30 de setembre del 2012

Ja tenim guanyador del concurs de Xina i Mongòlia


Efectivament! Les cases on viuen els nòmades mòngols s'anomenen ger, guer o iurta. Diferents formes d'anomenar les tendes amb les que les famílies es mouen dos o tres cops l'any a la recerca de les millors pastures pel seu bestiar. Totes tres paraules les hem acceptat com a bones.

Ja des de Barcelona, i tenint en compte que la pregunta del concurs feia referència al nostre viatge de Mongòlia i Xina, ens hem llançat al carrer a buscar algun amable mongol que volgués col.laborar en l'elecció del guanyador. Desprès d'una infructuosa recerca, a falta de gent d'aquesta nacionalitat en el nostre país, ens hem inclinat per buscar a un representant de la comunitat xinesa, més nombrosa i fàcil de localitzar.

Com que ens agraden els reptes, hem aprofitat l'actuació de Hao Yun al Festival Àsia per buscar la mà inocent pel sorteig -Hao Yun és en l'actualitat un dels cantants folk de moda al gegant asiàtic-. Acabat el concert hem anat al backstage de l'escenari a esperar al famós cantant. No ha tardat gaire en sortir però l'allau de fans a la cerca de fotos i autògrafs ens ha impedit aconseguir la participació del Hao per la tria del guanyador. Al final hem comptat amb la Casandra Guo i la Yawei Wang, dues noies xineses molt simpàtiques, que han extret de la bossa el paperet amb el nom del guanyador del concurs.

I l'afortunada guanyadora ha estat... la GLÒRIA CHECA!

Enhorabona Glòria! Aquí tens la foto del fantàstic guer que has guanyat. Mida de butxaca, això sí, però ideal per a posar al costat de la tele o al moble del rebedor. Vinguda directament des de l'estepa mongola, seràs l'enveja d'amics i amigues! ;-)




Gràcies també als participants que no heu tingut sort. Continueu provant i estigueu alerta al bloc, aviat us proposarem un nou enigma...

27 de setembre del 2012

Caminant entre dunes


Ens acomiadem de Mongòlia amb unes imatges del desert! I avui volem dir des del desert tal i com l’entenem habitualment, d’aquells de sorra i dunes.

Ja us vam explicar que al Gobi les dunes no abunden, tot al contrari, per això ens ha fet especial il·lusió arribar a les Khongoryn Els. En el cor del Gobi, les Khongoryn Els són les dunes més llargues i espectaculars de Mongòlia. Tota una raresa d’uns 100 km de llarg i 12 d’ample que emergeix en mig d’una vall de verdes pastures i que sembla un miratge des de lluny. Us imagineu uns cavalls menjant gespa en una vall dels Pirineus amb les dunes de sorra del Sàhara com a imatge de fons? Difícil de creure, no? Doncs sí, més o menys és el primer que vam veure aquí!






I estant aquí, qui pot evitar la temptació de pujar al capdamunt de tot? No penseu pas que és tasca fàcil. Només són 300 metres d’alçada però per cada pas que dones el peu s’enfonsa i en retrocedeixes tres. Quan aconsegueixes treure el peu ho fas carregant 10 kilos de sorra així doncs no és estrany acabar descalç i avançant a quatre grapes. De totes formes, tot i arribar amb la llengua fora, l’esforç recompensa i les vistes des de dalt són espectaculars.








En tres dies tornem a estar a Ulan Bator i, des d’allà, de tornada a Beijing. Aquest cop de forma directa i còmoda amb el transmongolià. Je, je, ja no ens tornen a enganxar amb trens locals o passos fronterers complicats. L’aventura és l’aventura, però amb un cop ja n’hi ha prou. Hola de nou Xina, fins la propera Mongòlia! ;-)

24 de setembre del 2012

Les mil i una cares del desert del Gobi


Definitivament, no estem de sort amb el transport en aquest viatge. Camí del sud al nostre meravellós cotxe japonès se li ha espatllat el canvi de marxes automàtic. En una jornada inacabable i a trenta per hora hem arribat com hem pogut a Tsetserleg, una petita ciutat de la Mongòlia central. Allà hem estat aturats dia i mig amb l’esperança que en el taller ens solucionessin el problema però tampoc hem estat de sort amb el mecànic. Sense poder fer la reparació ja ens vèiem tirats i canviant de plans però a darrera hora el vent se’ns ha girat de cara i des de l’agència ens han proporcionat un altre cotxe pel dia següent. En 18 hores ja teníem esperant-nos a la porta de l’hostal el vehicle que ens havien enviat des d’Ulan Bator, que està a unes 11-12 hores de conducció d'on érem. Un 10 per l’agència i la seva capacitat de reacció!

Hem canviat la comoditat del cotxe japonès per la fiabilitat d’un de rus que té més de 20 anys. És una mica tartana i, quan enganxa un sotrac ens recordem de les magnífiques suspensions del cotxe anterior... però si després de 20 anys continua funcionant, senyal que és un bon cotxe, no? ;-)



Amb cotxe “nou” i energies renovades després d’un parell de nits en un hostal amb un bon llit i dutxa (tot un luxe en aquest país) ens hem posat en marxa altre cop. Hem dedicat la segona setmana de ruta per conèixer el Gobi. Un lloc mític per nosaltres, d’aquells que escoltes parlar de petit i que sempre hem volgut veure amb els nostres propis ulls.

Una primera mirada i la nostra sorpresa ha estat comprovar la diversitat d’aquest desert. El més habitual quan a un li parlen de “desert” és que li vingui a la ment un paisatge de sorra i dunes: res més lluny de la realitat en aquest cas. Per als occidentals existeix un únic Gobi; els mongols, en canvi, n’identifiquen més de trenta diferents que abarquen hàbitats i paisatges ben diversos amb la planura àrida i resseca com a nexe d’unió. Junts cobreixen el terç sud del país.





Les condicions de vida aquí són més dures. Els camells substitueixen els cavalls i les cabres a les vaques i els iacs. Els gers ja no són tan habituals i pots recórrer kilòmetres i kilòmetres sense veure un sol animal o campament humà. Les temperatures oscil·len amb una gran amplitud tèrmica: durant aquests dies hem passat de suar la samarreta a portar tres capes de roba i dormir amb sac i dues mantes. Per acabar d’endurir aquestes condicions, en determinades zones poden passar anys sense rebre una gota de pluja mentre que en d’altres, de més abruptes, les esporàdiques pluges hivernals arriben fins i tot a crear llengües de gel que es mantenen fins ben entrat l’estiu.





La rutina d’aquests dies ha estat sempre la mateixa: matins d’entre quatre i sis hores de cotxe recorrent paisatges polsosos i tardes de visita a algun dels emblemàtics paratges que aquest desert té reservat al viatger que s’endinsa en ell. Bayanzag, Yolyn Am, Tsagaan Suvarga, Baga Gazryn Chuluu i Khongoryn Els són les sorpreses que el Gobi ens tenia preparades per a cadascun d’aquests dies.

Bayanzag o les Flaming Cliffs són unes muntanyes rocalloses que van situar Mongòlia en el mapa dels descobriments científics quan s’hi van localitzar a començaments del s. XX un dels jaciments de restes d’esquelets de dinosaures i ous fossilitzats més importants del món.






Yolyn Am són unes gorges que apareixen al mig del no res. Aquí és on durant l’hivern s’hi arriben a formar glaceres de fins a 10 metres d’alçada però que quan nosaltres hi vam anar ja s’havien transformat en rierols d’aigua fresca. Amb un microclima humit i fred impropi d’aquestes latituds, presenta una abundant vida salvatge que es manifesta sobretot amb les “pikas”, uns rosegadors tafaners i simpàtics barreja de ratolí i de conill d’índies.





Tsagaan Suvarga és un precipici que trenca abruptament des d’un altiplà i que presenta filons de roca de totes las variants cromàtiques possibles que van del groc al vermell. Les vistes són espectaculars.





També vam passar per Baga Gazryn Chuluu, curioses formacions de roca conglomerada que, si no fos pels gers ens recordaven molt a les muntanyes de Montserrat. Per major similitud, hi vam trobar les restes d’un antic monestir i una roca miraculosa amb un forat des d’on emanava aigua que curava els problemes de vista.





Ara bé, sense cap mena de dubte el lloc més espectacular de tots van ser les Khongoryn Els...  Però aquestes ens les reservem per dintre d’un parell de dies. Fins la propera! :-)
    

20 de setembre del 2012

Karakorum, de capital de Gengis Khan a monestir budista


A Mongòlia de paisatges naturals tot el que vulgueu però de monuments, temples o palaus ben poca cosa. De fet ja entra en la lògica que en un país de nòmades, poques edificacions històriques s’hi puguin trobar... Si a això hi afegim que l’època daurada de l’imperi mongol va ser un vist i no vist i que els comunistes es van carregar els antics monestirs budistes, poques construccions històriques i monuments queden que puguin ser d’interès pel viatger.

Justament avui hem anat fins a Karakorum, el que podríem definir com el lloc més històric i monumental del país. Aquí va ser on al segle XIII Gengis Khan va establir la seva base i on el seu fill Ögedei va ordenar la construcció de la capital de l’imperi mongol i aquí també és on trobem Erdene Zuu, el que va ser el primer monestir budista del país. Ara bé, més que veure i admirar grans palaus i temples, el que hem fet és imaginar el que allò devia d’arribar a ser.





Res queda de l’antiga capital mongol. I quan diem res, volem dir res de res. Una gran explanada i un parell de tortugues de pedra que marcaven els límits de la ciutat és l’únic que queda, no s’hi poden trobar ni tan sols unes miserables restes de murs que et permetin intuir l’esplendor que diuen que va arribar a tenir aquella ciutat al segle XIII.

Tot té una raó i és que resulta que un cop els mongols van abandonar l’antic Karakorum les seves pedres van ser reutilitzades per a construir, uns segles més tard i a uns centenars de metres, el monestir d’Erdene Zuu. Per a que després diguin que els conceptes del reciclatge i optimització de recursos són recents!




Erdene Zuu, que literalment vol dir “centenars de tresors” va arribar a estar format per 62 temples i uns 300 gers que allotjaven més de 1.000 monjos. Tots els temples a excepció dels tres principals van ser destruïts i un número desconegut de monjos van ser assassinats o enviats als camps de treball siberians. Tot i així, un sorprenent número d’estàtues, màscares cerimonials i thangkas (pintures budistes) van ser salvats possiblement amb la complicitat d’uns quants oficials militars.

Del que queda, el que més ens ha impressionat són les muralles que envolten el recinte amb els seus 1.600 metres de perímetre i les seves 108 stupes. Un cop traspassats els murs altre cop una gran explanada de terra i herba per deixar anar la imaginació sobre com devia de ser allò en la seva època d’esplendor. Aquesta vegada però els tres temples que s’han conservat, els peregrins i els pocs monjos que avui hi resideixen permeten fer-te una idea més aproximada de la magnitud que va arribar a tenir tot allò.






Avui el monestir d’Erdene Zuu és considerat per molts el més important del país, encara que no hi ha dubte que ara és una ombra del que una vegada va arribar a ser. Mongòlia és un país de natura i paisatge, no de monuments.

Fora les muralles, hi ha la possibilitat de sentir-te heroi per un dia: hi ha un fotògraf que et disfressa de Gengis Khan i et fa la foto al costat d’un llop dissecat. I una altra turistada: alçar en el teu braç una àliga enorme que esvalota les seves ales. Segurament no ho podrem fer en cap altre lloc, així que aprofitem per fer-ho no sense una mica de respecte pel bitxo, que realment imposa amb les ales esteses!



16 de setembre del 2012

Nominats i finalistes! De premis va la cosa...


Avui fem un breu parèntesi en el relat del nostre viatge per Mongòlia per donar-vos una notícia que ens fa especial il·lusió. Fa poc més d'un mes vam celebrar el primer aniversari dels Quaderns de bitàcola i en les setmanes següents hem rebut dos grans "regals": fa unes setmanes vam saber que havíem estat nominats als Premis C@ts (a tres categories ni més ni menys!) i, justament  avui, ens han comunicat que som finalistes dels Premis Blocs Catalunya 2012 en la categoria bloc personal de "Turisme i viatges".


Aquest bloc va néixer amb la tímida voluntat d'explicar i mantenir el contacte amb amics i família. Sense grans pretensions, poc a poc els Quaderns de bitàcola han anat agafant forma i lluny d'acabar-se amb el viatge, han continuat ampliant-se amb nous continguts per, d'alguna manera, continuar viatjant amb vosaltres. Un bloc no seria res sense els seus lectors i durant aquest temps hem estat molt ben acompanyats: més de 38.000 visualitzacions de pàgina realitzades des de 70 països diferents. Ens hem sentit molt reconfortats amb la vostra companyia i avui us volem agrair altre cop el vostre suport, especialment a aquells que ens heu votat als Premis Blocs i a aquells que ens heu proposat als C@ts.

El sol fet de ser nominats i finalistes als dos premis més importants de la blocosfera catalana ja és per a nosaltres tot un reconeixement que volem compartir amb vosaltres. Ara estarem atents als esdeveniments. En el cas del Premis Blocs haurem d'esperar la decisió del jurat, que es coneixerà a la gala de lliurament de premis que tindrà lloc a Reus a començaments d'octubre. Allà estarem amb els altres blocs finalistes mossegant-nos les ungles.




En el cas dels Premis C@ts, ara és hora de votar i decidir entre els cinc candidats de cada categoria, quin és el millor. Teniu fins al 30 de setembre i ho podeu fer a través d’aquest enllaç, on podreu triar entre els nominats en cada categoria. Si us agraden els "Quaderns de bitàcola" i ens voleu donar el vostre suport, no cal dir que us estarem agraïts: ens trobareu a les categories "Revelació", "Catalans al món" i "Aficions". Però sobretot us recomanem donar un cop d’ull als altres blocs nominats, hi descobrireu autèntiques joies que de ben segur passaran a formar part de les vostres lectures blocaires.

Més enllà del reconeixement, valorem molt positivament aquests premis per la seva tasca de difusió dels blocs en català i la millor forma de promocionar aquesta iniciativa és motivant a la participació.

13 de setembre del 2012

Sí! Els nòmades encara existeixen!



La primera setmana de ruta l’hem dedicada a recórrer el centre del país, en el que l’estepa és el paisatge més representatiu. Més que l’espectacularitat, és la immensitat la que ens ha captivat. Hem vist llacs, rius i muntanyes que formen paisatges idíl·lics però que també es poden trobar en altres llocs del món. És el fet de donar un cop d’ull a tot el nostre voltant i veure kilòmetres i kilòmetres de natura fins a l’horitzó absolut, on s’ajunta el verd dels prats amb el blau del cel el que realment impressiona. La terra sembla verge i la sensació d’immensitat ens acapara. Una sensació que s’accentua quan veiem manades de cavalls cavalcar lliurement, transmeten un esperit de llibertat que sembla que encara ara es conserva intacte.





Sorprèn que en ple segle XXI encara existeixi el nomadisme com a forma de vida, gent que es desplaça amb la casa i les seves pertinences amunt i avall, persones que es desplacen estacionalment a la cerca de les millors pastures pel seu bestiar. Doncs sí! No és pas cap mite ni tampoc un fet minoritari a Mongòlia, només sortir d’Ulanbator la civilització pren forma de tenda i l’home i el seu ger passen a ser una part més de l’ecosistema i el paisatge. Conèixer aquesta forma de vida tan diferent a la nostra és un dels principals motius del nostre viatge a aquest país i ara ja som aquí, dormint en els seus gers i veient d’aprop el seu dia a dia. 

Es calcula que més d’un terç de la població de Mongòlia és nòmada. Diversos cops al llarg de la història s’ha intentat acabar amb el nomadisme, però tots ells han fracassat. Ja en temps de Gengis Khan es va crear Karakorum, una gran ciutat que havia de ser la capital de l’imperi i que va ser abandonada al cap de 40 anys perquè els mongols s’estimaven més continuar amb l’estil de vida tradicional que no pas fer-se sedentaris i “gaudir” dels avantatges de viure en una ciutat. El comunisme també van intentar erradicar-lo i amb les col·lectivitzacions els nòmades es van reduir fins a un quart del cens però, amb la caiguda del règim soviètic, una part important de la societat mongol de les ciutats va quedar orfe (les subvencions i ajudes soviètiques representaven un terç dels seus ingressos) i la misèria va fer acte de presència. En aquell moment molts van decidir tornar a les estepes, i el percentatge de nòmades, es va recuperar fins arribar a la meitat de la població. Tot i que en els darrers anys la tendència s’ha invertit i molts dels fills de les famílies que van a la ciutat a estudiar ja s’hi queden, el nomadisme continua sent un tipus de vida tan arrelat que sembla que formi part dels gens d’aquest poble.






Bestiar i nomadisme van agafats de la mà: els animals han de desplaçar-se per alimentar-se, i la família i la casa es mouen amb ells a la cerca de les millors pastures. Els animals són el seu dia a dia i la seva riquesa: la carn, la llana i el feltre, la llet i els formatges són els productes que generen i amb els que subsisteixen. Fins i tot n’aprofiten els excrements que, en el cas del cavall, són un bon combustible per les estufes en un entorn on els arbres –i per tant la fusta− són comptats.

La llegendària aliança entre l’home i el cavall encara perdura entre els pastors mongols. Un senyor gran ens va dir “un mongol sense cavall és com un ocell sense ales” i realment és captivador veure com aquesta gent cavalca per paisatges infinits vestint amb elegància les seves indumentàries tradicionals. Sembla que aprenguin a anar a cavall abans que a caminar, i no sorprèn veure nens de vuit o deu anys dirigint desenes d’animals amunt i avall a lloms del seu cavall.






Però els temps també estan canviant a la vida nòmada. Els cavalls han estat canviats per les motos, els 4x4 últim model han començat a aparèixer entre les famílies amb més recursos i les parabòliques alimentades amb energia solar ja són habituals en els campaments. L’economia i la cultura occidentals estan envaint un país que durant segles ha viscut en relatiu aïllament.

La imatge mítica dels nòmades com a gent hospitalària i acollidora també està canviant, i hi ha de tot com a tot arreu. La tradició diu que un nòmada ha d’oferir sostre i menjar durant dos dies a qui arribi al seu campament, però a dia d’avui l’hostatgeria s’ha convertit en un recurs econòmic més per aquesta gent –d’altra banda, totalment lícit– i moltes famílies ja tenen un o diversos gers de més destinats a acollir als “convidats”. Per la nostra experiència podem dir que pel general els mongols són gent noble però que també van molt a la seva. Possiblement és un fet que va lligat a les seves condicions de vida i no hi ha dubte que la barrera de d’idioma fa molt a l’hora d’intentar connectar amb la gent, però hem trobat a faltar els somriures que ens han dedicat en altres països on hem estat i on tampoc ens enteníem.




 
Fer nit de ger en ger és una forma peculiar de viatjar. A prop de les atraccions turístiques és habitual trobar-los però en d’altres zones no tant, sobretot si es tracta de zones més àrides. A més, cal recordar que els seus propietaris són nòmades i que si avui en trobes un en un lloc determinat, això no és garantia que hi encara hi estigui al cap d’un temps. La tenda de campanya ha estat una bona aliada en el nostre viatge i ens ha salvat de passar un parell de nits a l’intempèrie.   

Durant aquests dies, ens ha encantat la rutina a l’arribar a un ger: la família que t’acull habitualment et fa entrar al ger principal on t’ofereixen un te amb llet –la beguda per antonomàsia a Mongòlia– i un bol ple d’una mena de galetes i dels diferents tipus de formatges que elaboren. Un cop fins i tot ens van oferir uns caps de cabra bullits, per a ells és tota una delicatessen que no podíem despreciar tot i que la pinta no era gaire bona. En una altra ocasió vam arribar a l’hora de dinar i ens van oferir també unes boles fetes de pasta farcides amb ceba i carn, intestins i ronyons segons ens van dir... Estava bo, millor que els caps de cabra.



Un WC amb vistes

La vida als gers és tranquil·la però senzilla. No tenen grans luxes, a excepció de la tele amb la que capten un únic canal, i les seves possessions són poques per qüestions pràctiques (penseu que ho han de traslladar tot un o dos cops l’any). L’aigua l’han d’anar a buscar cada dia al riu i, tot i que tenen el que podríem anomenar wàter, aquest normalment és un cubícul de fusta o xapa ubicat lluny dels gers, amb un forat al terra on cau i es va acumulant tot, tot, tot... més val no respirar a l’hora d’anar-hi, encara que al final t’acabes acostumant i si et pares a pensar pocs lavabos tenen unes vistes de l’horitzó tan maques. Ni us preguntareu on estan les dutxes, no n’hi han. La gent es renta de tant en tant en el riu o per parts agafant una palangana amb aigua i sabó. Aquí l’aigua és molt preciada i només utilitzen la imprescindible, cosa que ens fa adonar de la immensa quantitat d’aigua que nosaltres gastem sense adonar-nos.

Durant aquest dies hem tornat a l’època dels nostres avis i hem vist de prop el dia a dia d’aquesta gent. També hi hem ajudat (o molestat, no sabem pas). Hem tingut l’ocasió d’ordenyar tot bitxo amb quatre potes que se’ns ha posat davant: vaques, cabres, eugues i camells. Sense gaire èxit però amb molta voluntat. També hem ajudat a agafar unes cabres amb unes banyes enooormes per a que les ordenyin, una gran experiència per uns urbanites com nosaltres! Tot un món molt singular en el qual s’aprenen moltes coses que per a nosaltres eren totalment desconegudes.




En la pròxima entrada viatjarem fins Karakorum, la que va ser capital de Gengis Khan i seu del monestir budista més important del país. Fins la propera!


 
Continguts de Quaderns de bitàcola (Enric Vilagrosa i Celia López) | Tecnologia Blogger | Plantilla original de Wordpress Theme i Free Blogger Templates | Disseny adaptat per Quaderns de bitàcola
cookie law