31 d’octubre del 2011

Bariloche, terra de cendres


Definitivament no és el millor moment de Bariloche...

Malauradament la zona està encara afectada per l'erupció del volcà Puyahue del juny passat i les cendres condicionen en gran mesura el dia a dia de la ciutat. Els dies de vent, els paisatges idíl·lics que s'hi intueixen queden coberts per un gran núvol gris i les cendres en suspensió s'enganxen a la roba i el cos. Quatre mesos amb l'aeroport tancat i carreteres tancades en els dies més complicats, han baixat substancialment el nombre de visitants en una ciutat on tota activitat gira entorn del turisme.






Cal dir però que ens ha impressionat molt aquesta visió dantesta de muntanyes i arbres completament coberts de cendra i que difícilment es pot observar a Europa. Compartir uns dies amb el Massimo, observar aquests paisatges a cavall, navegar en kayak per i posar-nos les botes amb un bon "asado" ens han donat també grans moments.


Un temple budiste en plena Argentina!
Vistes dels llacs des del Cerro Campanario.
Amb el Massimo, el Matías, el Pablo, la Nati i el Cris, la gent del kayac a Lago Gutiérrez.

Avui us deixem amb una frase que ens ha impactat i que vam trobar de casualitat tot sopant a la taula del restaurant. Val la pena llegir-la amb calma...




NUNCA TE DETENGAS

"Siempre ten presente que:
La piel se arruga, el pelo se vuelve blanco, los días se convierten en años.
Pero lo importante no cambia, tu fuerza y tu convicción no tienen edad.
Tu espíritu es el plumero de cualquier tela de araña, 
detrás de cada línea delgada, hay una de partida;
detrás de cada logro, hay otro desafío.
Mientras estés vivo, siéntete vivo; si extrañas lo bueno que hacías, vuelve a hacerlo.
No vivas de fotos amarillas, sigue aunque todos esperen que abandones.
No dejes que se oxide el hierro que hay en ti. 
Haz que en vez de lástima, te tengan respeto.
Cuando por los años no puedas correr, trota; cuando no puedas trotar, camina;
cuendo no puedas caminar usa el bastón. Pero nunca te detengas."

Madre Teresa de Calcuta


25 d’octubre del 2011

Quatre dies de navegació per la costa xilena


Els darrers dies els hem passat navegant pels fiords de la Patagònia xilena. Onze mil tones de carrega, vint tripulants, trenta-dos passatgers i quinze cavalls hem conviscut en un vaixell de 115 m d’eslora durant més de 2.000 km de navegació des de Puerto Natales a Puerto Montt.

El "Evangelistas", casa nostra durant els quatre dies de navegació.
Vista de la popa del "Evangelistas".


Durant aquests dies hem vist paisatges espectaculars, hem passat per fiords i hem navegat entre icebergs sota la llum de la lluna. També hem tingut temps de marejar-nos quan hem entrat de ple al Pacífic al Golfo de Penas i hem conviscut amb l’olor de fem dels cavalls durant el darrer dia. Però si només poguéssim destacar una aspecte d’aquesta experiència serien els petits grans moments que hem passat amb les persones amb qui hem compartit el aquest viatge: l’Àlex, la Paola, el Massimo i la Katja... i també amb la tripulació, especialment el capità Marcelo i el Gaspar, que ens han explicat mil i una anècdotes viscudes durant els seus anys de navegació.


 La "Angostura White", de només 80 m d'amplada 
(si, justet, però vam passar per allà al mig)
 
Pel mig dels fiords era com navegar per una bassa d'oli. 
Quan vam entrar de ple a l'oceà la cosa es va complicar...
Diuen que la muntanya del mig tenia forma de gat. 
Vam fer la foto però nosaltres encara no l'hem sabut distingir...
El "Leonidas",  embarrancat enmig d'un fiord des dels anys 70.

No en sabem el nom del lloc, però la foto ens agrada molt.


Quatre dies en un vaixell de càrrega ofereixen molts moments de silenci que conviden al descans i a la reflexió, però a la vegada les estones mortes en un espai tan reduït conviden inevitablement a entaular conversa amb els altres viatgers. És curiós com evoluciona la relació entre les persones en aquestes circumstàncies en només quatre dies: d’un grup de desconeguts en el que inicialment cada individu busca un espai propi on passar el temps perdut s’evoluciona en unes hores a un clima de camaraderia que fa que al final del viatge s’hagin creat uns vincles d’amistat entre els passatgers que molt difícilment s’assolirien en altres situacions. Amistat potser efímera al llarg del temps però molt forta en el moment de desembarcar.


Al pont de comandament amb el capità Marcelo Sánchez, 
els xilens Paola i Alex (davant), i l'italià Massimo (un incondicional de la Juve)
Per fi hem vist un autèntic quadern de bitàcola!
Escrit completament a mà pel Patricio. Pensàvem que ja no existien!
  Darrera nit al vaixell amb la Katja (una alemanya no alemanya segons ella),
la Paola, l'Alex i el Massimo.

I per acabar us deixem amb un vídeo del "Puerto Eden", l'altre vaixell de Navimag que fa la nostra mateixa ruta. Mireu com pot arribar a ser de "divertit" la navegació pel Golfo de Penas... ;-)

Fins la propera!

21 d’octubre del 2011

Ja tenim guanyadors del concurs de setembre... i presentem nou enigma!


Efectivament! La resposta a l'enigma del mes d'agost és un FETUS DE LLAMA!

Disset persones han encertat la resposta, però cap ens ha sabut dir de qui son les mans. Ah! I no, no som nosaltres els que sostenim el fetus: són les mans del Gerard (si, si, aquell noi de Barcelona que juntament amb la Lourdes ens van acompanyar uns dies en el nostre viatge). Tothom ha confós les seves mans amb les nostres... Veiem que després de dos mesos fora de casa ni la nostra família reconeix ja les nostres mans... :-(

Aquests fetus es poden trobar al mercat de les bruixes de La Paz i amb ells es practiquen cerimònies per a atreure la bona sort per a les noves cases. Abans de començar a construir-les, s'enterra un fetus d'aquest animal allà on s'edificarà la llar. Curiós, no?

I bé, al no tenir guanyador directe, hem fet el sorteig entre els encertants. No ens servia qualsevol mà innocent (per això hem tardat una mica) però finalment he comptat amb la col·laboració inestimable del Marcelo Sánchez, capità del vaixell en el qual ens hem embarcat quatre dies per la costa xilena. Ei! Que no es troba un capità per a fer un sorteig, eh? ;-)

Tat xan, tat xan... and the winner is.... JOSE COLÁS Y OLGA!!!

El capità Marcelo Sánchez, al pont de comandament del Evangelistas.

I aquí teniu la foto de la "chulla" boliviana que sortejàvem.
Jose, Olga, moltes felicitats! De cara al proper estiu ja la podreu utilitzar!
(recordeu que fins que no tornem, no us podrem fer entrega del premi... ;-)


Gràcies a tots als que heu participat. No desistiu. Molta sort per a la propera.

__________________________



I estrenem el CONCURS D'OCTUBRE!

Aquest cop us presentem un enigma gastronòmic:


Ens sabrieu dir què és aquesta 
cosa rara taronja que hi ha a la foto? 



Difícil, eh? Vinga va, s'acceptaran també per bones les respostes imaginatives. Podeu dir tot el que se us passi pel cap!

Pista 1: Encara que no ho sembli, és comestible i està boníssim.
Pista 2: És un menjar típic de la illa de Chiloé (Xile)


Si vols participar, envia la teva resposta a concursdebitacola@gmail.com abans del 15 de novembre. Entre els encertants se sortejarà un mate argentí (el recipient)

(a l'igual que en els concursos anteriors el lliurament del premi es realitzarà en mà, per tant l'afortunat/ada haurà d'esperar... el nom del guanyador/a i una foto del premi obtingut a partir del 16 de novembre) 


17 d’octubre del 2011

La Patagònia argentina: anem a estirar les cames una mica


Tierra de Fuego i la Patagònia són d’aquells llocs que, per la seva latitud i les seves condicions climàtiques, només hi pots anar entre els mesos d’octubre i abril. Feia temps que teníem ganes de baixar per aquestes terres, però a Europa no sempre és fàcil aconseguir un període de dos o tres setmanes de vacances en aquesta època. Així doncs no ens ha calgut pensar-ho dos cops a l’hora de triar aquestes terres com un dels destins del nostre viatge. Cal dir que tan Tierra de Fuego com la Patagònia, tot i tremendament turístics, han superat les expectatives que hi teníem dipositades abans de visitar-los.


Ja us vam parlar de Tierra de Fuego en l’anterior entrada, avui toca per tant explicar-vos la nostra experiència a través de la Patagònia. Vam començar fort i la primera parada va ser el Perito Moreno. Des d’allà vam pujar a El Chaltén, l’autodenominada capital argentina del trekking, on vàrem aprofitar per estirar les cames. Finalment vam deixar Argentina i vam entrar a Xile a través de Puerto Natales on navegarem reseguint la costa xilena durant quatre dies cap a Puerto Montt. Ens hem quedat amb les ganes de veure Las Torres del Paine, un altre paradís per als amants de la muntanya, però aquest cop el temps no ens ha acompanyat. Tampoc sabem encara si acabarem descartant Bariloche ja que, pel que ens han explicat, les cendres de la recent erupció del Puyehue han tret encant a la regió dels llacs... Cap problema, ens ho reservem per a la propera vegada que vinguem! ;-)


La famosa ruta 40. Una carretera cap a l'infinit, km i km sense cap corba.
Planícia típica patagònica


Pocs glacials en el món poden igualar en suspens i emoció al Perito Moreno. És la joia de la corona del Parc Nacional dels Glacials, la tercera massa de gel més gran del planeta després de l’Antartida i Groenlàndia i conseqüentment també la tercera reserva d’aigua dolça (els glacials constitueixen el 90% d’aigua dolça disponible al món). No és pas l’únic glacial del Parc –n’hi ha 356- ni tampoc el més gran -el Perito Moreno “només” fa 35 km de llarg per 5 km d’ample i 60 m d’alçada en la seva vessant frontal- però si el més accessible per a la seva observació i també el més impressionant.


A primer cop d’ull el Perito Moreno sembla estàtic però en realitat, al igual que tots els glacials, està en permanent moviment. Des de les muntanyes des d’on s’origina, el seu desplaçament es deu simplement a l’acció de la gravetat, ja que com si fos un riu de gel segueix el seu curs segons el que li permet la pendent del terreny i la potència de la seva massa. Buscant el mateix destí que altres rius, el Perito Moreno desemboca en el seu propi “mar”, el Lago Argentino.

L’avanç de la gran massa de gel provoca l’acumulació, ruptura i despreniment de grans blocs de gel. Poder observar des d’aprop el despreniment de blocs de diferents mides, escoltar l’estridència similar al so d’un tro que produeixen quan cauen i veure com s’allunyen els icebergs que originen, no té preu: és un autèntic espectacle de la natura.







No conformant-nos simplement amb la contemplació, vam decidir també calçar-nos els grampons i caminar-hi per sobre. I si la vista frontal ja és impressionant, des de sobre és veu l’autèntica dimensió del glacial: un mar de gel fins a on t’arriba la vista i on et sents molt i molt petit. Estranyes formacions de gel es van succeint al nostre pas donant-nos unes imatges que difícilment podrem esborrar ja de les retines nostres ulls. Una gran experiència!







El Chaltén té una història ben curiosa. És un poble fundat al 1985 per decret en el context de les disputes frontereres entre Argentina i Xile, és el municipi més jove d’Argentina. Els primers argentins que van venir aquí van apostar-hi amb esforç i treball, suportant els primers anys sense recursos, paviment o energia elèctrica: sis anys després de fundar-se només hi vivien 41 persones, al 2001 el cens era ja de 371 i en l’actualitat ja sobrepassa lleugerament els 2.000. Avui més que una població, sembla un assentament improvisat amb un creixement descontrolat amb tot enfocat al turista. Tot i això conserva l’inconfundible sabor de terra fronterera.

El Chaltén però és també la base perfecta per a fer caminades. Situada a peus de l’emblemàtic Fitz Roy, des d’aquí comencen diferents rutes interessants a la part nord del Parc Nacional dels Glacials. El mateix Fitz Roy, el Cerro Torre, el camp de gel patagònic, el Lago Argentino, el Lago Viedma, la Laguna Capri, el glacial Piedras Blancas, el glacial Viedma, la Laguna de los Tres, el Chorrillo del Salto, ... són excursions la majoria de les quals es poden fer en un sol dia des del poble. Un paradís per a l’excursionista, vaja!


El Fitz Roy, una muntanya mítica pels alpinistes.
Camí de Laguna Torre.
La Laguna i el Cerro Torre (fixeu-vos en el glacial i el gel del llac)

I bé, això és tot per avui! ;-)


11 d’octubre del 2011

Bon dia des de la fi del món!


Fa gairebé 500 anys, un grup d’exploradors europeus va veure per primer cop les costes d’una terra desconeguda fins aquell moment. Focs dispersos i columnes de fum de les fogueres dels natius semblaven flotar sobre les aigües en la boira de la matinada. Va ser possiblement aquest entorn místic el que va donar nom a aquests paratges: “Tierra de fuego”.

Magallanes i Fitz Roy, amb Charles Darwin d’acompanyant, van ser alguns dels famosos navegants que han passat per aquestes terres. Les seves cròniques descrivien als indígenes d’aquestes terres amb certa càrrega despectiva: “salvatges”, “inhumans”, “criatures inferiors” eren alguns dels qualificatius que ajudaven a la seva descripció. Els “yámana” i “selknam” estaven completament adaptats a la vida litoral marina d’aquestes terres: nòmades, recol•lectors dels fruits del mar i caçadors dels mamífers marins, s’untaven de la grassa dels llops de mar i la utilitzaven com la seva segona pell per afrontar les temperatures extremes. Fins a començaments del segle XX van conviure indígenes, presidiaris i buscadors de fortuna en aquestes terres inhòspites.


El canal Beagle, batejat per Fitz Roy amb el nom del seu vaixell.
Uneix l'oceà Pacífic amb l'Atlàntic i separa Argentina de Xile.
El far de Les Eclaireurs, punt de referència dels mariners que travessen el canal.

La illa Brides, un dels molts petits illots que esquitxen el canal.

Els arbres bandera, amb formes ben singulars, creixen seguint la direcció del vent.

Una castorera del Parc Nacional de Tierra de Fuego.

Bahia La Pataia, el punt més austral del país, on finalitza la mítica ruta nº 3.


Tierra de Fuego encara conserva avui aquella forta atracció que tot viatger sent per aquells llocs màgics i remots dels que ha escoltat parlar des de petit. Glacials perpetus, frondosos boscos, muntanyes imponents, aigües cristal•lines i una fauna marina espectacular, fan que aquest magnetisme perduri i es mantingui en el record del qui ha tingut la fortuna d’arribar fins aquí.

A Ushuaia la van batejar com “la ciutat més austral” del planeta i de Tierra de Fuego en diuen que és “la fi del món”. Qualificatius grandiloqüents típicament argentins que, tot i que puguin semblar desmesurats, fan justícia a la descripció i sensacions que transmet aquest lloc. Cal recordar que Buenos Aires queda a més de 3.000 km d’aquí i que l’Antàrtida en canvi està només a 1.000, i és que únicament cal sortir una mica d’Ushuaia per a sentir la soledat que devien sentir els pioners a l’arribar aquí: aventura, emoció, història i llegenda es fonen en la ment del visitant.


Llops de mar prenent el sol en una illa del canal.

Dos mascles lluitant per una femella.

Milers de cormorans en una altra de les illes del canal. 

Pingüins de Isla Martillo, uns ja emparellats i els altres esperant la seva parella.

Exemplar "solter" de pingüí magallànic.

Una colla de pingüins de Papua preparant els seus nius fets amb pedres.



Cuac, cuac, cuac,... Fins la propera! ;-)


8 d’octubre del 2011

Buenos Aires: tango, futbol i Mafalda


Després de setmanes de natura i paisatges, aquests dies els hem dedicat a la gran capital argentina. Una setmana dóna per molt i vam aprofitar també per a travessar el Rio de la Plata i passar un parell de dies a Montevideo i a Colonia del Sacramento (Uruguai).

La sensació que ens transmet Buenos Aires només arribar és la de la familiaritat d’estar en una capital europea. Si no fos per l’accent del parlar i pel mate semblaria que estiguéssim ben a prop de casa... Ciutat cosmopolita, la seva gent oberta i amable porta amb orgull el fet de ser portenys. Com a bons amfitrions, entaulen fàcilment conversa amb el visitant sobre qualsevol tema i es desviuen per explicar-te la seva ciutat (la millor del món segons ells!). Es poden passar hores parlant sense parar i és agradable que et dediquin part del seu temps d’una manera desinteressada.

D’altra banda, Buenos Aires és també el viu reflex de l’Argentina dels últims anys. Passional i decadent a la vegada, aquí es respira una gran melangia provocada pel pensament que moments passats van ser millors i per la desesperació de no saber desplegar, de forma col•lectiva, l’immens potencial que té el país.

L'obelisc, monument de referència de la capital
La Casa rosada, residència actual de la Cristina.
Plaza de Mayo, lloc de reunió dels portenys.
El Congrés, diuen que l'edifici està inspirat en el Capitoli.


Com a tota gran ciutat, els diferents barris formen uns microcosmos amb unes característiques pròpies que els distingeixen i els forgen d’una identitat pròpia. Buenos Aires té monuments i museus per a visitar però és el passejar i respirar la realitat social de cada barri el que la fa més interessant.

Buenos Aires es va crear a l’entorn de la Plaza de Mayo. Des dels seus començaments, els voltants de la plaça han concentrat la vida política, religiosa i econòmica de la ciutat: allà s’hi ubiquen la Casa Rosada, la catedral i el Cabildo; i allà és també on es reuneixen els portenys per a celebrar o per a protestar. A través del que s’ha viscut en aquesta plaça es podria fer un recorregut prou complet a través de la història del país. Des de la balconada de la Casa Rosada, Eva Perón va reunir als “descamisats” –tal i com ella anomenava als treballadors- i en el mateix lloc Madonna la va representar en la pel•lícula Evita. Per la Plaza de Mayo desfilen des del 1977 les mares i àvies dels desapareguts de la darrera dictadura (1976-1983), i avui comparteixen protestes amb els veterans de la guerra de les Malvines (1983), que hi estan acampats des de fa ja temps.

Des de la plaça parteix la Avenida de Mayo, que mostra amb opulència els seus edificis d’estils refinats de finals del segle XIX i començaments del XX. És la gran via cultural de la ciutat,  on antigues llibreries i cafès es van convertir en lloc d’inspiració d’artistes. Garcia Lorca, Nijinsky, Puccini, Einstein, Josephine Baker i Le Corbusier entre d’altres, van passejar per aquesta avinguda. Recoleta i Palermo són els altres barris de la classe benestant portenya de començaments del XX, i Puerto Madero ho és dels nous rics del XXI.

Sant Telmo i la Boca són en canvi barris obrers però amb més carisma. Els dos barris comparteixen en part història i és que després de ser residència d’aristòcrates a començaments del segle passat,  s’han convertit en l’actualitat en barris d’immigrants. A San Telmo, mansions destartalades i carrers adoquinats atreuen avui també a artistes, i allà és on encara avui viu Quino amb la seva Mafalda. També barri bohemi, al capvespre encén els seus fanals colonials per a rebre a la “fauna” nocturna necessitada de música en viu. Les seves “tangueries” competeixen amb les d’Avasto, barri de Carlos Gardel, per a oferir els millors espectacles.


Passejant ens vam trobar a la Mafalda (Celia: la meva heroïna des de petita!)
"El caminito" al barri de La Boca. Aquest carrer ha inspirat diversos tangos.
 Tango a peu de carrer.

Despatx de la casa-museu de Carlos Gardel.





Però si haguéssim de destacar un barri per la seva personalitat, aquest seria el de La Boca. En un passat va ser un port molt actiu ple de magatzems, tallers, tavernes i cases construïdes de fusta i xapa de vaixell. Allà és on van arribar milers d’immigrants provinents d’Europa amb la il•lusió de començar una nova vida a Amèrica, i molts d’ells bé que ho van aconseguir. Avui dia la història es repeteix però són els paraguaians, bolivians i peruans els que ocupen els carrers del barri. Barri obrer i a la vegada un dels més pobres de la ciutat, és també el que té més color: en les façanes de les seves cases, en els quadres dels pintors dels carrers i sobretot en les samarretes blau i grogues dels seguidors del Boca Juniors, uns bojos del futbol que viuen el seu equip amb autèntica devoció. A la “Bombonera”, l’estadi del Boca, és justament on vàrem tenir la gran sort de trobar i fer-nos la foto amb el Maradona i el Mesi...


La "Bombonera", estadi del Boca Juniors.


PD: Per als incrèduls que encara dubten de la veracitat de la fotografia de l'entrada anterior, els hi direm que el fotògraf va ser Riquelme, que casualment també passava per allà... ;-P


 
Continguts de Quaderns de bitàcola (Enric Vilagrosa i Celia López) | Tecnologia Blogger | Plantilla original de Wordpress Theme i Free Blogger Templates | Disseny adaptat per Quaderns de bitàcola
cookie law