30 de gener del 2012

Luang Prabang, la perla d'Indoxina


Luang Prabang ens ha encantat!

El que havien de ser tres dies d'estada s'han convertit en sis, i més que haurien estat si no fos que el final del nostre viatge comença a acostar-se i que encara tenim molts llocs per descobrir. Després de les ciutats de Vietnam, Luang Prabang ha tingut en nosaltres efectes balsàmics i de fet no sembla pas una ciutat asiàtica: és tranquil·la, neta, passejable... Li diuen la perla d'Indoxina i creiem que és un sobrenom del tot merescut.

D'acord, és tremendament turística i el seu nucli històric només té guesthouses, restaurants i agències de viatges, però tot està fet amb bon gust. El seu encant radica en la combinació dels edificis colonials francesos amb els temples budistes, una harmonia estètica que els laosians han sabut conservar amb gràcia. Si considerem que aquesta ciutat és la capital religiosa i espiritual de Laos, i als edificis els hi afegim el toc exòtic dels monjos rapats amb les seves túniques taronges caminant amunt i avall, estem davant el lloc perfecte per a passar-hi una temporadeta.







El "binthabat" és un altre dels fets que li dóna un caràcter especial a aquest lloc. Cada matí la ciutat es desperta amb una cua ben llarga de monjos avançant pel carrers amb les seves carmanyoles per a recollir els aliments que menjaran al llarg del dia. Al seu pas, els laosians que volen guanyar mèrits per arribar al "nirvana", els ofereixen un grapat d’arròs bullit, fruita o d’altres aliments com a ofrena. Una tradició interessant de veure in situ, tot i que sigui a costa de llevar-se a les sis...
 







A Luang Prabang ens hem retrobat amb el Mekong, riu que vam conèixer en el seu trajecte final entre Cambotja i el sud del Vietnam, i que hem continuat remuntant durant dos dies fins arribar a la frontera entre Laos i Tailàndia. El trajecte, lent i relaxat, ens ha permès disfrutar del paisatge i de les escenes quotidianes que esdevenen a la vora del riu, el final perfecte per a la nostra petita estada en aquest país.





Fins la propera!

27 de gener del 2012

La badia del Halong i les minories ètniques del nord. Per fi hem trobat el Vietnam que buscàvem!


Quan un, sense haver-hi estat mai, pensa en Vietnam el primer que li venen al cap són imatges de muntanyes esglaonades amb bancals d’arròs, búfals d’aigua banyant-se en un riu, poblets perduts en el temps on encara perduren tradicions mil·lenàries, ... en definitiva: imatges bucòliques que transmeten pau i tranquil·litat. Aquesta és la imatge que et vénen en els documentals i les agències de viatges, i també la que t’esperes trobar quan visites aquest país. Nosaltres, després de deu dies de viatge i alguna que altra desil·lusió, hem trobat el“Vietnam” que buscàvem.

Al nord del país, a tocar amb la frontera xinesa i a només 350 km de Hanoi, trobem la regió muntanyosa de Sapa. A unes alçades d’entre 1.500 i 3.000 m s’obren valls boiroses cobertes de terrasses d’arròs i arbres de bambú. Els petits poblets que trenquen aquest agradable paisatge estan habitades per minories ètniques que, tot i el turisme, han sabut mantenir les seves costums. Els hmong, els dzao, els dai i els tai són els principals pobladors d’aquestes terres. De vegades sembla que habitin en un món que ja no existeix...

Aquest cop ens és difícil de resumir en deu o dotze fotos el que hem vist, és per això que us hem preparat un vídeo amb les millors imatges. Esperem que us agradi.




Igual de boirosa que Sapa, se’ns ha presentat la Badia de Ha Long uns dies després. Encara més enigmàtica, suggerent e intensa pels efectes de la boira, els seus més de 2.000 pinacles s’alcen majestuosos sobre el mar grisós que els envolten. Diuen que va ser un drac el que va crear aquest espectacle de la natura; que a cops de cua va començar a tallar les roques que temps ençà formaven terra ferma i que entre gruta i gruta va entrar el mar originant la badia que avui veiem. La calma del mar convida a relaxar-se i a gaudir del paisatge.




 


Deixem Vietnam per a entrar a Laos. Terra de contrastos, aquests darrers dies ens han "reconciliat" amb aquest país. Només arribar ja teníem ganes de marxar-ne però, finalment, en sortim satisfets. Al cap i a la fi, qui es pot resistir a no quedar captivat per les seves meravelles?


24 de gener del 2012

Vietnam: tot el que es pot arribar a portar en una moto


Definició vietnamita de motocicleta

"Mutació morfològica endèmica del Vietnam per la qual l’afectat, a més de les extremitats habituals, disposa d’una extensió de la part inferior del tronc del cos que s’estén entre cama i cama en forma de sistema de locomoció de dos rodes alternatiu a l’habitual. L’afectat, a diferència de la resta d’humans, precisa ampliar la seva dieta amb la ingesta d’un líquid anomenat gasolina per tal d’alimentar l’òrgan que facilita el desplaçament (dit també motor) ja que, en cas contrari, aquest pot arribar a atrofiar-se i deixar de funcionar. La patologia es presenta a partir de la pubertat i pot arribar a afectar fins a un 80% de la població en àrees urbanes on la convivència entre aquests i vianants pot ser dificultosa. Els afectats poden presentar també altres variacions morfològiques com una protuberància dura i resistent en la part superior del crani (anomenada científicament casc) i una variació en el seu sistema de comunicació verbal amb la resta d’espècimens de la seva condició en forma de so agut i estrident (aquesta variació es coneix també per “pito” o clàxon).

Cada cop més estudiosos consideren que aquesta mutació forma part de l’evolució natural dels vietnamites per adaptar-se al seu medi. Cal dir que, tot i les repercussions negatives pel medi ambient que comporta la combustió ocasionada pel seu funcionament, la mutació facilita a l’individu afectat el transport de tota mena d’objectes imaginables (i d’altra banda impensables en els països occidentals) i de famílies senceres (s’han arribar a comptabilitzar fins a cinc persones en una única moto)."


Després de visitar Ho Chi Minh i Hanoi, aquesta podria ser perfectament la definició de motocicleta en un país on travessar el carrer s’ha convertit en un esport d’aventura per al vianant i intentar conduir qualsevol vehicle en una activitat d’alt risc. Avui ens hem entretingut a recopilar les fotos de motos més “peculiars”  i mostrar-vos una mostra prou significativa del que hem arribat a veure aquests dies (en una entrada anterior també en teniu un vídeo). US PRESENTEM TOT EL QUE ES POT ARRIBAR A PORTAR EN UNA MOTO!



Qui diu que com a màxim només hi poden anar dos persones?


També hi ha espai per als que ja no hi són...


I no només persones, també s'hi poden portar les gallines (engabiades)...


o porcs i d'altres animalades...


Que les motos no tenen espai per a portar l'equipatge?


Algunes, més que motos, semblen furgonetes de càrrega.


 
D'altres directament porten tota la botiga a sobre.


Les verduleres també...


També hi ha motos no contaminants que produeixen oxigen enlloc de CO2.


Després de tot, no ens extranya que els vietnamites acabin ben cansats d'anar en moto...

21 de gener del 2012

Angkor, la ciutat dels déus


Quan una ciutat o un monument té bona fama, normalment és merescuda. Depenent del moment, de l’estat d’ànim o de les expectatives creades prèviament, potser de vegades no ho valores com caldria. Però d’altres te n’adones que els qualificatius amb els que es descriu s’han quedat curts i que realment ets molt afortunat d’estar passejant per aquelles contrades. Aquesta  darrera sensació és la que hem experimentat al trobar-nos davant dels temples d’Angkor. Els anomenen la vuitena meravella del món, però creiem que és injust: haurien d’estar entre les set millors segur!


 


Europa encara vivia en la foscor de l’edat mitjana i tot just es començaven a aixecar les grans catedrals, quan l’imperi khmer vivia la seva època de màxima esplendor. S’estenia per gran part del sud-est asiàtic, abarcant territoris dels que avui són Cambotja, Laos, Vietnam, Tailàndia, Myanmar i Malàisia. I la seva capital, Angkor, es calcula que va arribar a tenir una població de més de mig milió d’habitants, una metròpoli comparada a les "grans" ciutats dels món occidental del moment, que tot just tenien unes desenes de milers. 

Les restes arqueològiques d’Angkor abarquen més de 100 temples i gairebé 1.000 monuments en una superfície d’uns 200 km2 (equivalent al doble de la extensió de la ciutat de Barcelona), tot i que unes investigacions recents consideren que el que avui veiem és tot just una petita part (la principal, això si) dels 3.000 km2 que es calcula que va arribar a tenir aquesta gran ciutat. No fa tant temps que aquests temples van ser recuperats literalment de l’interior de les entranyes de la selva. Només Angkor Wat, originàriament dedicat al déu hindú Vishnú, mai va arribar a abandonar-se, sent mantingut durant segles pels monjos budistes.


 Temple de Lolei (en el complex de Roluos), un dels més antics (s. IX)
 
                    Un monjo fent una ofrena            Escultures de Vanteay Srei, en la nostra
                    en l'interior de Ta Prohm.               opinió un dels temples més elaborats.


Font d’inspiració i orgull profund per a tots els cambodjans, ens aquests temples convergeixen la devoció espiritual amb la màxima ambició creativa. Conformen el complex religiós més gran del món i un del tresors arqueològics més importants de la humanitat. Avui no pretenem pas donar a conèixer aquests temples de sobres coneguts -això ja ho va fer en el seu moment Mouhot- simplement us deixem amb una selecció de fotografies. Diuen que una imatge val més que mil paraules i avui, per molt que expliquem, no seríem capaços d’arribar a descriure la grandiositat del que hem vist.


El perfil d'Angkor Wat, el més famós i visitat de tots.


La foto imposssible: un dels patis interiors de l'Angkor Wat sense cap turista.


Detall del temple de Bayon, per a nosaltres el més peculiar. 
Cadascuna de les quatre parets de les seves torres finalitza en forma de cara.

La natura i la mà de l'home es barregen a Ta Prohm,
el temple més "selvàtic" de tots.

Detalls de Tha Prohm. Els arbres que abracen les seves parets 
són gairebé tant antics com el propi temple.

Quan et desvies una mica dels edificis més coneguts, 
pots tenir temples gairebé per a tu sol. És el que ens va passar a Takeo.

Escales cap a l'espai més sagrat de Takeo. L'estructura piramidal
d'algun dels temples en recordaven a edificis d'altres cultures com la maia.

Un immens arbre s'ha fet l'amo i guardià d'una de les entredes de Preah Khan.


Passadissos i més passadissos a l'interior de Preah Khan,
un dels temples més grans de la zona.
Darrer dia al temples d'Angkor.
Posta de sol des del temple de Phnom Bakheng.


En la propera entrada deixarem Cambotja i desfarem una mica de camí. Tornarem al Vietnam, aquest cop cap al nord per a visitar la Badia del Ha Long i la regió de Sapa. Esperem que en el nostre retorn ens tinguin preparada un benvinguda millor que la del primer cop! ;-)

17 de gener del 2012

1975 - 1979: Història negra de Cambotja


El cel i l’infern en un mateix país, això és Cambotja. Un ascens als dominis del déus a través de les pedres dels temples d’Angkor, testimonis silenciosos d’una època gloriosa;  i un descens a l’infern, cara a cara amb els horrors dels khmers rojos, en els centres d’internament i els camps de la mort.

Avui toca explicar la part trista de la història, la d’un passat recent en el que la cobdícia humana a l’hora d’imposar les seves idees va sobrepassar els límits i va provocar la mort de dos milions de persones d’una població total de vuit milions en només 3 anys, 8 mesos i 20 dies de règim.

Les visites al Museu Tuol Sleng (antiga presó de seguretat S-21), les fosses comunes de Choeung Ek i el Museu de mines antipersona ens han provocat sensacions contradictòries: tristesa i ràbia a la vegada, però us podem assegurar que ens han marcat. Avui toca una entrada desagradable: us volem donar a conèixer la part fosca de la història de Cambotja.


L'antic institut Tuol Svay Prey (actualment el Museu Tuol Sleng) es va
transformar durant el règim dels khmers rojos en la presó de seguretat S-21.


De les 30.000 persones que van estar empresonades i van caminar
per aquests passadissos únicament en van sobreviure 7.


Algunes de les antigues aules es van convertir en sales
d'interrogació i tortura. En llits com el de la imatge es
lligaven als presos i s'hi efectuaven descàrregues elèctriques.

La resta d'aules es van subdividir en petits compartiments que
s'habilitaven com cel·les pels presos.


L’abril del 1975, els khmers rojos van imposar una de les reestructuracions més radicals i brutals que mai s’hagin implementat en una societat. El seu objectiu era transformar Cambotja –rebatejada com Kamputxea Democràtica– en una cooperativa agrària descomunal dominada pels propis pagesos, partint de cero i fent net de tot allò i tot aquell que s’hi oposés. En pocs dies tots els habitants de la capital Phnom Penh i d'altres ciutats, inclosos gent gran i malalts, van ser obligats a traslladar-se a les zones rurals i a treballar com esclaus en jornades d’entre 12 i 15 hores. Els intel·lectuals van ser eliminats sistemàticament: portar ulleres, tenir unes mans fines o saber idiomes eren motiu suficient per a ser assassinat. Qui no complia amb els objectius de rendiment imposats en els camps de treball era considerat un desafecte a la causa. Cambotja es va transformar en un enorme camp d’extermini ignorat pels ulls dels governs occidentals.

El règim dels khmers rojos es va acabar amb l’entrada de l’exèrcit vietnamita a Phnom Penh (pràcticament buida) al gener de 1979. Els vietnamites van instaurar un nou govern liderat per antics polítics dels propis khmers rojos que havien desertat i s’havien exiliat, entre ells l’actual primer ministre Hun Sen. Però la cosa no es va acabar aquí: els khmers rojos van refugiar-se a l’oest del país amb tots els civils que van poder retenir i va començar una guerra civil que va durar més d’una dècada. És trist que molts països consideressin als khmers rojos el govern legítim del país fins que no es van signar els acords de pau de París del 1991, però es clar, a ulls dels grans països occidentals poc importava el currículum de barbàrie de Pol Pot i companyia: políticament era poc correcte reconèixer un govern recolzat pel Vietnam, país comunista que pocs anys abans havia fet tornar cap a casa l’exèrcit nord-americà amb la cua entre les cames... Per sort ara en la política internacional ja no passen aquestes coses... o potser si?


 En els anomenats "camps de la mort" s'executaven els presos.
N'hi havien centenars repartits per tot el país. En el de Choeung Ek
s'hi van trobar 20.000 cossos repartits en 129 fosses comunes com les de la foto.

 Encara avui cada cop que plou apareixen restes òssies i de roba.


 En una pagoda commemorativa s'hi conserven els cranis de 9.000 dels
cossos trobats, en moltes d'elles s'hi poden distingir senyals de tortura.


Tot i els tractats de pau i les eleccions democràtiques del 1993, no va ser fins al 1998 que els darrers guerrillers de l’antic règim es van rendir del tot. En l'actualitat els líders d'aquell genocidi estan sent jutjats per un Tribunal amb el suport de la comunitat internacional i les ferides d'aquell fosc periode van cicatritzant poc a poc, tot i que els accidents provocats pels 10 milions de mines antipersona que encara queden escampades pel territori els faci recordar que no fa tan temps d'aquells fets (289 víctimes l'any 2010). A dia d'avui Cambotja és un país “tècnicament” democràtic, tot i que  l’índex de percepció de la corrupció de l’organització Transparency International situï al país en el lloc 164 de transparència entre d'un total de 183. No volem pensar malament, suposem que els 2 US$ que vam haver de pagar de més a l’oficial que ens va expedir el visat d’entrada al país serien per a una bona causa...

Els cambodjans han viscut el seu propi infern però, gràcies a la seva moral i a un optimisme contagiós, han sobreviscut amb l’ànim i el somriure gairebé intactes. Nosaltres podem confirmar-ho de primera mà: en un dels patis del mateix edifici on va estar reclòs, vam tenir la sort de conèixer un dels set únics supervivents de l'antiga presó S-21. El senyor Bou Meng, que va sobreviure gràcies a les seves dots d'artista pintant retrats dels oficials de la presó i dels líders khmers, va patir tortures diverses i va perdre la seva dona però avui mira cap al futur amb entusiasme. Cambotja: el cel i l'infern en un mateix país...


 El senyor Bou Meng. Tot un honor per a nosaltres haver-lo conegut.


 
Continguts de Quaderns de bitàcola (Enric Vilagrosa i Celia López) | Tecnologia Blogger | Plantilla original de Wordpress Theme i Free Blogger Templates | Disseny adaptat per Quaderns de bitàcola
cookie law