu "profeta" era un soldat de la II Guerra Mundial i del qual esperaven el seu retorn.

John Frum? Yes, John from America!




canibalismo, Malekula, Vanuatu
Patiment...
Com quan en un poblat en el que havien estat caníbals fins fa només 25 anys, ens vam veure envoltats d'una colla de persones amb matxets i vam ser conscients que si allà ens passava alguna cosa ningú se'n assabentaria.

Post gastronòmic: nyam, nyam, que bo!



fiji islands, Nakula

Relax...
Com quan a mig viatge vam fer unes vacances de les vacances a les Illes Fiji.

Fiji time!




Phnom Penh, Cambotja, Camboya, Museo Tuol Sleng, Tuol sleng museum

Tristesa...
Com quan vam conèixer de prop la història recent de Cambodja i les atrocitats que van cometre els khmers rojos amb la població cambotjana.

1975 - 1979: Història negra de Cambodja




tiger kingdom, Chiang Mai, chiang mai, Tailàndia, Tailandia


Perill...
Com quan ens vam veure en una gàbia de tigres al nord de Tailàndia.

Uaalaaaaaaaaa!!! Que bèstia!!!!!!!!!!!!




ko lanta, crancs ermitans, cangrejos ermitaños, platja Tailàndia, playa Tailandia


Diversió...
Com quan en les platges de Ko Lanta, ja en els darrers dies del viatge, ens vam dedicar a fer curses de crancs.

La gran final




200 dies, 199 nits, una volta al món 
i un munt de moments per recordar...



Feliç 2013 viatgers!

28 de desembre del 2012

El Carib colombià, explosió de colors

Autora convidada: Aina de Lapparent


Arribem a Cartagena de Indias. D’entrada fins hi tot em va agradar l’aeroport. És petit, envoltat de palmeres. Vam arribar en una nit humida i calorosa, una bafarada d’aire calent ens va rebre només baixar de l’avió. Allotjats al hostel Casa Viena al barri de Getsemaní comencem a compartir informacions, calors i suors amb els nombrosos viatgers de tot el món que arriben a Cartagena. L’esperit routard ens envaeix i cada capvespre esperem el moment de compartir, escoltar aventures i somnis possibles.



La ciutat colonial és plena de llum i de colors ocres, vermellosos, façanes i patis florits... els millors pintors colombians vénen d’allà. Sempre m’han atret les ciutats envoltades de muralles. Però Cartagena també té sectors on es pot observar el desenvolupament urbà i turístic més recent: Bocagrande, el Laguito... Nosaltres decidim descobrir una altra Cartagena. D’ombra en ombra, de plaça en plaça, de patí en patí, mig estabornits per la calor i la humitat, passegem, mirem, entrem...


Cartagena de Indias

Amb la brisa marina arriba el crepuscle i la ciutat es transforma. El carrer i les places cada instant  estan més atapeïdes i les portes i finestres de les cases, tan obertes com el caràcter dels locals, deixen entreveure la nit caribenya amb remor de so de televisions enceses.




El nostre viatge pel Carib continua a Santa Marta. Encara que moltes guies la presentin com una ciutat de pas és agradable i també és un punt de sortida cap a molts altres destins. A 5 km de Santa Marta després d’un petit trajecte en buseta per muntanya trobem Taganga, un poble de pescadors des d'on amb una barca local accedirem a una platja veïna.




Després d'un dia típic de sorra i platja ens dirigim cap el Parc Nacional de Tayrona. És aquí on la Sierra Nevada, la cadena muntanyosa més alta de Colòmbia, a més de 5.800 m i amb neus perpetues, troba el mar. Aquest fet dóna al lloc un relleu singular i una riquesa ecològica excepcional. Amb les motxilles degudament plenes de queviures i sacs d’aigua (algú ens ha previngut que tot és molt car a dins el Parc), penetrem dins la jungla per una ruta senyalada. Per endinsar-se al parc és imprescindible seguir les rutes marcades i, en alguns casos, anar acompanyats de guies autoritzats. L’indret ofereix certs perills, que cal conèixer.


Tayrona National Park, P.N. Tayrona, parque nacional de colombia, parques nacionales de colombia

Després de 40 minuts al mig d’una vegetació espessa i desbordant, el camí es va fent més i més impressionant. A la meitat del trajecte s’arriba a un penya-segat que cau el mar. Diuen que és aquí on els indígenes es van trobar el mar després de dies viatjant. Reposem en silenci, corpresos per la bellesa de lloc.



Una estada en un dels Ecohabs s’escapa del nostre pressupost però això no és un problema, ens allotgem al càmping del costat a la platja d’Arrecifes. Com que avui plou i una hamaca pot ser una experiència forta, lloguem una tenda. No estem sols, ens acompanyen bestioles de tota mena.

Al cap de dos dies deixem enrere el Parc, haurem de tornar en una altra ocasió per fer l'excursió al “Pueblito” un dels llocs més rellevants pel intercanvi de productes entre els indígenes. Ens dirigim cap a la Guajira -la península al nord-est del país, al peu de la Sierra Nevada- i arribem a Palomino, un poble de pescadors situat entre dos rius i amb una platja tan impressionant com perillosa per les corrents marines. Com que no és gens recomanable banyar-se a la platja, seguim els costums locals i al riu Palomino vivim una experiència indescriptible: baixar pel riu asseguts damunt de pneumàtics de camió en mig de la jungla. Una experiència de la qual no en tenim imatges fotogràfiques, però sí un record inesborrable.

Naturalment per fer el descens cal primer pujar. Ens acompanya un amic, muntanya amunt. Pel camí ens creuem amb els indis wayuu i kogui que encara avui habiten en les muntanyes de Santa Marta.Un cop arribats a destí, ens llancem i el riu se’ns emporta; tot i que de vegades patim una mica després d’una hora de baixada retrobem el mar Carib. L’endemà, plens de blaus i cremats pel sol, ens relaxem amb una estona de lectura en una hamaca davant del mar.


bamboo house
Caseta de bambú on vam dormir a Palomino

Vist que no disposem de temps per arribar al Cabo de la Vela, modifiquem el nostra full de ruta inicial i decidim retornar a Cartagena i fer una estada a les mítiques Islas Rosario. A una hora de barca ràpida des de Cartagena i després de visitar la famosa Playa Blanca, arribem a la Illa Grande del Rosario... Un lloc paradisíac...

La imatge idíl·lica del Carib ens dona la benvinguda, platges de sorra blanca i un blau enlluernador. La sorra  és corall desfet i aixecant la vista pots veure (diuen) el mar de sis blaus turqueses diferents. L’aigua és calenta però agradable, la sorra plena de sorpreses. Nosaltres aprofitem per banyar-nos, recollir pedres, fer snorkel i observar els coralls i peixos de colors. Per la  nit ens espera una altre experiència única com és banyar-se en un indret on es troba plàncton fosforescent: cada moviment genera bombolles o estrelles. És simplement màgic... Ara, alerta els “taurons” que amenacen amb les invasions massives de turistes!


Isla Grande, Rosario, Colombia

Eco-hotel Las Palmeras, Ecohotel Colombia, Isla Grande del Rosario


Abans de marxar de la illa aprofitem per conèixer el seu poble. Més enllà dels circuits turístics, una petita comunitat intenta sobreviure. No sense dificultats, una petita escola ajuda a formar joves emprenedors que generin feina a la comunitat. En aquest sentit la iniciativa de l’Ecohotel Las Palmeras, en el qual ens allotgem, és encoratjadora. Un projecte sòlid, construït pas a pas.

Retorn a Cartagena, la sentim ja nostra i aprofitem els dos dies que ens queden per viure-la intensament. Entre altres coses seguim un partit del Barça en un bar amb gent de la ciutat. La derrota però, la sentim tan lluny...

Isla Grande, Rosario, ColombiaEl nostre viatge s'acaba aquí i tornem a Barcelona on la ciutat i el nostre món, completament diferent al que hem vist aquests dies, ens espera. Aquí també s'acaba el relat del meu viatge en el bloc. Durant aquest viatge he aprés i conegut... 


Colòmbia i els colombians m'han ensenyat que tot és qüestió de somniar, que tot és possible!



Fins la propera!



 


L'Aina també ha escrit:

_________________________________________________________________________

 
L’Aina té 15 anys i aquest estiu passat ha creuat l'Atlàntic per primera vegada per fer un viatge amb la família durant un mes. L'experiència de conèixer noves realitats li ha agradat tant que espera tornar a viatjar moltes vegades a llocs igual o més interessants. És la nostra convidada del mes de desembre i temporalment li hem cedit el bloc per a que ens expliqui el seu viatge a Colòmbia. -- Enric i Celia


24 de desembre del 2012

Colòmbia: perduts entre cafetars

Autora convidada: Aina de Lapparent


El nostre destí és passar set dies en una finca cafetera prop del poble d’Anserma a la regió de Caldas, al bell mig de la zona cafetera de Colòmbia.

Set  hores amb un cotxe particular per fer 189 quilòmetres! "Aquí saps quan surts però mai quan arribes”. Quantes vegades ho hem sentit dir?  Sí, els trajectes són imprevisibles, i difícilment pots preveure el temps que requereix anar d’un lloc a l’altre. És clar que són carreteres de muntanya, revolts un darrera l’altre, esllavissaments, pujades i baixades, canvis de rasant, trossos sense asfaltar...!



Durant el trajecte trobem obstacles permanents, però el camins no són en absolut solitaris. Durant tot el viatge ens acompanyen nombrosos camions anomenats tractomules, peatges, estaderos, venedors ambulants d’obleas, d’empanades, de pan de queso... La topografia es cada vegada més accidentada, la vegetació  més espessa, el verd més divers i les boires ens transporten cap un paisatge únic.

Arribem a destí sota una pluja tropical. Ens somriuen, portem sort: el cafè en necessita molta. Com que ha caigut el sol, no ens hi veiem gaire, però hi ha alguna cosa exuberant en l’ambient.


Amb les primers llums del dia podem apreciar tota la bellesa del lloc. Un paisatge infinit de plantacions de cafè, palmeres, bananers, el riu serpentejant al fons de la vall, i, a l’horitzó, darrera les muntanyes, el Pacífic. Són les sis del matí i tot sembla indicar que ja fa estona que el poble és despert. Carreteres omplertes de gent que puja i baixa, nens uniformats que van cap a l’escola, yupaos i busetes a vessar amunt i avall.



L’estada a la finca cafetera ens permet viure de prop la vida del camperols de la zona, que treballen la terra amb passió i dedicació. Els dies comencen d’hora aromatitzats de cafè i amb un bon esmorzar. Avui visitem la plantació, ens expliquen tot el  procés de recol·lecció i transformació del cafè en un producte de primera qualitat. També coneixerem com els productors de cafè s’organitzen al voltant de les seves cooperatives locals i de la Federació Nacional de Cafeters.




A la plantació hi ha un cert neguit, comencen a aparèixer els primers grans vermells, d’aquí tres o quatre setmanes començarà la gran recol·lecta, això sí, cal que plogui. Com més pluja millor.  Ens perdem entre els cafetars... i aprenem a utilitzar el  matxet.



Tenim sort, són les festes del petit poble d’Anserma. Els carrers i les places encara més plenes si és possible. L’escola, el mercat, el cementiri, els taxis, els yupaos, les mules, l’església, els gossos, els cafès i els billars també estan a vessar.




Des d’Anserma visitem altres pobles veïns, amagats enmig d’aquesta geografia ondulant i accidentada. Tampoc perdem ocasió per provar la gastronomia local: tamales, sancocho, patacon, bandeja paisà... sempre acompanyats d’una bona dosi de fríjoles i un bon suc de fruita. Com algú pot negar-se a descobrir nous gustos, nous colors? Del maracujà al lulo, la guanàbana, el tomàquet d’arbre... amb aigua o amb llet però a tota hora.




Malauradament el Parc Nacional Natural de Los Nevados de Ruiz està tancat per alerta d’erupció i no vàrem poder visitar-lo. Aprofitem per banyar-nos a les aigües termals de Santa Rosa on hi ha tres tipus d’aigües termals naturals que arriben fins als 70 graus. Visitem Manizales, ciutat universitària i jove amb un centre comercial molt actiu on, per cert, sovintegen les cases de joc i apostes. Més tard, passegem pel Recinto del Pensamiento i visitem un hivernacle de papallones, un jardí d’orquídies amb centenars d’espècies diferents i des d’on observar colibrís autòctons. És la temporada dels estels, gent de totes edats enlairen els seus somnis al punt més alt de la ciutat



De retorn a la finca, de nou el paisatge infinit del cafè ens  acompanya. Una nit  més dormim entre sacs de cafè per torrar. La nit és fosca a l’horitzó els llampecs de la tempesta del Pacífic, tan aprop i tan lluny a la vegada. Aquesta vegada no és possible, el Carib ens espera!




L'Aina també ha escrit:
_________________________________________________________________________

 
L’Aina té 15 anys i aquest estiu passat ha creuat l'Atlàntic per primera vegada per fer un viatge amb la família durant un mes. L'experiència de conèixer noves realitats li ha agradat tant que espera tornar a viatjar moltes vegades a llocs igual o més interessants. És la nostra convidada del mes de desembre i temporalment li hem cedit el bloc per a que ens expliqui el seu viatge a Colòmbia. -- Enric i Celia



21 de desembre del 2012

Medellín: La ciutat de l’eterna primavera


Autora convidada: Aina de Lapparent


Medellín, situada a 1500 m d’altitud és la capital de la regió d’Antioquia. Ara, després d’una història de tots (mal)coneguda, reneix. Avui és un centre financer, industrial i comercial de primer ordre i una de les ciutats més pròsperes del país.


vistas de medellin, vistes de medellin


El tòpic descriu Medellín com la ciutat de l’eterna primavera. Més que mai a dia d’avui podríem afegir que els seus habitants són coneguts pel seu esperit emprenedor i omplen els carrers amb alegria, entusiasme, optimisme, esperança, bullici, caos... La ciutat sencera és com un calidoscopi gegant on el viatger troba l’ocasió de perdre’s i de retrobar-se. No hi ha una manera definida de conèixer la ciutat, i encara que cal conèixer els atractius turístics, res millor que disposar del temps suficient per passejar sense rumb fix.




Un idioma compartit, una mirada tafanera i un esperit obert a deixar-se sorprendre, ens ajuden a descobrir el batec real d’una ciutat en constant transformació. Un dels projectes que ha tingut un impacte més fort a la ciutat ha estat la creació d’un nou sistema de transport públic: amb el metro i el Metrocable s’està transformant de manera radical no només la ciutat sinó la vida dels seus habitants. Pujar al Metrocable és vertiginós tant per l’alçada com per veure la vida de barri que es desenvolupa als teus peus.




Per entendre la història recent de la ciutat és imprescindible el contacte amb els seus ciutadans i parlar. La seva amabilitat i el llenguatge suau ens convidem a parlar, parlar de tot. Economia, política, literatura, gastronomia, moda... Només així podem entendre la confiança que els inspira per resistir i la capacitat que tenen per sortir-se’n.

De la mà de Joelle, professora de la Universitat d’Antioquia, i de Carlos i Julio César, estudiant de Filosofia, tenim l’oportunitat de conèixer de més a prop la Universitat pública. Des del campus ens mostren i ens relaten com la comunitat universitària, en alerta i en lluita permanent, no renuncia al somni d’un país més just, més lliure.




L’enorme vitalitat cultural de la ciutat és present tant als centres cívics i culturals dels barris com als grans equipaments culturals que guarneixen amb nombroses banderoles els carrers de la ciutat. L’esdeveniment més destacat d’aquells dies ha estat la Fira del Llibre i de la Cultura, organitzat al Parc Botànic. La fira ofereix una gran diversitat d’oportunitats per als autors, les editorials, llibreters, les biblioteques, els lectors... És difícil d’imaginar un escenari millor. Les petites carpes blanques s’estenen enmig d’un bosc tropical, a perdre la vista. Hi ha activitats tan agradables com escoltar un conte, estirat, el cap recolzat en un coixí...mentre tot tipus de bestioles passegen al nostre costat.


parque botanico de medellin

parque botanico de medellin


D’aquí tres setmanes retornarem a Medellín. Els dies que ens queden els aprofitarem per conèixer una mica més els atractius turístics de la regió d’Antioquia.





En direcció a l’oest arribem a el Peñol, i Guatapé, un poble pintoresc al costat d’un llac, una explosió de color que ens ha acompanyat durant tot el viatge abans de tornar a Medellín.





Medellín és un pou de talent i creativitat, i punt de trobada entre gent excepcional!


L'Aina també ha escrit:
    _________________________________________________________________________

     
    L’Aina té 15 anys i aquest estiu passat ha creuat l'Atlàntic per primera vegada per fer un viatge amb la família durant un mes. L'experiència de conèixer noves realitats li ha agradat tant que espera tornar a viatjar moltes vegades a llocs igual o més interessants. És la nostra convidada del mes de desembre i temporalment li hem cedit el bloc per a que ens expliqui el seu viatge a Colòmbia. -- Enric i Celia



    18 de desembre del 2012

    L'Aina, l'autora convidada de desembre


    El primer "gran viatge" sempre es recorda de forma especial, és un viatge que marca i que fa despertar en la persona la passió viatgera. Aquest mes tenim una jove convidada que ens exposarà, en primera persona, aquestes sensacions.

    Durant els propers dies l'Aina ens explicarà la seva experiència a Colòmbia, país que nosaltres encara no hem tingut l'oportunitat de visitar però que, després de llegir els escrits de l'Aina, passa a formar part de la llista de destins pendents. Us deixem directament amb la nostra autora convidada del mes de desembre.


    Colòmbia, creuar l'Atlàntic per primera vegada

    Abans d'aquest viatge, tot i que havia tingut la sort de poder viatjar, mai no havia anat tant lluny, tant de temps i no ho havia viscut tot tant intensament. Sóc l’Aina, tinc 15 anys, aquest estiu vaig creuar l'Atlàntic per primera vegada i espero que no sigui la última.

    amaca en la playa, amaca a la platja

    Sincerament, abans d’anar a Colòmbia poca cosa en sabia a part de la seva capital. Ara m’és difícil descriure un país tan divers, sorprenent i desconegut. Com és possible que al principi un mes em semblés tant? Quants cops durant el viatge hem hagut de revisar el nostre full de ruta per falta de temps? El temps, una altre cosa que a Colòmbia i sobretot al Carib va a un ritme diferent. Arribar tard és habitual i està lluny del nostre ritme frenètic. Moure’s no és gens fàcil i encara menys amb rapidesa. Paciència!

    Ara m’adono que els diferents problemes de seguretat i l’accidentada història recent han aconseguit amagar totes les altres realitats de Colòmbia. No m’hi he sentit mai insegura. Avui, el país està més a prop de la pau i del diàleg. Tot i la diversitat d’opinions, els colombians creuen majoritàriament que ha arribat l’hora de construir un futur, encara que no serà fàcil canviar les regles del joc.


    citas de Einstein, cita de Einstein, cita de einstein, citas de enstein

    No ens deixem enganyar menystenint la vitalitat de Colòmbia, la realitat és diferent. Colòmbia,  tira endavant a tota màquina!

    L'Aina també ha escrit:



      _________________________________________________________________________

       
      L’Aina té 15 anys i aquest estiu passat ha creuat l'Atlàntic per primera vegada per fer un viatge amb la família durant un mes. L'experiència de conèixer noves realitats li ha agradat tant que espera tornar a viatjar moltes vegades a llocs igual o més interessants. És la nostra convidada del mes de desembre i temporalment li hem cedit el bloc per a que ens expliqui el seu viatge a Colòmbia. -- Enric i Celia



       
      Continguts de Quaderns de bitàcola (Enric Vilagrosa i Celia López) | Tecnologia Blogger | Plantilla original de Wordpress Theme i Free Blogger Templates | Disseny adaptat per Quaderns de bitàcola
      cookie law